Posljednja ovogodišnja (11) sjednica Izvršnog odbora HZSN održana je u karlovačkom Hotelu Korana Srakovčić, čiji je vlasnik Ivan Srakovčić višegodišnji poslovni partner HZSN-a. Ovo je već peti put da IO HZSN zasjeda u Karlovcu, a 19. Sabor HZSN (2010.) održan je u dvorani kraj Korane.
 
HZSN i ovoga puta, kao i tijekom 2016. godine, nije imao problema s kvorumom jer je sjednici prisustvovalo 10 od 11 članova Izvršnog odbora. Sjednici je bio nazočan i predsjednik Sekcije HZSN Karlovac Gordan Tomičić koji je ukratko iznio izvješće o dosadašnjem radu Sekcije te okvirni plan predstojećih aktivnosti izdvojivši da je ponovljen prijedlog Sekcije Gradu Karlovcu za imenovanje jedne od ulica po novinaru, publicistu i kroničaru karlovačkog sporta Zdravku Švegaru, dobitniku HZSN-ove nagrade za životno djelo. 
 
- Također smo predložili i postavljanje spomen ploče Dr. Franju Bučaru, ocu modernog sporta u Hrvatskoj, koji je prvi posao učitelja tjelovježbe dobio na karlovačkoj gimnaziji gdje bi ploča trebala biti i postavljena – naglasio je Tomičić.
 
Članovi Izvršnog odbora usvojili su Financijski plan (proračun) HZSN-a za 2017. godinu čiji prihodi iznose 101.600,00 kuna, a koji će biti upućen Saboru na usvajanje, te Izvješće o radu HZSN-a za 2016. godinu.
 
Lovorko Magdić je izvijestio o prijedlozima za izmjene i dopune Statuta HND-a, a Jura Ozmec o sjednici Izvršnog odbora AIPS-a koja je nedavno održana u Vigevanu nedaleko od Milana u Italiji. 
 
- Ukratko, zaštita sportskih novinara, edukacija i poboljšanje uvjeta sportskim novinarima širom svijeta bila je i ostala osnova djelovanja AIPS-a. Pritisak velikih i malih sportskih kolektiva i njihovih predstavnika da sportskom novinarstvu nametnu vlastiti PR i preuzmu kontrolu nad medijima sve se više događa. Sportski novinari širom svijeta, posebice oni koji tek u njega ulaze, potpadaju sve više i sve lakše pod takve utjecaje, zaboravljajući da već dulje vrijeme, pritisnuti činjenicama, sportski novinari pišu ne samo o sportu i rezultatima, već i o dopingu, namještanju mečeva, korupciji u sportu. A da bi u tome bili uspješni, moraju biti nezavisni i educirani. Članovi IO su podržali ideju da se lani pokrenuta inicijativa nazvana "Biser" mora nastaviti. AIPS jednostavno mora biti vlasnik te nagrade, tog načina nagrađivanja sportskih novinara širom svijeta… - izvijestio je Jura Ozmec, predsjednik HZSN i član IO AIPS. 
 
Nadalje, članovi Izvršnog odbora još su jednom podsjetili na potrebu predlaganja za godišnja priznanja i nagrade HZSN-a. Nešto je prijedloga pristiglo, ali ne dovoljno, tako da će se tijekom ovoga mjeseca još jednom trebati podsjetiti članstvo na to. Rok za dostavu prijedloga je 15. siječnja 2017. godine. U Komisiji za nagrade jesu: Robert Valai (predsjednik) Ivana Lukačić - Krajina, Lovorko Magdić, Anton Samovojska i Branko Stipković (članovi). 
Odlučeno je da  delegacija HZSN-a s predsjednikom HZSN Jurom Ozmecom, na poziv Društva sportskih novinara Slovenije, odlazi u Ljubljanu na svečanost sportskih novinara Slovenije.
 
Nakon sjednice članovi IO HZSN posjetili su Aquatiku www.aquariumkarlovac.com  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj gdje ih je dočekala i pozdravila ravnateljica Javne ustanove Aquatika Margarita Maruškić Kulaš a stručni voditelj novinarima kroz aquarij bio je Juraj Petravić.
 
