Hrvatski strijelac Josip Glasnović osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u trapu u Rio de Janeiru, on je nakon dodatnog raspucavanja u finalu bio uspješniji od Talijana Giovannija Pelliela sa 17-16
 
Nakon 15 zadanih meta u finalu oba strijelca su imala po 13 pogodaka, pa se krenulo u dodatno raspucavanje gdje je više živaca imao Glasnović. Iako je bio u nezavidnom položaju, jer je pucao kao drugi, te je znao da mu promašaj odnosi zlato, Glasnović je u prve tri serije odgovorio na pogotke Pelliela, a kada je iskusni Talijan u četvrtoj seriji promašio, Glasnović je iskoristio priliku i pogodio najveći uspjeh u karijeri.
 
Ovime je Glasnović "naslijedio" drugog hrvatskog reprezentativca Giovannija Cernogoraza, koji je prije četiri godine u Londonu bio zlatni u ovoj disciplini. Cernogoraz je tada do zlata stigao također u raspucavanju i to protiv još jednog Talijana, Massima Fabbrizija. Cernogoraz je u Riju završio kao deveti sa 116 pogodaka u kvalifikacijama.
Za Pelliela je ovo treće olimpijsko srebro, nakon Atene 2004. i Pekinga 2008., dok je u Sydneyu 2000. bio brončani. Brončanu medalju osvojio je Britanac Edward Ling koji je bio bolji od Čeha Davida Kosteleckog sa 13-9.
 
REZULTATI, FINALE:
Josip Glasnović (Hrv) - Giovanni Pellielo (Ita) 17-16
ZA 3. MJESTO:
Edward Ling (VB) - David Kostelecky (Češ) 13-9
 
Sve hrvatske olimpijske medalje
Josip Glasnović osvojio je 24. medalju za Hrvatsku na ljetnim olimpijskim igrama od samostalnosti, a sedmu zlatnu postavši olimpijski pobjednik u trapu u Rio de Janeiru.
Dosada su zlata za Hrvatsku osvajali rukometaši, 1996. u Atlanti i 2004. u Ateni, dizač utega Nikolaj Pešalov u Sydneyu 2000., atletičarka Sandra Perković u bacanju diska u Londonu 2012. i strijelac Giovanni Cernogoraz u trapu u Londonu 2012. Glasnović je tako "naslijedio" upravo svog reprezentativnog kolegu kao olimpijski pobjednik u trapu.
Usto, hrvatski su sportaši osvojili i sedam srebrnih (dva u veslanju te po jedno u atletici, gimnastici, košarci, vaterpolu i plivanju), te 10 brončanih odličja (po tri u tenisu i taekwondou i po jedno u dizanju utega, streljaštvu, veslanju i rukometu).
 
Biciklisti zadovoljni odlaze iz Rija 
 
Kristijan Đurasek i Matija Kvasina su sa svojim vođom olimpijskoga tima, Vladimirom MIholjevićem, posjetili Hrvatsku kuću u Riju prije odlaska za Hrvatsku. Iako i dalje marljivo treniraju, budući da ih već uskoro očekuju nove utrke, zadovoljni su, u globalu, s odrađenom utrkom. Dakako, Kristijan Đurasek, 18. u cilju, puno zadovoljniji od Matije Kvasine koji utrku nije završio. Podsjetimo da je na cestovnoj utrci startalo 144 biciklista, od kojih je samo 63 završilo utrku! Velika vrućina, iznimno zahtjevna kružna staza koja je na jednom dijelu imala jaku nizbrdicu iz koje se silazilo na 3 kilometra kocaka, tako da su mnogi natjecatelji pali ili im je, kao Matiji Kvasini, takav teren uzrokovao kvar. na biciklu No, zadovoljni su. Kako i ne bi, iza Kristijana su ostali biciklisti iz većih i jačih reprezentacija, a kako je Hrvatska imala pravo samo na 2 natjecatelja, dok su jake ekipe imale nekoliko puta više, super je uspjeh biti među 20. Za usporedbu, Talijani, biciklistička velesila, imali su samo jednog člana među 10, trojica su pala, a najbolji Slovenac je daleko iza Kristijana, koji je iza pobjednika Tour de Francea došao 20-ak sekundi!
 
