Spomen ploču otkrila je svjetska atletska rekorderka Jelica Pavličić Štefančić, ovogodišnja dobitnica „Bučarove“ nagrade za životno djelo - piše Marijan Bakić, urednik-novinar KAŠonline/Kaportal
 
Svjetska atletska rekorderka Jelica Pavličić – Štefančić, ovogodišnja dobitnica „Bučarove“ nagrade za životno djelo, u karlovačkoj je gimnaziji koja je prošle godine obilježila 250. obljetnicu, a u povodom 150. godišnjice rođenja dr. Franje Bučara, otkrila spomen ploču ocu hrvatskog sporta i promicatelju modernog olimpijskog pokreta na prostorima Hrvatske koji je započeo karijeru sportskog učitelja i korifeja upravo u Karlovcu 1890. godine gdje je dobio prvi posao. Poslije studije u Beču i Zagrebu (1886 – 1890.) postavljen je odlukom Vlade od 24. rujna 1890. godine za nastavnika – suplenta u karlovačkoj gimnaziji. Uz gimnastiku predaje Njemački jezik, zemljopis i povijest (1890.– 1891.) do povratka u Zagreb i odlaska u Švedsku gdje je na Centralnom gimnastičkom institutu u Stockholmu proučavao švedsku gimnastiku i moderne sportove. Djelovao je i u karlovačkom „Pokupskom sokolu“.
 
Jelica Pavličić (Slunj 1954.) osvojila je zlatnu medalju 1974. godine na europskom dvoranskom prvenstvu u Göteborgu u u utrci na 400 metara, postavivši svjetski rekord vremenom od 50:98.
 
Na samom početku svečanosti Želimir - Žiga Feitl, predsjednik Karlovačke športske zajednice (KŠZ), pozdravio je sve nazočne, kao i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) zadužen za lokalni sport. O dr. Franji Bučaru govorio je ravnatelj Gimnazije Karlovac prof. Damir Mandić, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca, naglasivši da je Bučar, od najpoznatijega učenika rakovačke Gimnazije Nikole Tesle te  Ljudevita Jonkea, Stjepana Radića, Stjepana i Slavka Mihalića, Ivana Gorana Kovačića, braće Seljan, Josipa Vanište, dr. Ivana Ribara, Slavka Goldsteina do Zrinke Cvitešić i još mnogih drugih, jedan od velikana koji su pohađali ovu karlovačku elitnu srednju školu. 
 
- Postavljanje Spomen-ploče - kazao je predsjednik Karlovačke športske zajednice Želimir Feitl - uklapa se u obilježavanje 150. obljetnice rođenja Franje Bučara, propagatora sporta i olimpizma na ovim prostorima, ali je i dio obilježavanja 250-godišnjice gimnazijskog obrazovanja u Karlovcu.
 
Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika za programe lokalnog sporta HOO-a je između ostaloga naglasio: 
 
– Dr. Franjo Bučar je tvorac mnogih sportskih društava, on je i začetnik organiziranog vježbanja upravo u školama, jer je shvatio bit i značaj vježbanja od malih nogu. Grad Karlovac kao grad sporta je zasigurno grad koji zaslužio da nosi ovakvu jednu ploču, kao i ova Gimnazija i da promiče i dalje ideju sporta, olimpizma i svega onog što sport dobrog donosi ovom društvu - rekao je Krajač.
 
 - Svoje prvo nastavničko radno mjesto Franjo Bučar dobio je 1890. godine baš ovdje u tadašnjoj  Kraljevskoj velikoj realnoj gimnaziji. Kao što je tada bio običaj da jedan nastavnik predaje više predmeta,  tako je i Bučar uz gimnastiku ovdje predavao Njemački jezik, zemljopis i povijest. Vjerojatno ga je taj  posao i uspjeh u njemu usmjerio i u njegovo kasnije općepriznato djelovanje kao propagatora sporta. Tome  se može dodati da su i temelji organiziranog bavljenja sportom vezani za sportski klub "Olimpia" koji su tih  godina pokrenuli karlovački gimnazijalci. U Gimnaziji danas djeluje Školski sportski klub Olimpija, a sportski  duh njeguje se i danas te se učenike kroz nastavu tjelesnog odgoja nastoji odgojiti da se bave sportom u  svakodnevnom životu - kazao je ravnatelj Mandić.
 
 Svečanosti otkrivenja spomen – ploče nazočio je i predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN)  Jura Ozmec te brojni sportaši i sportski i društveni dužnosnici grada Karlovca. 
 
 PIŠE Marijan Bakić, urednik – novinar KAŠonline/Kaportal www.kaportal.rtl.hr