- Hvala vam što ste došli. Slatkovodni akvarij Karlovac prvenstveno je namijenjen djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, akvaristima, odnosno lokalnom stanovništvu, kako bi se razvila svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti iznimna prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma – kazala je između ostaloga direktorica Aquatike.
 
 Na zajedničkoj večeri u Hotelu Korana Srakovčić www.hotelkorana.hr koju je donirao vlasnik Ivan  Srakovčić, a kojemu je predsjednik Jura Ozmec za višegodišnju suradnju s našim novinarskim  zborom uručio počasnu iskanicu HZSN-a, članovima Izvršnog odbora pridružili su se Želimir Feitl,  predsjednik Karlovačke športske  zajednice (KŠZ) i Zajednice športova Karlovačke županije (ZŠKŽ) i  profesionalni tajnik KŠZ-a  Marijeta Čelić, bivša najbolja sportašica Hrvatske prema anketi HOO-a.
 
 GODIŠNJE IZVJEŠĆE O RADU HRVATSKOG ZBORA SPORTSKIH NOVINARA (HZSN), 2016.
 
 ČLANSTVO
 
 HZSN članstvo se obnavlja svake 2 godine, tako da smo 1.1.2016. počeli s obnovom članstva za 2  godine (1.1.2016.-31.12.2017.). Ritam je sasvim zadovoljavajući, cilj (između 120 i 150 članova) je  dosegnut već do lipnja, a posebnim akcijama (preko newslettera HZSN i izravnom komunikacijom)  polako dolaze novi članovi.
 Učlanjenje u Svjetsku udrugu sportskih novinara (AIPS) iz godine u godinu na globalnoj razini pada,  ali članovi HZSN i dalje održavaju razinu od cca 50 članova AIPS-a. Članstvo je također dvogodišnje  (ciklusi su usklađeni prije 5 godina).
 
 IZVRŠNI ODBOR
 
 Izvršni odbor HZSN ima 11 članova iz različitih medijskih kuća i sportskih redakcija u Hrvatskoj. Do  studenog 2016. održali smo 7 redovnih sjednice, o radu IO postoje izvješća na web stranici.
 
 SKUPŠTINA
 
Na Skupštini HZSN, u veljači 2016., održanoj u Velikoj dvorani HND-a potvrđen je financijski plan HZSN-a za 2016., što je obaveza prema zakonu. Financijski plan je pripremio IO, budući da prema Statutu ima ingerencije u tim poslovima djelovati u ime Skupštine do zasjedanja Skupštine (Sabora) HZSN.
Ujedno, proglašeni su najbolji novinari HZSN za 2015. Na svečanosti je bilo više od 150 ljudi, članova, ali i sportaša, sportskih djelatnika i gostiju, medijski je dobro popraćena.
 
SEKCIJE
 
HZSN je u 2016. krenuo s 3 aktivne sekcije: karlovačkom, splitskom, zadarskom. 
Splitska sekcija je raspustila Izvršni odbor, pa je IO HZSN odlučio do daljnjega imenovati povjerenika za Split, dok se ne razriješe dileme s Gradom Splitom oko financija i (ne)korištenja gradskog prostora. 
Zadarska sekcija pokazala se u 2016. kao najaktivnija, posebno u organizaciji sportsko-humanitarnih akcija (davanje krvi, skupljanje hrane…). 
Karlovačka sekcija je kontinuirano aktivna, a na nedavno održanoj tribini ponovili su prijedlog Gradu Karlovcu za imenovanje ulice po Zdravku Švegaru, kroničaru i publicistu karlovačkog sporta.
Potkraj godine pojačana je aktivnost oko aktivacije riječke sekcije HZSN.
 
WEB
 
HZSN je i ove godine nastavio s aktivnim korištenjem web stranice www.hzsn.hr kako bi promovirao sportsko novinarstvo, davao informacije o radu HZSN, o članstvu, o aktivnostima unutar AIPS-a i AIPS Europe, te SEESJA. Na webu je u prosjeku jedan članak dnevno objavljen. Na engleskom dijelu te stranice je, privremeno, otvorena stranica za članice SEESJA.
 