VLADIMIR MIHOLJEVIĆ:
- Utrka je bilo izuzetno komplicirana i fizički i psihički zahtjevna. Naša očekivanja, s obzirom na protekle nastupe su bila iznimno velika, procijenili smo da je Kristijan sposoban konkurirati za medalju i za plasman među prvih 10. To se pokazalo vrlo realno. Na žalost su padovi uzrokovali lom grupe, pa je Kristijan ostao iza. Kao vođa ove miniekspedicije mogu biti vrlo zadovoljan odnosom i profesionalnošću i Matije i Kristijana cijelo vrijeme ovdje, odrađivanjem treninga, te trpljenjem mnogih nedostataka, koji su normalni na ovako velikom natjecanju. Uvjeti za svaki pojedini sport nisu uvijek optimalni baš za sve, no mi smo sve odradili vrlo korsktno pa je i rezultat očekivano dobar.
 
KRISTIJAN ĐURASEK:
- Došli smo na utrku nakon Toura, koji sam završio u dosta dobroj formi. Nadao sam se tu formu zadržati do Igara, uspjelo mi je, a uz nešto više sportske sreće mogao sam napraviti i bolji plasman u minimalno prvih 10. No, kao i u svakom drugom sportu, ne može sve uvijek biti savršeno, moramo biti zadovoljni ovim 18. mjestom. Znači, bilo je od zahtjevnih sektora, kocki, teških uspona, baš sve što može otežati utrku bilo je na ovoj stazi.
 
MATIJA KVASINA:
- Zapelo je odmah na početku. Taktički smo imali posloženo da ja lovim rani bijeg, međutim kad to morate raditi sami, to je teška lutrija, jer mnoge nacije probaju isto. Na kraju se išlo na lutriju i na snagu, ja sam krenuo malo prerano i kad je došao taj malo teži dio, ja sam ostao iza. To me pogodilo jer nisam uspio odraditi zadani dio cilja, koji smo odredili za prvi dio utrke. Nakon toga sam se prebacio na drugu taktiku, da budem na raspolaganju Kristijanu, ako mu nešto zatreba. Međutim, nakon otprilike sat vremena sam imao mehanički kvar na biciklu, morao sam stati i čekati drugi bicikl. Izgubio sam 2, 3 minute i opet potrošio jako puno snage da ulovim grupu koja mi je pobjegla, uz malo trikova, vožnje iza auta, uz pomoć drugih. Imao sam svejedno tada dovoljno snage da budem uz Kristijana i da pomognem. Trebalo je paziti da je sve u redu, provjeriti njegovo stanje, iako vidio sam da je jako dobro, da je koncentriran. Na kraju sam ostao razočaran jer sam izgubio snagu, pao sam mentalno i falilo mi je mentalne snage za doći do cilja s jednom grupicom koja je došla iza. Malo mi je gorak okus ostao što nisam završio i što nisam održao duh olimpizma - važno je sudjelovati, ali bitno je i završiti i boriti se do kraja. Osobno razočaranje.
 
Otvorena Hrvatska kuća na OI Rio
 
Predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša otvorio je 7. kolovoza 2016. godine u Rio de Janeiru Hrvatsku kuću. Mjesto je to, na prvom katu hotela "Sao Francisco", gdje su smješteni predstavnici sponzora HOO-a, te dio hrvatske olimpijske obitelji.
 
