Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach osvrnuo se na uspješnu olimpijsku 2016. godinu, utvrdivši kako je sport jedna od rijetkih djelatnosti koje imaju snagu i moć ujediniti ljude u, kako je naglasio, sve „krhkijem“ svijetu.
 
- On je stup stabilnosti za mnoge narode, bez obzira na različitosti, što su potvrdile i Olimpijske igre u Riju i dodao, „kako je taj sportski događaj, kao ni jedan drugi u 2016. godini, okupio međunarodnu zajednicu i sportaše iz 206 nacionalnih olimpijskih odbora ali i prvi Izbjeglički olimpijski tim pod olimpijskim stijegom“. 
 
- Bio je to rijedak trenutak ujedinjenosti i solidarnosti među čovječanstvom - rekao je Bach, naglasivši da je „u svijetu u kojem su nepovjerenje i nesigurnost sve veći, sport izvor radosti i nadahnuća za mnoge, dajući nam nadu da je čovječnost jača od snaga koje pokušavaju obeshrabriti“.
 
Predsjednik MOO-a osvrnuo se i na statističke pokazatelje o medijskom praćenju Olimpijske igre u Riju koje je gledalo gotovo polovica svjetskog stanovništva, a dostupnosti prijenosu doprinijele su društvene mreže na kojima su video snimke natjecanja gledane 7,2 milijardi puta. Bach smatra da ta činjenica kao i očekivanje javnosti, zahtjeva još veću odgovornost sportskih organizacija u zajednici.
 
Kao izazove u novoj postolimpijskoj 2017. godini Bach je naveo borbu protiv dopinga, i to u kontekstu poražavajućih nalaza nedavno objavljenog takozvanog McLarenovog izvješća te štete koja je sustavnim dopingom nanesena vjerodostojnosti i integritetu sporta. 
 
Profesor Richard McLaren na čelu je nezavisne komisije koju je Svjetska antidopinška agencija (WADA) angažirala kako bi se istražile optužbe o sustavnom, od države podržanom dopingu ruskih sportaša, a nalazi su objavljeni na www.wada-ama.org 
 
- MOO će i dalje zahtijevati učinkovitiji, transparentniji i još snažniji antidopinški sustav -  rekao je Bach na tu temu. 
 
Nova 2017. godina za svjetski olimpijski pokret bit će u znaku priprema za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018. godine, prve od triju Igara koje će se održati u Aziji, slijede OI Tokio 2020. i ZOI Peking 2022., kao i dosljednog zalaganja za primjenu preporuka Olimpijskog plana 2020. 
 
Izvor HOO