Cijeli svijet oplakuje sudbinu brazilskog nogometnog prvoligaša Chapecoensea čiji se zrakoplov srušio u Kolumbiji, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala južnoameričkog kupa protiv kolumbijskog Atletico Nacionala - pišu SN
 
U nesreći je poginulo 76 osoba od ukupno 81 koliko ih se nalazilo u avionu (72 putnika i 9 članova posade), a preživjelo ih je samo 6 - tri nogometaša Luciano Ruschel,  Jacson Ragnar Follmann i naknadno pronađeni branič Hélio Hermito Neto, dok je vratar Marcos Danilo Padilha preminuo na putu prema bolnici.
 
I dok sa svih strana svijeta stižu riječi utjehe i suosjećanja, bolna poruka stigla je u Brazil i od Dinamovog veznjaka Jonasa.
 
 Dinamov Brazilac oglasio se poslijepodne s emotivnom porukom u kojoj je otkrio da su poginula i njegova tri prijatelja.
 
- Užasno se osjećam. Čim sam čuo vijest o rušenju aviona, slutio sam najgore. Evo, sad sam čitao na brazilskim portalima kako je u Brazilu proglašeno tri dana žalosti zbog tragične pogibije. U tom avionu bilo je troje mojih prijatelja s kojima sam dijelio svlačionicu. Lucas Gomes, Marcelo Augusto i Arthur Maia. Svo troje bili su veliki profesionalci, sjajni i karakterni ljudi s kojima je bilo zadovoljstvo dijeliti svlačionicu. Beskrajno sam tužan - rekao je utučeni Jonas.
  
Chapecoense je klub iz grada Chapeca u južnobrazilskoj provinciji Santa Catarina, koji je osnovan 1973. godine spajanjem klubova Atletico i Independente. U najjaču brazilsku ligu Chapecoense ili "Veliki zeleni", kako im je bio nadimak, ulazi 2014. godine, a već u trećoj godini u brazilskoj Seriji A ostvaruju najveći uspjeh - plasman u finale južnoameričkog kupa, što je južnoamerički ekvivalent Europske lige, dok su u prvenstvu kolo prije kraja držali visoko deveto mjesto. 
 
Na putu prema finalu eliminirali su brazilsku Cuiabu (0-1, 3-1), argentinski Independiente boljim izvođenjem penala (0-0, 0-0, 5-4), kolumbijski Junior (0-1, 3-1) u četvrtfinalu, te argentinski klub San Lorenzo (1-1, 0-0) u polufinalu. U svim tim susretima bili su autsajderi jer u njihovoj momčadi nije bilo zvijezda, niti skupo plaćenih igrača. U momčadi su igrali samo Brazilci osim argentinskog napadača Alejandra Martinuccia, koji je čudom izbjegao smrt jer je bio ozlijeđen i ostao je u Brazilu.
 
Najpoznatiji igrač bio je 35-godišnji kapetan Cleber Santana, koji je od 2007. do 2010. godine igrao za Atletico Madrid. I trener kluba Caio Junior bio je iskusan jer je vodio neke od najpoznatijih brazilskih klubova poput Botafoga, Flamenga i Palmeirasa.
 
PRENOSIMO Sportske novosti FOTO Cropix
...........................................................................................................................................
 
Telegram sućuti u ime Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) poslao je i predsjednik Jura Ozmec, ujedno i član IO AIPS:

My dear South American Friends!

After this tragedy with Aircraft full of journalists and football players in Colombia, let me express my deepest condolences to you, to all our collegues in South America, to all journalists and to all athletes and people connected to sport.

This is a great tragedy, and all the Croatian Sports Journalists are aware of that.

Regards from Croatia, and Croatian Sports Journalists Association.