Olimpijska solidarnost Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) dodijelila je 10 stipendija za sportašice i sportaše koji se pripremaju za XXIII. zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine.
 
Stipendije su dodijeljene: skijašicama i skijašima Filipu Zubčiću, Leoni Popović, Istoku Rodešu i Eliasu Kolegi (alpsko skijanje), Vedrani Malec i Ediju Dadiću (skijaško trčanje), biatloncu Krešimiru Crnkoviću, zatim sanjkačici Dariji Obratov, bobistu Draženu Siliću te klizaču Nicholasu Garrettu Vrdoljaku (umjetničko klizanje).
 
Dodijeljene su na zahtjev Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) te na prijedlog odgovarajućih nacionalnih sportskih saveza (NŠS), nakon što je Olimpijska solidarnost MOO-a provela detaljnu analizu prijedloga i izvršila konzultacije s međunarodnim sportskim savezima. 
 
Programom Olimpijske stipendije za sportaše "Pjongčang 2018." Olimpijska solidarnost MOO-a nastoji kroz financijsku potporu, kojom se pokrivaju troškovi priprema i natjecanja, omogućiti stipendistima što kvalitetniju pripremu za ostvarenje kvalifikacije i nastup na Igrama u Pjongčangu. Stipendija će sportašima, u mjesečnom iznosu od 1.500 USD, biti dostupna u razdoblju od 1. studenog 2016. do 28. veljače 2018. godine, odnosno do datuma posljednjeg mogućeg kvalifikacijskog natjecanja.
 
Olimpijska solidarnost MOO-a pokrenula je programe stipendiranja sportaša 1989. godine, kako bi omogućila pojedinim NOO-ima pružanje podjednakih uvjeta treniranja svojim sportašima kao što ih imaju njihovi kolege iz razvijenih zemalja. HOO je do sada sudjelovao u programima individualnih stipendija za sportaše koji su se pripremali za igre olimpijade u Ateni 2004., Pekingu 2008., Londonu 2012. i Riju 2016. godine. Program pomoći putem stipendija za zimske olimpijske igre pokrenut je 2008. godine za Igre u Vancouveru 2010., tako da je, nakon Sočija 2014. godine, ovo treće izdanje programa u kojemu sudjeluju hrvatski sportaši iz zimskih sportova.
 
Mediteranske igre odgođene do 2018.
 
Predsjednik Međunarodnog odbora mediteranskih igara (MOMI) Amar Addadi obavijestio je sve nacionalne olimpijske odbore, članove MOMI-ja o tome da se Mediteranske igre, koje su se trebale održati u srpnju 2017. u španjolskoj Tarragoni, odgađaju do lipnja 2018. godine.
 
Izvršni odbor MOMI-ja jednoglasno se složio oko odgode termina nakon što su se predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Tarragone Josep Felix Ballesteros te predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco na sastanku održanom 4. studenog u Oranu očitovali o poteškoćama koje su nastale, jer u Španjolskoj u deset mjeseci nije formirana većinska vlada, što je imalo ozbiljne posljedice na financiranje.
 
„U danim okolnostima, jasno je kako Igre ne mogu ispuniti visoke standarde MOMI-ja, ni uobičajeno besprijekorno organiziranih velikih sportskih natjecanja u Španjolskoj. U skladu s temeljnim načelima solidarnosti i prijateljstva koja propisuje statut MOMI-ja, te uzimajući u obzir činjenicu da je nova Španjolska vlada spremna ispuniti preuzete obaveze, izvršni odbor je kao rješenje prihvatio odgađanje Igara za godinu dana“ stoji u dopisu koji je primio i Hrvatski olimpijski odbor.
 
Mediteranske igre višesportsko su natjecanje sportaša iz nacionalnih olimpijskih odbora mediteranskih zemalja. Održavaju se svake četvrte godine, a prve su organizirane 1951. na inicijativu egipatskog političara i sportskog djelatnika Mohameda Tahera Paše. Zadnji put su održane u turskom gradu Mersinu 2013. godine. Nastupilo je 100 hrvatski sportaša, a osvojili su 11 zlatnih, 7 srebrnih i 9 brončanih medalja. 
 
Izvor HOO Foto GEPA
 
Predsjednik i glavni tajnik HOO-a na sjednici Skupštine ANOC-a u Dohi
 
 Katarski olimpijski odbor domaćin je 21. Opće skupštine Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih  odbora (ANOC) 15. i 16. studenog. U katarskoj prijestolnici Dohi okupilo se 1.200 predstavnika  Olimpijskog pokreta. Najveća je to do sada sjednica skupštine ANOC-a te prva koja se održava na  Bliskom istoku.
 
 Uz predsjednike i glavne tajnike 205 nacionalnih olimpijskih odbora u Dohi su predsjednik  Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, kao i predstavnici međunarodnih sportskih  federacija te organizacijskih odbora nadolazećih Igara.
 
 U Dohu su otputovali i predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša i  Josip Čop. Podsjetimo da je predsjednik ANOC-a šeik Ahmad al-Fahad al-Sabah tek nedavno  imenovao Zlatka Matešu predstavnikom ANOC-a u najvišem upravljačkom tijelu Svjetske  antidopinške agencije.
 
U dva dana zasjedanja bilo je riječi o reformama koje se provode unutar ANOC-a te o svim temama od posebnog interesa za NOO-e diljem svijeta, uključujući i izvješća o organizaciji nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu te Olimpijskih igara u Tokiju, kao i Olimpijskih igara mladih u Buenos Airesu 2018. godine. Svoju priliku da se predstave Olimpijskom pokretu dobit će i gradovi koji se kandidiraju za domaćinstvo Igara 2024. godine. 
 
Prije sjednice Skupštine sastale su se komisije i radne skupine ANOC-a, među njima i Komisija za međunarodne odnose čiji je član predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.
 
Izvor HOO/ANOC