Jedriličari su iznimno dobre volje. Stanuju u hotelu koji gleda na marinu od kuda svakoga dana isplovljavaju, a unatoč tome što ipak moraju obići cijeli zaljev Marine da Gloria ne bi li ušli u spremište čamaca, opušteno raspoloženje ih ne pušta
 
Bili smo s njima prije treninga, a da su jedriličari doista spremni na sve izazove pokazao je i trener reprezentacije, iskusni Tonći Antunović, koji je spremno postao kamerman za vrijeme snimanja izjava.
 
Evo izjava:
 
Ivan Kljaković Gašpić
- Sve je dobro. Još danas i sutra ostaje mi po jedan trening. Sutra me očekuje premjeravanje, no i to je dio rutine koju treba odraditi. Sve ostalo je pod kontrolom. Dvije OI i dvadeset godina jedrenja je iza mene, vjerujem da ću se snaći i na ovom regatnom polju. Polja su zahtjevna u nekim segmentima, u drugima su pak lakša. Treba jedriti koncentrirano i onda vjerujem u uspjeh. Voda jest zagađena, dosta je sve prljavo, no sreća da Igre traju samo 6 dana i pokušat ćemo sve te opasnosti minimizirati što je više moguće. Naravno, treba spriječiti svako neželjeno gutanje ili kakvu ogrebotinu da se ne bi inficirala, no svakako treba ostati koncentriran na jedrenje i odraditi svoj posao.
 
Luka Mratović
- Jučer sam imao premjeravanje, danas još jedan trening. Premjeravanje mi nije prošlo dobro, jer sam imao jednu staru peraju i nisu ju prihvatili, ne smijem s njom jedriti, a sad sam dobio njihovu i tko zna što će biti. Taman prije regate sam s tom starom regatom imao super brzinu, no vidjet ćemo. Ovdje je polje baš čudno tako da vam se može svašta dogoditi. Spreman sam, dobro se osjećam. Govorili su da neće biti puno vjetra, no ja bih baš volio da puše, jer otkad smo došli skoro stalno puše. Ipak su ovo Olimpijske igre, ovdje je najjača konkurencija. Meni je bilo vrlo teško uopće doći ovamo, jer je Europa imala manji broj mjesta u konkurenciji, ali uspio sam, bila je teška sezona i sad ću ovdje dati sve od sebe.
 
 Iz Rio de Janeira za hrvatske medije Jura Ozmec, voditelj Hrvatske kuće i Press centra HOO-a FOTO finneuropeans.org i sport.nrg-fit.com