„Vi ste hrvatski pobjednici“, riječi su zagrebačkog gradonačelnika kojima su u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb dočekani osvajači zlatnih olimpijskih medalja u Rio de Janieru atletičarka Sandra Perković, jedriličari Igor Marenić i Šime Fantela, te ostatak hrvatske jedriličarske reprezentacije.
 
Hrvatske olimpijce Sandru Perković, Petra Cupaća, Šimu Fantelu, Igora Marenića, Pavla Kostova, Tinu Mihelić Luku Mratovića su u zagrebačkoj zračnoj luci, osim gradonačelnika Milana Bandića, dočekali pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Janica Kostelić, dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden te brojni članovi hrvatske olimpijske obitelji, prijatelji i članovi njihovih obitelji.   
 
- Svi koji su se plasirali na olimpijske igre su hrvatski pobjednici, svi koji su osvojili bilo koju medalju su isto tako hrvatski pobjednici, kao i svi koji su dosegnuli Mount Everest i osvojili zlatne medalje. Svaki građanin ove zemlje bio je sretan kada je vidio Sandru Perković kako nosi hrvatsku trobojnicu i kada je vidio Fantelu i Marenića i braću Sinković - rekao je zagrebački gradonačelnik, dodavši da će za sve osvajače medalja organizirati doček za na Trgu bana Jelačića.
 
- Željela bih čestitati ne samo sportašima koji su osvojili medalje u Riju, nego i svima ostalima, svima koji su se kvalificirali na olimpijske igre. Znajte da ste privilegirani jer se možete baviti onim u čemu uživate i to ne samo u vrhunskom sportu. Želim vam da ostvarite sve ono što zacrtate - kazala je Janica Kostelić pozdravivši hrvatske olimpijce. 
 
- Vi ste junaci Hrvatske, svi smo ponosni na to što ste učinili. Želimo da vam to donese sreću u daljnjem bavljenju sportom i želimo vam nove izazove i uspjehe - obratila se olimpijcima kao predstavnica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden.
 
Osvajačica zlatne olimpijske medalje u disku Sandra Perković je najprije čestitala svim osvajačima medalja u Rio de Janieru i svima koji su predstavljali Hrvatsku, dodavši pritom da će danas biti uz vaterpoliste koji igraju u finalu i osigurali su medalju, ali i uz Blanku Vlašić za koju je sigurna da će dati sve od sebe u finalu skoka u vis.
 
- Pokazala sam koliko vrijedim, ali na malo dramatičniji način - opisala je svoj put do zlatne medalje Perković
 
- Ali zaboravili ste svi koliko je teško boriti se za medalju. Nadam se da sam podignula Hrvatsku u nebesa - kazala je dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje u disku. 
 
Jedriličar Šime Fantela je istaknuo kako su on i Igor Marenić ponosni što su nosili boje Hrvatske i na ovom najvećem natjecanju na svijetu.
 
- Dugo smo radili, dugo smo ovo čekali. Ovo su naše treće olimpijske igre s kojima smo zatvorili cijelu priču nakon europskog i svjetskog zlata - rekao je Fantela ispričavši kako su njih dvojica prije početka regate sreli na Copacabani Janicu Kostelić i s njom razgovarali sat vremena o svemu.
 
- Puno si nam pomogla, hvala ti na tome – dodao je Fantela, koji  je s Marenićem osvojio zlatno odličje u klasi 470.
 
- Nama je ova regata kao i svaka druga, ali znamo što smo napravili, znamo da smo na vrhuncu i da smo napravili najviše što smo mogli - zaključio je Fantela.
 
Marenić je zahvalio svima koji su im slali pozitivne poruke preko društvenih mreža.  
 
HOO/ Radica Jurkin FOTO Damir Senčar/HINA