Samo smo razgovarali. Bio je to ugodan razgovor, ali vam nemam ništa pametno reći - u svom je stilu kazala Janica novinarima koji su dežurali ispred Vlade – piše Dražen Brajdić, novinar VL

 
S obzirom da još nismo saznali ime čelnika Središnjeg državnog ureda za sport, mnogi u jučerašnjem razgovoru premijera Andreja Plenkovića s Janicom Kostelić vide odgovor na to pitanje.
 
- Samo smo razgovarali. Bio je to ugodan razgovor, ali vam nemam ništa pametno reći - u svom je stilu kazala Janica novinarima koji su dežurali ispred Vlade kako bi saznali je li ministar Goran Marić, inače bivši nogometni sudac, doista ponudio ostavku ili nije.
 
A je li Janica ponudila svoju sportsku karizmu novom premijeru? Zasad to znaju samo sudionici tog razgovora - premijer osobno, Janica i premijerova desna ruka Davor Božinović.
 
Poželjan je vješt operativac
 
Proteklih dana naveliko se šuškalo da bi prvi državni tajnik za sport u uredu pri Vladi RH trebao biti Tomislav Družak (59), HDZ-ov provjereni kadar i čovjek vičniji sportskoj administraciji no što je to Janica, ali niti približno karizmatičan kao najbolja hrvatska sportašica svih vremena.
 
Zbog svega, premijer je s Janicom htio porazgovarati, da i osobno stekne sliku o njenim operativnim kapacitetima. A možda je sve to samo bilo u funkciji toga da se dosadašnjoj doministrici sporta nađe dostojan posao nakon što je sport izdvojen iz jednog mega ministarstva u kojem je bio prilično zapostavljen. I u kojem joj na političkoj dužnosti doministrice nije bila potrebna stručna sprema kakva se traži za dužnost državnog tajnika.
 
Kako čujemo, Središnji državni ured imao bi nekoliko odjela, a jedan od njih bi bio posvećen međunarodnim relacijama pa bi Janica bila idealan reprezent Lijepe Naše. A neka se netko drugi bavi donošenjem dugoročne strategije razvoja sporta, izradom Zakona o sportu, definiranjem položaja profesionalnih i amaterskih klubova, mjerama za suzbijanje nasilja na sportskim terenima...
 
- Poželjno je da na čelo ureda dođe operativac jer on mora osnovati taj ured odnosno posložiti njegove organizacijske oblike - kazao nam je u povjerenju jedan ugledni član naše najjače stranke.
 
U svakom slučaju, vjerujemo da Plenković želi imati Janicu u svom timu jer ne bi ju zvao da ga posjeti u Banskim dvorima da joj se samo želi zahvaliti na angažmanu u MZOS-u, a da ju ne misli u nekom obliku angažirati.
 
Bez stranačka “kraljica”
 
Uostalom, Janičina eliminacija nikako ne bi išla u prilog uljudbenom imidžu novog premijera koji, s obzirom na delikatnost svog posla, vjerojatno nikad neće moći dosegnuti popularnost kakvu u hrvatskom narodu ima bezstranačka “Snježna kraljica”.
 
A Janica je četverostruka olimpijska pobjednica i peterostruka svjetska prvakinja, istinska nacionalna junakinja, i bilo bi žalosno da nakon svega ispadne da ju je politika olako izrabila.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Večernji list