Svim HNL-ovcima poziv u reprezentaciju puno znači, no jedan od najsretnijih što će obući hrvatski dres je stoper zaprešićkog Intera Jakov Filipović (24). On je prije četiri godine zbog moždanog udara bio pred prekidom karijere  – piše Karlo Ledinski, novinar VL
 
Izbornik Ante Čačić je okupio 18-oricu reprezentativaca s kojima će na Kina kup. Izuzev Ozobića iz azerbajdžanske Gabale, i Datkovića iz Kopra, svi ostali reprezentativci dolaze iz HNL-a. Svim HNL-ovcima poziv u reprezentaciju puno znači, no jedan od najsretnijih što će obući hrvatski dres je stoper zaprešićkog Intera Jakov Filipović (24). On je prije četiri godine zbog moždanog udara bio pred prekidom karijere, a sada će predstavljati svoju zemlju u našoj najpopularnijoj reprezentaciji.
 
U Cibaliji nije dobivao plaću
 
– Prije četiri godine, dok sam igrao za trećeligaša Bijelo Brdo, jednog sam dana osjetio jaku glavobolju. Stropoštao se na pod i hitno sam otpremljen u bolnicu gdje mi je ustanovljen moždani udar. Dva mi je dana bila oduzeta cijela lijeva strana, no srećom, oporavio sam se. Iako, bojao sam se u tim trenucima za svoj život – prisjetio se Filipović i dodao:
 
– Bila je to reakcija tri rupice na srcu, koje sam imao od rođenja. Srećom, sve se dogodilo u mirovanju jer bi u suprotnom posljedice bile znatno teže, a moguće i kobne. Danas više nemam nikakve posljedice. Ugradili su mi tada takozvani kišobrančić preko tih rupica, i sada je sve u redu. Otpočetka sam imao mali strah kada sam ponovno počeo trenirati i igrati, a sada sam na tu ružnu epizodu već zaboravio.
 
Kaže Jakov da niti u jednom trenutku nije pomislio da je to kraj njegove nogometne karijere, znao je da će se vratiti. A vratio se prvo igrajući za Bijelo Brdo, potom je prešao u Cibaliju, a od ljetos je član zaprešićkog Intera.
 
– U Interu mi je sve super, sada se konačno osjećam kao profesionalac. Bilo mi je lijepo i u Cibaliji, suigrači su bili sjajni, no nismo dobivali plaću. Nije lijepo kada igraš nogomet u profesionalnom klubu, a moraš žicati novac od roditelja. No, držalo nas je tada to što smo se borili za ulazak u 1. ligu – prisjetio se razdoblja u Cibaliji 24-godišnji Jakov.
 
U Interu dobiva plaću, ali i puno hvalospjeva za svoju igru. Trener Zaprešićana Samir Toplak nedavno je rekao da je Filipović najbolji stoper Prve HNL.
 
– Gode pohvale, ali sam sebe ne želim hvaliti. Na meni je da treniram i napredujem, a želja mi je ustaliti se u reprezentaciji – kaže Filipović i dodaje:
 
– Ne mogu vam opisati kako sam bio sretan kada mi je stigao reprezentativni poziv. Nadam se da će mi izbornik dati minutažu, ali i ako ne zaigram ni minute, već ovo je ispunjenje mog sna.
 
Filipović smatra da je Hrvatska jaka iako u Kinu idu bez svojih najvećih zvijezda, igrača iz inozemstva.
 
– Ovo je selekcija HNL-a, što je dobro jer se svi dobro poznajemo iz prvenstvenih utakmica. Čile je jak suparnik, imaju u momčadi i dvojac iz Dinama Fernandes
 
– Henríquez, no mislim da ih možemo zaustaviti – smatra Filipović, za kojeg trener Intera Samir Toplak kaže:
 
– Znao sam da je dobar igrač, zato smo ga i doveli, a već na prvim treninzima uvjerio sam se u njegove velike kapacitete. U svakom trenutku je pravovremen, a to je najvažnija odlika pravog stopera. O njegovu karakteru ne treba ni govoriti jer kada se vratiš na teren nakon moždanog udara, onda to sve govori – zaključio je Toplak.
 
Nada se Toplak da će mu Filipović ostati u kadru za nastavak sezone jer se pojavila informacija da ga želi Rijeka, kao zamjenu za reprezentativca Mateja Mitrovića, koji je otišao u Besiktas.
 
 PRENOSIMO Večernji list PIŠE Karlo Ledinski FOTO Goran Kovačić/Pixell