Karlovačka sekcija Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) povodom šeste obljetnice smrti Zdravka Švegara organizirala je u Knjižnici za mlade tribinu pod nazivom “Švegarova baština” – piše Darko Lisac, novinar KAportal/KAŠonline
 
O neiscrpnom djelu ovog karlovačkog novinara i publicista, ali i sportaša i sportskog djelatnika, posjetitelje je podrobno upoznao urednik KAŠ-a Marijan Bakić i glavni tajnik HZSN-a.
 
– Počevši od 1969. kada je objavio knjigu “Zlatni jubilej NK Karlovca”, Švegar je kroz desetljeća ispisao stranice i stranice povijesti karlovačkog sporta. Iza njega su knjige “Razvoj sporta u Karlovcu”, “Stoljeće tenisa u Karlovcu”, “Karlovac u hrvatskom sportu”, “Karlovačka Olimpija”, “Čavlek – nogometna legenda”, “Izidor Gross i šah u Karlovcu”, “Kuglački klub Željezničar”, “Povijest gimnastike u Karlovcu”, “Šanac – košarkaški vulkan”, “Košarka Berislava Radišića” i, posljednja, 2010. godine, “U vrtlogu novinarstva”. No, ono na čemu će mu generacije i generacije Karlovčana posebno ostati zahvalne su knjige “Karlovac – grad sporta” i “Dva stoljeća športa u Karlovcu”, koje su prave enciklopedije sporta u Karlovcu - kazao je Bakić, dodavši da o veličini ovog Švegarovog djela najbolje govori podatak da su na sličnu ideju došle i kolege u Zagrebu. Okupilo se 17 tamošnjih sportskih novinara no nikada nisu uspjeli završiti posao.
 
Knjige i vrijedne feljtone Švegar je objavljivao i za vrijeme rada u Zagrebu, a dobitnik je i niza vrijednih priznanja i nagrada. No, njegovu veličinu ne prepoznaje samo Karlovac.
 
– Knjiga “Karlovac grad sporta” i njen nastavak nisu jedinstvena vrijednost samo za Karlovac. Naprotiv, iznimno je malo sredina, ne samo u Hrvatskoj i šire, koje imaju takvu sveobuhvatnu povijest svog sporta na jednom mjestu. No, tu ne staje Švegarova veličina i vrijednost. Iz njegovih tekstova može se učiti o novinarstvu i tome kakvo novinarstvo treba biti i kakvi trebaju biti novinari. Istina i točnost kao osnovne vrijednosti u njegovim su tekstovima svetinja - naglasio je Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara, koji je poklonio knjige “Hrvatski olimpijci” predsjedniku KŠZ-a Želimiru Feitlu te Knjižnici za mlade.
 
Priču o Švegaru i njegovoj baštini zaključio je Željko Šančić, pročelnik županijskog ureda za sport, kulturu, prosvjetu, tehničku kulturu i informiranje, koji je podcrtao kako je riječ o svestranom čovjeku, iznimno stručnom i profesionalnom, izuzetno vrijednom, koji je ostavio nebrojene informacije i podatke koji nemaju samo činjeničnu vrijednost već nas vraćaju u vremena u kojima su se događali.
 
O Švegaru su biranim riječima govorili i mnogi posjetitelji. A za sam kraj, Marijan Bakić podsjetio je na inicijativu karlovačke sekcije HZSN-a da jedna ulica u gradu dobije Švegarovo ime. Iako je prvu molbu Grad odbio s izlikom da nisu u planu nova imenovanja, s vremenom se pokazalo da to nije točno, jer je nekoliko ulica od tada dobilo nova imena. Zato će karlovačka sekcija, ali i, obećao je Ozmec, središnjica HZSN-a, ponoviti zahtjev kako bi se i na taj način odala počast čovjeku koji je svojim djelom itekako zadužio grad, i to ne samo njegov sportski dio.
 
Tribini je bila nazočna i Švegarova obitelj - supruga Zorica i sinovi Zdravko i Domagoj. Tribinu je otvorio Gordan Tomičić, predsjednik Sekcije HZSN Karlovac.
 
 
 
PRENOSIMO KAportal/KAŠonline http://kaportal.rtl.hr/ PIŠE Darko Lisac FOTO Robert Fajt/Cropix