Ono što je predsjednik Mateša naglasio u svojem obraćanju okupljenima u Kući jest kako je Kuća sad već dio tradicije olimpijskih igara, jer Hrvatska je na svakim igrama od Atlante 1996. imala slično mjesto. Sport je na olimpijskim igrama svakako prvi razlog okupljanja, ali Hrvatska kuća na svakim igrama služi i za predstavljanje hrvatskoga gospodarstva, a u Riju naglašeno i turizma. Naime, predstavnici turističkih zajednica Dubrovnika i Zagreba (Romana Vlašić i Luka Benko) oplemenili su izgled Kuće lijepim fotografijama hrvatskih krajolika, no u Riju im je glavni zadatak predstaviti Zagreb i Dubrovnik brazilskom turističkom okružju. Kako su Brazilci itekako zaintresirani za dolazak u Hrvatsku (čak 20 tisuća ih je posjetilo Zagreb i isto toliko Dubrovnik samo lani), u ponedjeljak je zakazano i predstavljanje turističke ponude za čak 200 brazilskih turističkih predstavnika. Hrvatska kuća ne bi bila potpuna da u njoj hranu ne spremaju hrvatski kuhari (Gostimir Dragić - Gojko, glavni kuhar u Gastro Globusu, sad već stalni pratitelj HOO-a na OI, te Siniša Škender, kuhar Hrvatskog skijaškog saveza), a dio je namirnica dovezen iz Hrvatske, pa su gosti imali osjećaj Hrvatske usred Rio de Janeira. Svečanosti otvaranja nazočio je i hrvatski ambasador u Brazilu Željko Vukosav u pratnji savjetnice ambasadora Diane Štrkalj.
 
Samo otvaranje nije proteklo u dugačkim govorima, nego su se svi nazočni družili i razmjenjivali informacije u Kući, ali i kasnije na 18. katu hotela, uz delicije hrvatskih kuhara i sponzorske proizvode.
 
Sponzori HOO-a su: Agrokor, Aviva, Jamnica, Atlas, VIP, Grad Poreč, Laguna Poreč, PBZ, Porsche Croatia, Croatia osiguranje, Erke, Ghia, Croata kravate, Decathlon, Borovo, Mc Donald's, Feravino, HTZ, Zagrebačka turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Špin, Ol Istria, Karlić tartufi, Janaf, Pisinium, HGK, Pik Vrbovec, Žigante tartufi i Vina Laguna. 
 
Predstavili se Zagreb i Dubrovnik 
 
U Hrvatskoj kući je ponedjeljak navečer bio itekako bogat. Naime, sponzori HOO-a, Turističke zajednice Zagreba i Dubrovnika organizirale su predstavljenje turističke ponude ta dva grada za brazilske touroperatore, predstavnike turističkih agencija i za novinare brazilskih glasila. Gospođa Romana Vlašić, koja je predstavljala Dubrovnik i gospodin Luka Benko iz zagrebačke turističke zajednice svojim su nadahnutim izlaganjima izazvali nekoliko žestokih potvrda pljeskom da se Brazilcima sviđa to što im Hrvatska, posebno Zagreb i Dubrovnik nude. Podatak da je samo lani u Zagrebu i Dubrovniku bilo po 20 tisuća Brazilaca značajan je pokazatelj da je Brazil spreman za Hrvatsku. U Hrvatskoj se kući natiskalo (doslovce) oko 150 predtavnika brazilskih kuća, a vrhunac večeri bio je kad je izvučena sretna dobitnica puta i boravka u Hrvatskoj od 8 dana, za sebe i partnera. Naravno, delicije kulinarskih majstora Dragića i Škendera, te hrvatska vina cijeloj su priči dali dodatnu vrijednost. 
 
ROMANA VLAŠIĆ:
- Kad smo prije nekoliko mjeseci počeli pripremati ovu priču, znali smo da u Brazilu postoji interes za Hrvatsku, ali ni u snu nismo očekivali da će dvorana na kraju biti premala da primi sve koji su htjeli čuti i vidjeti što im imamo za ponuditi. Zahvaljujemo se HOO-u na ukazanom povjerenju, a sigurna sam da ćemo i dalje baš preko sporta uspjeti surađivati i na drugim tržištima.
 
LUKA BENKO:
- Olimpijske su igre veliki izazov za ovakve prezentacije, jer na jednom mjestu imate sve one ljude koji su nama zanimljivi - iz mnogih država, gospodarstvenike, novinare. Zagreb ima što okazati, kao uostalom i Dubrovnik i drago mi je da su reakcije bile ovako dobre na ono što smo pokazali. Isplatilo se.
 
IZVOR Hrvatski olimpijski odbor/ Press Hrvatska kuća Rio