Sinkovići su održali izvanrednu press konferenciju ispred veslačkog hangara kluba Mladost na Jarunu i objavila veliku vijest: Braća ostaju zajedno, ali mijenjaju disciplinu, kao što su Sportske novosti već pisale.
 
Zlatna olimpijska braća Martin i Valent Sinković već su godinama nedodirljivi kada je dvojac na pariće u pitanju. Nakon što su spektakularno najavili veliki zaokret u karijeri, jedan dio medija spekulirao je da bi to mogao kraj karijere za proslavljeni dvojac, ali to se naravno, nije dogodilo. Slavni 'dvojac na pariće' će u budućnosti biti 'dvojac bez kormilara'.
 
- Pokušat ćemo napraviti nešto neviđeno u svijetu veslanja. Ovo će za nas biti novi izazov, nakon što smo tri godine bez poraza u staroj disciplini - izjavio je Martin Sinković i objasnio da medijska nagađanja o ranom završetku karijere nisu bile točne.
 
- Mi smo premladi da bismo odlazili u mirovinu. Nismo niti pomišljali na tako nešto ili eventualno na samostalnu karijeru. Želimo nastaviti dalje zajedno jer u tome smo  najbolji, ali u novoj disciplini. Znamo da nas čeka naporan rad, puno treniranja, ali dat ćemo sve od sebe i pokušati ponovno cijelu Hrvatsku učiniti ponosnom.
 
Sinkovići su postavili svjetski rekord, osvojili sve svjetske kupove i europska prvenstva te na kraju u Rio de Janeiru osvojili i zlatnu olimpijsku medalju, a onda se odlučili na veliku promjenu. Do odluke su došli zajednički, a onda su je iznijeli treneru koji je također pristao na promjenu.
 
- Zajedno je došla ta odluka, najprije smo brat i ja pričali i tome, a onda smo rekli treneru koji je također pristao na to jer je i njemu to izazov - rekao je Martin.
 
- Zadnjih 10 godina su stalno pobjeđivali, stalno su vrhu, ali je trebalo donijeti neko rasterećenje, neki novi sadržaj - pojasnio je odluku njihov trener Nikola Bralić
 
- Njima je to nepoznato, ali meni nije novost. Ja sam već radio s dvojcem bez kormilara koji je bio uspješan. Počeli smo prije tjedan dana, još se tražimo, ali ono što vidim je perspektivno i obećava - dodao je Bralić.
 
- Oni su do sada bili lovina, četiri godine nisu izgubili utrku, a sada će postati  lovci. Odlučili smo svjesno stati i i zadržati tu titulu nepobjedivosti i okrenuti se novom izazovu - rekao je Bralić.
 
Na pitanje novinara koliko je realna mogućnost četverca, Bralić je odgovorio kako je Damir Martin, srebrni u samcu iz Rio de Janeira u ovom trenutku okrenut skifu i želi postati broj jedna u toj disciplini.
 
Braća Sinković se ne boje poraza u disciplini u kojoj su novi.
 
- Nismo mi nepobjedivi ni u staroj disciplini. Sport je takav da se uvijek može izgubiti. Meni je veći izazov da možemo pobijediti. Volimo pobjeđivati, ali i ako izgubimo nije kraj svijeta. Poraz je sastavni dio sporta - rekao je Martin.
 
Bralić je istaknuo kako Martin i Valent na treningu, koji je sada tehnički zahtjevniji, pokazuju volju kao da su tek počeli trenirati i kao da do sada nisu ništa osvojili.
 
- Prije je trening bio rutina, a sada sve upijaju jer treba puno naučiti - dodao je.
 
Plan braće Sinković i njihovog trenera je da nastupaju u ovoj disciplini do Europskog prvenstva koje se u rujnu održava na Floridi, a onda će odlučiti što dalje. Prvo natjecanje na kojem će se predstaviti u novoj disciplini je Croatia Open koje se održava u travnju na Jarunu, dok će prvo službeno natjecanje biti Svjetski kup u svibnju iduće godine u Beogradu.
 
Izvor SPORTSKE NOVOSTI Foto Damir Krajač/Hanza Media