U nekim normalnijim sredinama reprezentacija bi trebala biti svetinja. I svi bi joj se trebali podrediti. No slučaj nogometne reprezentacije do 21 godine pokazuje da to u Hrvatskoj baš i nije tako – piše Karlo Ledinski, novinar VL
 
Mladi kockasti nisu se uspjeli plasirati na Euro 2017. godine, no najmanje je to krivica izbornika Nenada Gračana, koji je s pravom nakon poraza (2:4) u Švedskoj zavapio:
 
– Šveđani su u 10 utakmica u skupini promijenili dva igrača, a ja sam svaku utakmicu bio prisiljen igrati s novom momčadi.
 
A morao je stalno mijenjati zato što su se neki igrači poput Halilovića morali “prilagođavati” na nove klubove, nekima se baš i nije dalo igrati za reprezentaciju, a neki su se baš uoči utakmica reprezentacije do 21 godine ozljeđivali.
I hajdukovci su bojkotirali
 
Tako su, primjerice, dinamovci Ante Ćorić i Ivan Fiolić sjedili na klupi u derbiju protiv Hajduka, ali već sljedeći dan otkazali su nastup za reprezentaciju zbog ozljede. Gle čuda, obojica su već u četvrtak bila na treningu plavih, ali nisu bila spremna za dvoboj Hrvatske i Švedske koji je na rasporedu bio tri dana zatim. Trenirao je u petak i treći dinamovac koji je otkazao Gračanu, Domagoj Pavičić. Iako u Maksimirskoj 128 to ne žele priznati, bio je to klasičan dribling prema Gračanovoj vrsti. Da ne bi ispalo da napadamo samo jedan klub, prije tri godine i Hajduk je često znao “izmisliti” ozljede svojih igrača te otkazivati njihove reprezentativne nastupe.
 
No zbog takva odnosa na kraju pati samo mlada reprezentacija, a posljedica toga je da uzrast do 21 godine odlazak na Euro nije izborio još od 2004. godine.
 
Mlada reprezentacija je nažalost postala prćija, a ne svetinja!
 
– Velika je to anomalija, ali nema smisla trošiti vrijeme, ionako se neće ništa promijeniti. Nažalost, mi već godinama ne odgajamo nogometaše koji se bave kolektivnim sportom, već odgajamo individualce za što bolju prodaju. Tako je nažalost posložen sustav kod nas – kaže ugledni trener Ilija Lončarević i dodaje:
 
– Psi laju, ali karavane prolaze. Bez brige, ništa se neće promijeniti, sustav će ostati isti. Dok je u europskim zemljama sve više naglasak na kolektivu, kod nas je na pojedincima. A pametni shvaćaju zašto je to tako...
 
Postavio ga je pa zato šuti...
 
Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker mogao bi lupiti šakom u stol i promijeniti stvari, no on to ne želi. Zbog barem tri razloga. Kad su hajdukovci bojkotirali mladu reprezentaciju, šutio je ne želeći dalje potpirivati loše odnose između nogometnog sjevera i juga, dok mu, primjerice, sada ne pada ni na pamet pošpotati čelne ljude Dinama što nisu pustili Ćorića, Fiolića i Pavičića na ključnu utakmicu protiv Švedske. Pa kako bi Šuker i mogao pozvati na red klub Zdravka Mamića, kad je baš on Šukera postavio na mjesto šefa HNS-a. A treći razlog zašto se Šuker ne želi previše petljati u mladu reprezentaciju jest novac. Plasman na Euro U21 HNS-u ionako ne donosi novčanu nagradu... Bitna je zato A vrsta, koja donosi novac HNS-u. I zato je Lončarević potpuno u pravu, kod nas je najbitnije stvoriti igrača individualca i na njemu što bolje zaraditi, a za mladu reprezentaciju većini je svejedno. 
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Karlo Ledinski FOTO Goran Kovačić/Pixell