Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je na svom 129. Zasjedanju koje se održava od 2. do 4. kolovoza u Rio de Janeiru uvrstiti baseball/softball, karate, skateboarding, sportsko penjanje i daskanje na sportski program Olimpijskih igara Tokio 2020.
 
Radi se o najopsežnijoj promjeni programa u suvremenoj povijesti Igara. Sportove je predložio Organizacijski odbor OI Tokio 2020. na temelju Olimpijskog plana 2020 usvojenog 2014. godine koji domaćinu omogućuje da za svoje izdanje Igara MOO-u predloži nove sportove. Tokio je to učinio u rujnu 2015. godine.
 
- S obzirom na veliki izbor koji se mladima pruža ne možemo očekivati da će se automatski odlučiti za nas. Mi se moramo približiti njima. Izbalansirani prijedlog Organizacijskog odbora OI Tokio 2020. ispunjava sve ciljeve preporuka Olimpijskog plana 2020. Ovih pet sportova su inovativna mješavina tradicionalnih sportova i onih u razvoju, usmjereni su na mlade i omiljeni u Japanu, što će doprinijeti nasljeđu Igara u Tokiju - rekao je Thomas Bach, predsjednik MOO-a.
 
Novi sportovi neće utjecati na broj natjecatelja i disciplina u postojećim olimpijskim sportovima niti će biti obvezujući za buduća izdanja Igara, a njihovim dodavanjem dodatnih 474 sportaša dobit će priliku nastupiti na Igrama. (hoo/msč)
 
U Olimpijskom selu 17.950 sportaša i pratećih osoba
 
Samo nas dva dana dijele od svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Riju, a u Olimpijskom selu je većina od 3.604 apartmana popunjena. Do početka Igara u Selu će se smjestiti 17.950 sportaša i pratećih osoba.
 
Najbrojnije su delegacije SAD-a s 560, Brazila s 477, Njemačke s 432 i Australije s 428 sportaša. Brojku od 400 sportaša prelaze i kineska i Francuska delegacija, a s više od 300 sportaša doputovali su nacionalni olimpijski odbori Velike Britanije, Japana, Kanade, Španjolske i Italije. Otočnu državu Tuvalu predstavljat će svega jedan sportaš, i to u utrci na 100 metara, dok će po dva sportaša nastupiti za nacionalne olimpijske odbore Somalije, Butana, Čada, Dominike, Ekvatorijalne Gvineje, Liberije, Mauritanije, Naura i Svazija.
 
Selo se sastoji od 31 novoizgrađene stambene zgrade, dugo je 1,5 kilometar a na njegovoj izgradnji radilo je oko 18.000 radnika. Delegacijama su na raspolaganju biciklističke staze, sprave za vježbanje na otvorenom, ogromna teretana te restoran koji se prostire na 27.000 kvadratnih metara. Može primiti 5.000 osoba istodobno a u njemu se dnevno posluži 60.000 obroka. Osim sportaša i pratećih osoba, u Selu se zadržava i 13.000 volontera i raznih djelatnika.
 
Što se hrvatske olimpijske delegacije tiče, sutra se očekuje dolazak boksača Filipa Hrgovića i Hrvoja Sepa te njihovog trenera Leonarda Pijetraja. U Selo se sutra s priprema u Salvadoru vraća i Hrvatska vaterpolska reprezentacija. Delegaciji su se priključili još i plivačica Matea Samardžić i jedriličar Ivan Kljaković Gašpić, zatim svi atletičari, hrvač Božo Starčević, taekwondaši Ana i Lucija Zaninović te Filip Grgić kao i dizač utega Amar Musić. 
 
IZVOR Hrvatski olimpijski odbor