Vlada RH  imenovala je u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice najbolju hrvatsku skijašicu svih vremena Janicu Kostelić prvom državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za šport te je, radi odlaska na novu dužnost, razriješila dužnosti pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj sport je osnivanjem samostalnog Središnjeg državnog ureda dobio zasebno mjesto u državnoj administraciji, a čast da bude prva hrvatska državna tajnica za sport pripala je četverostrukoj olimpijskoj pobjednici i najuspješnijoj alpskoj skijašici u povijesti  zimskih olimpijskih igara Janici Kostelić.
 
Za Janičina zamjenika imenovan je Darko Vučić za kojega je rečeno da ima veliko iskustvo u radu (sportske) administracije u kojoj  mu je posljednji posao bio na dužnosti načelnika Sektora za razvoj sporta. On bi trebao predvoditi stručni tim koji bi Janici bio na raspolaganju u realizaciji njezinih ideja.
 
Već i najavu formiranja samostalnog Ureda za sport pri Vladi RH pozdravili su sve glavne sportske udruge od saveza, klubova, sportaša i sportskih dužnosnika koje već godinama nastoje dobiti ili zasebno ministarstvo ili Ured za sport.
 
Središnji državni ured za sport osniva se radi održanja kvalitete i unaprjeđenja hrvatskoga sporta, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima.
 
Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima.
 
Izmjenom zakonske regulative Vlada će, najavljuje se, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza, te učinkovitije urediti nadzor nad njima.
 
Izvor HINA foto Darko Tomašek/EPH
 
Čestitke HOO-a Janici Kostelić, prvoj državnoj tajnici za sport
 
Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop, čestitali su Janici Kostelić koju je Vlada RH na današnjoj sjednici imenovala prvom Državnom tajnicom za sport:
 
„U ime hrvatske olimpijske obitelji i naše osobno, najiskrenije ti čestitamo na imenovanju državnom tajnicom za sport. Velika je čast, ali i odgovornost i izazov biti prva osoba koja u Republici Hrvatskoj obnaša ovu dužnost. No, ti si još jednom dokazala da si, baš kao i tijekom svoje sportske karijere, odlučna, predana i hrabra te da se ne bojiš ni jednog izazova. Želimo ti puno uspjeha u obavljanju zadataka koji te očekuju u novoosnovanom Središnjem državnom uredu za sport. U Hrvatskom olimpijskom odboru uvijek ćeš imati podršku i pouzdanog partnera“ stoji u čestitki čelnika HOO-a. 
 
Izvor HOO