Pokretanje Superlige je za sada samo u sferi glasine. Inicijativa je to određenih klubova koji rade pritisak na Uefu, najviše radi podjele kolača oko marketinških prava. Nikad dovoljno siti klubovi očito su stisnuli Uefu koja je dala zeleno svjetlo za reformu – kaže Vrbanović – piše Tomislav Dasović, novinar VL
 
Zašto ste odluku o povećanju kvote stranaca u 1. HNL sa šest na osam progurali na mala vrata, pitamo izvršnog direktora HNS-a Damira Vrbanovića.
– Ne znam zašto se oko toga digla tako velika histerija. Radi se o pravnoj mogućnosti da klubovi koji žele, radi razvoja svojih momčadi i kako bi bili konkurentni u Europi, angažiraju veći broj stranaca.
 
Kako je došlo do tog prijedloga?
– Tehnički direktor HNS-a Jozak kazao nam je da je poslušao prijedloge stručne i tehničke komisije te da to podržavaju klubovi kojima je to u interesu. A što bi, primjerice, Cibaliji to smetalo? To se odnosi na Dinamo, Hajduk i Rijeku i priča završena, naravno pod uvjetom da žele iskoristiti svih osam stranaca.
 
U našoj okolici, Bugarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, niču nogometni kampovi. Zašto mi kasnimo?
– Stvar je jednostavna i treba je demistificirati. HNS je nakon dugog lutanja napokon od Grada dobio jednu od najatraktivnijih pozicija u Zagrebu. Sjetite se, međutim, kako se, čim smo se pojavili s interesom za gradnju, Crkva je pitala što je s njezinim dijelom. Tek nakon pregovora s Gradom, Crkva je dala zeleno svjetlo za gradnju premda ona i dalje vodi spor s Gradom oko Svetica jer smatra da su joj neka prava nedovoljno zaštićena.
 
PONIŠTILI SMO NATJEČAJ
 
Utječe li to na dinamiku radova?
– Ne, mi smo riješili pitanje lokacijske i građevinske dozvole i ovoga časa na Sveticama su strojevi, rade tehničko ispitivanje tla. Kada to bude gotovo, počet će se graditi. Inače, svima vam je promaklo kako smo poništili natječaj za izvođača radova. Od sedam ponuda, nijedna nam nije odgovarala jer su ponuđači stravično dignuli cijene misleći da smo mi zlatna koka te kako će kroz ovu investiciju namiriti neke svoje dubioze. Stoga smo otvorili novi natječaj.
 
Koliko je za projekt dala Uefa?
– Uefa je dala 8,5 milijuna eura, a projekt će biti vrijedan oko 12 milijuna eura. Sredstva će se sukcesivno osiguravati, a tražit ćemo dodatne fondove od Fife i Uefe.
 
Kada će se A reprezentacija početi pripremati na Sveticama?
– A reprezentacija neće se pripremati tamo, ona će i dalje biti u nekom od zagrebačkih hotela i trenirat će ili na Sveticama ili u Maksimiru. Mi ćemo graditi hotel na Sveticama, ali ne s pet zvjezdica. Bila bi to megalomanija i bahatost. U Nogometnom centru pripremat će se tijekom godine dvadesetak selekcija HNS-a, smjestit ćemo tamo Nogometno središte, Nogometnu akademiju... Bit će to centar hrvatskog nogometa.
 
Kada će biti gotov?
– Za dvije godine, to je realno.
 
MI SMO PROTIV SUPERLIGE 
 
Kakav je stav HNS-a prema budućoj Superligi?
– Pokretanje Superlige, kao nove forme Lige prvaka, u Uefi je za sada samo u sferi glasine. Inicijativa je to određenih klubova koji rade pritisak na Uefu, najviše radi podjele kolača oko marketinških prava. Nikad dovoljno siti klubovi očito su stisnuli su Uefu koja je dala zeleno svjetlo za reformu. Međutim, Superliga bi značila veliki udar na moćne lige, španjolsku, francusku, englesku, njemačku, talijansku koje bi bez daljnjega bile oštećene jer bi njihovi najjači klubovi napustili matično natjecanje. Na Superligu je burno reagirao engleski savez; on je izričito protiv toga, zbog tradicije, ali i stravičnog novca koji klubovi dobivaju od Skysporta – kaže Vrbanović i dodaje:
– Čeferin nije sklon takvoj vrsti natjecanja, kao i znatan broj saveza, među njima i mi u HNS-u.
 
Bi li osnivanjem Superlige, pa posljedično i regionalnih natjecanja, hrvatska liga bila ugrožena?
– Eventualno regionalno natjecanje igralo bi se paralelno s našom ligom tako da ono ne bi bilo ugroženo. Međutim, regionalna liga na ovim prostorima opterećena je financijama, politikom i najviše sigurnošću. Danas ovdje postoje suparnici koji ne mogu igrati ni prijateljske utakmice – zaključio je Vrbanović.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin u prosincu dolazi u Zagreb
 
– Prema najavama iz Uefe, Čeferin je spreman doći u Hrvatsku između 21. i 23 prosinca. Ima veliku želju da dođe, to će biti jedan od njegovih prvih posjeta nekom savezu, što je dobar pokazatelj budućih odnosa. U tom razdoblju održat ćemo i redovitu Skupštinu HNS-a – naglasio je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, koji je na rujanskom kongresu Uefe u Ateni dao potporu slovenskom kandidatu za predsjednika.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Tomislav Dasović FOTO Sanjin Strukić