U velebnoj tokijskoj Saitama Areni 42-godišnji Mirko Filipović imat će najveći ispit u posljednjem poglavlju svoje bogate borilačke karijere. U četvrtfinalu Rizinova Grand Prix turnira otvorene kategorije Cro Cop će se namjeriti na sedam godina mlađeg i ponešto bržeg Muhammeda Lawala, samoprozvanog “Kralja” Moa (35) - piše Dražen Brajdić, novinar VL
 
Ovaj tamnoputi Amerikanac uskočio je kao zamjena za prvotno predviđenog Brazilca Wanderleija Silvu.
 
MUČI GA JET-LAG 
 
Hoće li se boriti i nakon ovog turnira, Cro Cop će odlučiti nakon što sve završi.
 
– Ovisit će o ishodu ovog turnira, o mom rezultatu, o mogućoj ozljedi, no ako se nastavim boriti, ova će organizacija, a to je Rizin, biti moja jedina opcija.
 
Ako u borbi od dvije runde pobijedi Kinga Moa, Mirko će se ponovo boriti već u subotu, na Staru godinu, kada će za osvajanje pojasa Rizinova prvaka morati pobijediti još dvojicu protivnika. No, Cro Cop je u istoj dvorani već imao takvo iskustvo i to prije 10 godina kada je osvojio Prideov Grand Prix pobijedivši iste večeri Wanderleija Silvu i Josha Barnetta, nokautiravši obojicu.
 
– Ja zapravo volim turnire, kad imam više borbi u jednoj noći. Uostalom, bolje je proći kroz jedne pripreme za tri borbe, nego troje pripreme za tri borbe. A tu je i jedna presica za tri borbe umjesto tri presice. Ha-ha... šalim se.
 
Našalio se Mirko i u svom sad već tradicionalnom obraćanju svojim navijačima na Facebooku napisavši:
 
– Malo je nedostajalo da se borba otkaže zbog moje pogibije. Vozio nas je pijani taksist i imali smo zamalo tri sudara. Ušao je u skretanje pod 90 stupnjeva s jedno 120 kilometara na sat i štrajfao automobil iz suprotnog smjera koji je za nekoliko nanometara promašio stranu vrata pokraj kojih sam ja sjedio.
 
Oni koji poznaju Mirka dobro znaju da je vješt u karikiranju svakojakih situacija, pa tako i ove. Uostalom, i videoradovi “s Cro Copom u krevetu” uglavnom služe da se on psihološki ispuca kroz dobru zafrkanciju.
 
– Neki internetski novinari doista su čudaci. I kada kažemo nešto u zafrkanciji, oni to prenose kao najveću zbilju – kazuje Mirkov boksački trener Stipe Drviš koji nam se dan prije borbe javio iz svoje hotelske sobe:
 
– Ovdje je stanje redovno. Štoviše, Mirko je manje nervozan nego obično uoči ovakvih borbi, a to pripisujem njegovoj vrhunskoj pripremljenosti. Odradio je jako dobre pripreme što svakog borca i psihološki diže.
 
Stipe se požalio jedino na vremensku razliku od osam sati.
 
– Kao i obično u Japanu, i ovaj put imamo problema s jet-lagom pa spavamo po dva, tri sata. Srećom, Mirko u tome uspijeva više nego ja koji sam, eto, neku noć u četiri ujutro išao trenirati u hotelsku fitness dvoranu i sva je sreća da radi 24 sata jer ne bih znao što sa sobom.
 
– Kako se krati vrijeme? – pitali smo Drviša.
 
– Mirko i njegov kartaški sparing-partner Tomislav Davidović obično kartaju, a mi ostali, a to su Saša Milinković, Mladen Blažak i maser Nenad Krošnjar, pronašli smo neku “bauštelu” pa pomažemo graditi zgradu. Ha-ha... Zezam se.
 
Za razliku od Stipe, koji se voli prošetati po gradu, Cro Cop ne običava izlaziti iz hotela.
 
OPASAN HRVAČ, ALI I BOKSAČ
 
– Mirko gotovo pa i ne izlazi iz sobe, osim kada idemo na trening ili nešto pojesti izvan hotela.
 
A za Cro Copa to je dobro jer, s obzirom na to koliko u Japanu ima fanova, na ulici ne bi imao mira. A mira neće imati ni protiv nasrtljivog Kinga Moa koji se zalijeće u struk i noge, ali i prijeti krošeima. Koliko je on boksački opasan, najpozvaniji je da kaže bivši svjetski boksački prvak Stipe Drviš:
 
– Za jednog hrvača, a njemu je borilačka baza hrvanje, King Mo odlično boksa. No još je bolji u rušenju, pri čemu treba reći da je Mirko jako dobar u obrani od rušenja. A i fizički je snažniji.
 
Službena turnirska vaga ustanovila je nemalu kilogramsku prednost Hrvata. I dok će Cro Cop ući u ring sa 106 kilograma, King Mo će imati devet manje (97 kg). U kojoj je mjeri to prednost?
 
– To u parteru može biti velika prednost, ali i u stojci, u klinču jer onaj koji je lakši u takvim se situacijama puno više fizički troši. Doduše, klinč može biti i opasan zbog protivnikove brzine. Amerikančeva prednost će biti to što je brži. S druge strane, kad si lakši, lakše izbjegavaš borbu ako se dobro krećeš – objašnjava Drviš.
 
Cro Copove prednosti su i veće iskustvo te udarci nogom, a King Mo ima za 15 centimetara duži raspon ruku što mu može pomoći u boksu.
 
Ostali četvrtfinalisti su Moldavskij – Bajor, Herring – Aliakbari te par Kohsaka – Hoovelson (Baruto) iz kojeg dolazi sljedeći protivnik pobjedniku okršaja Cro Copa i King Moa. Bude li to bivši sumo borac Baruto, Cro Cop (ili King Mo) mogao bi se sučeliti s gromadom od 180 kg.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Dražen Brajdić FOTO Igor Kralj/Pixell
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POSLJEDNJA VIJEST
 
Cro Cop nokautom pobijedio King Moa i izborio polufinale Rizinova Grand Prixa
 
Amerikanac je bio aktivniji u prvoj rundi, srušio je Mirka i imao je blagu sudačku prednost. No u drugoj rundi Cro Cop je izbjegao rušenje i sjajnim boksačkim tehnikama razbio King Moa.