U prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja  u ponedjeljak, 16. siječnja 2017., uručene su najviše državne nagrade na području sporta "Franjo Bučar"  koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta u Hrvatskoj.
 
Nagrada je nazvana po ocu našeg olimpizma Franji Bučaru, a dodjeljuje se za višegodišnje uspješno djelovanje u sportu, osvajanje olimpijske medalje, iznimno znanstveno, stručno i pedagoško ostvarenje ili sportsko dostignuće koju su kao nagradu za životno djelo za 2016. godinu  dobili  dr. Ivo Vidović - posthumno, Jelica Pavličić Štefančić i  Luciano Sušanj. 
 
Dr. Ivo Vidović - rođen je 15. prosinca 1931. godine u Šibeniku, a preminuo 29. rujna 2016. godine u Rijeci. Aktivno se bavio sportom od svoje najranije mladosti, posebno srednjoškolskim rukometom kao igrač, ali i trener. Kasnije se okreće prema košarci koja je imala posebno mjesto za dr. Ivu Vidovića, a koja je i obilježila njegovu sportsku i medicinsku karijeru. Predsjednik ženske sekcije Košarkaškoga kluba Lokomotiva postaje 1969. godine, a istodobno obnaša i dužnost liječnika. Godine 1971. osniva zdravstvenu komisiju za cijeli klub, a iste godine pokreće i Zdravstvenu komisiju Košarkaškoga saveza Hrvatske. Dr. Ivo Vidović bio je zasigurno jedno od vodećih imena u hrvatskoj sportskoj medicini, a odgojio je  i mnoge generacije sportskih liječnika i fizioterapeuta.
 
Jelica Pavličić  Štefančić - rođena je 4. veljače 1954. godine u Slunju. Atletikom se počinje baviti još u osnovnoj školi. Kao članica Atletskog kluba Željezničar iz Karlovca već u 18. godini  postaje jugoslavenska rekorderka u sprinterskim disciplinama na 100, 200 i 400 metara. Jedina je hrvatska atletičarka u povijesti hrvatske atletike koja je oborila svjetski rekord u atletskoj disciplini na 400 metara. Bila je prvakinja Europe 1974. godine, devet puta prvakinja Balkana, tri puta prvakinja Mediterana i devetnaest puta prvakinja Jugoslavije. Više od 35 godina držala je hrvatski rekord na 100 i 400 metara, a još i danas je rekorderka Hrvatske na 200 metara. Dobitnica je Državne nagrade za sport "Franjo Bučar“ 2005. godine.
 
Luciano Sušanj - rođen je 10. studenoga 1948. godine u Rijeci. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od najboljih svjetskih 800-metraša. Dvije su utrke posebno obilježile njegovu karijeru – na Europskom prvenstvu u Rimu 1974. godine, gdje je osvojio zlatnu medalju na 800 metara, a dvije godine kasnije na OI u Montrealu zauzeo je šesto mjesto u istoj disciplini. Rezultat iz 1974. godine i danas je aktualni hrvatski rekord. Predsjednik je Atletskog kluba „Kvarner“ Rijeka, član Tehničke komisije odbora Mediteranskih igara i član Izvršnog odbora Europske atletske asocijacije. Osvojio je mnogobrojna priznanja i nagrade za svoj sportski rad, uz ostalo za najboljega sportaša Hrvatske u izboru Sportskih novosti 1974. godine. Dobitnik je Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" 1989. godine.
 
Odbor za dodjelu državne nagrade za sport "Franjo Bučar" na čelu s Damirom Knjazom je uz tri nagrade za životno djelo odlučio da 12 godišnjih nagrada "Franjo Bučar" u 2016. godini dobiju:  Zoran Veselinović, Maro Joković, Andro Bušlje, Bono Bošnjak, Marija Anzulović, Veselin Đuho, Sanja Jovanović, Goran Čolak,  Velimir Šandor, Mirela Šikoronja Ivančin, Danial Temim i Hrvatska ženska stolnoteniska ekipa.
 
Dobitnici nagrade za životno djelo dobili su, osim povelja i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, i novčani iznos od 50.000 kuna neto, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni i novčanim iznosom od 20.000 kuna neto.
 
Nagrade su uručili v.d zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za sport Janice Kostelić doktor Krešimir Šamija i predsjednik Odbora Damir Knjaz
 
U ime nagrađenih zahvalio je Luciano Sušanj  koji je istaknuo značaj sporta za naše društvo i izrazio zadovoljstvo što je nakon mnogo godina lutanja i nerazumijevanja na relaciji politika-sport konačno formiran Središnji državni ured za sport na čelu s našom najtrofejnijom sportašicom Janicom Kostelić koja će po njegovom mišljenju najbolje razumjeti sportaše i njihove potrebe. 
 
V.d. zamjenik državne tajnice Krešimir Šamija rekao je daje Središnji državni ured za sport planirao 50 milijuna kuna više nego što je planirano prošle godine.
 
- Prošle godine planirali smo 191 milijun kuna, a ove 246 što je povećanje za 25 posto - kazao je Šamija i izrazio uvjerenje da će ovaj iznos biti znatno nadmašen kada se vide realni pokazatelji o realizaciji sportskih programa. 
 
Izvor HINA/Ante Drpić FOTO Dario Grzelj/HINA