Senzacionalna 21-godišnja hrvatska atletičarka Sara Kolak postala je olimpijskom pobjednicom na Igrama u Rio de Janeiru, po drugi put u dva dana popravivši osobni i državni rekord koji sada iznosi 66.18 metara, a postigla ga je u četvrtoj seriji finala.
 
Sara Kolak je u drugoj seriji osigurala mjesto među osam najboljih kopljašica, što joj je bio prvi cilj za finale, a eksplodirala je u četvrtoj seriji u koju je ušla sa šestog mjesta. Sarino koplje je u četvrtoj seriji poletjelo do nestvarnih 66.18 metara, čime je za gotovo dva metra popravila svoj osobni i državni rekord (64.30 m) postavljen samo dan prije u kvalifikacijama. Tim je hicem za metar i 26 centimetara nadmašila do tada vodeću Južnoafrikanku Sunette Viljoen koja se više nije uspjela približiti senzacionalnoj Ludbrežanki.
 
Svjetska rekorderka Čehinja Barbora Špotakova, koja je mogla postati prva atletičarka s tri uzastopna olimpijska zlata u istoj disciplini, morala se na kraju zadovoljiti brončanim odličjem do kojeg je stigla s prednosšću od samo dva centimetra u odnosu na Poljakinju Mariju Andrejczyk, jedinu koja je u kvalifikacijama prevacila 67 metara, ali taj rezultat nije uspjela ponoviti u finalu.
 
Time je Hrvatska stigla do drugog atletskog, a ukupno petog zlatnog odličja na Igrama u Rio de Janeiru, a među prvim čestitarima i ona koja joj je dobacila hrvatsku zastavu za pobjednički krug, bila je dvostruka olimpijska pobjednica u bacanju diska Sandra Perković. Nakon super utorka i tužne srijede, Sara Kolak se uz Šimu Fantelu i Igora Marenića te hrvatske vaterpoliste, pobrinula za da 18. kolovoza 2016. godine postane jedan od najtrofejnijih dana u hrvatskoj olimpijskoj povijesti. 
 
Bacanje koplja (ž) - finale:
 
1.  SARA KOLAK (HRV)             66.18 metara
2.  Sunette Viljoen (JAR)            64.92
3.  Barbora Špotakova (Češ)       64.80
4.  Maria Andrejczyk (Polj)          64.78
5.  Tatjana Haladovič (Bje)          64.60
6.  Kathryn Mitchell (Aus)            64.36
7.  Huihui Lyu (Kina)                   64.04
8.  Christina Obergfoell (Njem)    62.28
9.  Flor Ruiz (Kol)                       61,54
10. Madara Palameika (Lat)        60.14
11. Linda Stahl (Njem)               59.71
12. Christin Hussong (Njem)       57.70
(Hina) xggab yggab
 
Zlato: Šime Fantela & Igor Marenić u Hrvatskoj kući
 
 Obaveze naših jedriličara su ogromne. Već sad, zadnjega dana jedriličarskih natjecanja u jedrenju na  OI, razmišljaju o idućim obavezama, putovanjima, nastupima. Eto, već u ponedjeljak je Split domaćin  velikog EP, naši se junaci trebaju vraćati u Hrvatsku, pripremati se za regate širom svijeta. Ipak,  medalja, zlatna, oko vrata Fantele i Marenića okupila je u Hrvatskoj kući cijelu jedriličarsku ekipu,  ponosnu na 2 medalje na ovim OI. Apsolutno zasluženo. Tijekom proslave i neformalnoga druženja,  jedriličari su posredstvom TV ekrana zdušno navijali za Saru Kolak, koja je u do sada neviđenom finalu  osvojila zlato u bacanju koplja. Ipak, slavlje je danas pripalo Šimi i Igoru, sutra će Hrvatska kuća biti  Sarina, a u subotu Hrvatska ima šanse osvojiti i još jednu medalju na atletici, skače Blanka Vlašić!
 
 Jedriličari su, kao i obično, bili skromni, ali svjesni velikoga posla koji su napravili.
 
 ŠIME FANTELA
 - Moram reći da nam je današnja regata, za medalje, bila zapravo najteža. Nismo znali kako će se  postaviti naši prvi   suparnici, hoće li napasti nas ili se boriti za srebro, pa smo bili spremni na sve. Kad je krenulo, jasno je bilo da ih možemo držati. Nama je jedino bitno bilo ući među prvih 6, bez obzira što oni jedrili. Iskreno, već u zadnjem okretu smo znali da imamo zlato, ali smo bili koncentrirani do kraja, jer u jedrenju dok ne prođeš ciljnu revninu, nije gotovo. Mi smo od prvoga dana krenuli s prve pozicije, nismo skidali onaj žuti prsluk vodećega, čekali smo "loš dan", ali na sreću to se nije dogodilo, a najgore nam je mjesto bilo 8., što je zanemarivo. Slično je bilo i u Buenos Airesu kad smo osvojili svjetsko prvenstvo, baš vrlo slično. Ponosan sam na sve što smo odradili, kako je Igor odvozio, kako nas je tm pripremio, kako smo se nosili s pritiskom. Mislim da boljih 9 dana jedrenja nismo nikada imali u životu, a ovdje smo prošli sve, od bonace do vjetra 35 čvorova. Još smo imali iskrivljenje jarbola, pa jedrenje s novim jarbolom, tako da sve ono što smo pričali, da se na OI može dogoditi - dogodilo se. Jučer su nam odgodili utrku za medlaje, ali smo bili tako mirni, odradili sve rutine, normalno i doručak i istezanje i masaže, očito nikad u životu nismo bili spremniji nego za ove Igre.
 
IGOR MARENIĆ
- Mnogi jedriličari su se žalili na uvjete i čudno more. Mi smo bili ovdje 6 ili 7 puta po 2 ili čak 2,5 tjedna, probali smo uvjete ovdje, znamo kako je, ali polje je zahtjevno. U uvali je s malo vala, na otvorenom s oceanskim uvjetima, tako da se treba prilagoditi. Ovaj cijeli tjedan imali smo različite uvjete, vani oluja, unutar zaljeva bez vjetra, bilo je šareno ali to su uvjeti koji nama u biti pašu. Mi smo doista odlična, kompletna posada, sve smo uvjete iskoristili na najbolji način. Inače, moj nekakav ritual je da se ne brijem za vrijeme regate, ali eto jutros sam se obrijao, znao sam da ćemo biti na postolju. Naravno, svaki dan radimo sve isto, ali nemamo neki ritual. Mi smo 15 godina u istom brodu, dijelimo isti san, isti cilj, a to je olimpijska medalja. Sad smo, nakon 15 godina, to ostvarili. U Londonu smo bili blizu, ali nismo bili mentalno ovako jaki. Ovdje smo bili "top" i zaslužili smo pobijediti. 
 
IZVOR Press Hrvatska kuća Rio FOTO Damir Senčar/HINA