HND
 
Inicijativa da se bolje i čvršće regulira status HZSN-a, kao posebne udruge unutar HND-a je raspravljen s predsjednikom Sašom Lekovićem i glavnim tajnikom Vladimirom Lulićem, zbog zadržavanja statusa članstva u HND. Osnovni problem se javlja u činjenici da pojedini članovi HZSN nisu ujedno i članovi HND, a da je HZSN samostalna udruga.
Početkom ljeta zamolili smo čelnike HND-a da nam odobre postavljanje vitrine u prostore HND-a, kako bismo i ostalim novinarima i posjetiteljima Novinarskog doma pokazali čime se bavimo, što radimo.
 
AIPS (Svjetska udruga sportskih novinara)
 
HZSN u aktivnom članstvu AIPS-a ima trojicu članova:
Jura Ozmec je član Izvršnog odbora AIPS-a, 
Dražen Pinević je član rukometne komisije AIPS-a
Damir Senčar je član foto komisije AIPS-a
Sve potrebe za sastancima (posebno IO AIPS) uredno financijski pokrivamo, učinak svih predstavnika je vrijedan i primjećen. Sva trojica smo bili akreditirani i sudjelovali na najvećem sportskom događaju 2016., na OI u Rio de Janeiru, razmjenjujući saznanja i podatke s ostalim kolegama na najvećem sportskom događaju.
 
Na Skupštini AIPS-a, u svibnju 2016., u Dohi (Katar) sudjelovali su predsjednik i dopredsjednik HZSN, Jura Ozmec i Nikola Lipovac. Ostvareni su vrlo važni konatkti za HZSN, posebice u Europi, gdje Hrvatska i HZSN imaju vrlo ugledno mjesto.
 
SEESJA (Udruga sportskih novinara jugoistočne Europe)
 
HZSN je prije 2 godine bio jedan od osnivača SEESJA, na osnivačkoj Skupštini na Ohridu (Makedonija). Za prvog predsjednika izabran je Nikola Lipovac, novinar Jutarnjeg lista i potpredsjednik HZSN. Ove godine je HZSN organizirao 3. Kongres SEESJA i Izbornu Skupštinu, na otoku Ugljanu, u Zelenoj Punti u Kukljici, od 29.9.-4.10. Sve troškove smještaja i prehrane, te izleta u Zadar pokrio je HZSN uz pomoć prijatelja, donatora i sponzora.
Nazočilo je oko 120 novinara iz 10 (od 11) zemalja SEESJA (osim Hrvatske još Mađarska, BIH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Rumunjska, Bugarska, Turska, Moldavija i Grčka). Organizirali smo i prigodni nogometni turnir (sudjelovalo je 9 zemalja), pobjedili su Crnogorci a Hrvatska je bila druga.
Na izbornoj skupštini HZSN je predložio potpuno novi smjer djelovanja SEESJA, s naglaskom na pojačani utjecaj prema AIPS-u i AIPS Europi, što je načelno prihvaćeno. Nikola Lipovac dobio je drugi mandat na čelu udruge, kao i glavni tajnik (Mihail Delev iz Bugarske), a potpuno su nova 3 člana IO (u skladu s inicijativom HZSN-a).
 
NOGOMETNA SEKCIJA HZSN
 
Nogometnu sekciju HZSN koordinira Nikola Lipovac, dopredsjednik HZSN, a sekcija (“reprezentacija”) je u 2016. nastupila protiv Mađarske, uoči službenog ogleda Mađarske i Hrvatske nogometne “A” reprezentacije u Budimpešti (dobila Hrvatska 2:0), na turniru SEESJA u Kukljici (drugo mjesto od 9 sudionika), a planira se i službeni dvoboj protiv Slovenije potkraj studenog u Kopru - HZSN osigurava kombi prijevoz i dresove za igrače, a ako je više dana i smještaj za max 10 igrača.