Da je Sammir Maradona od prije 30 godina, Rijeka bi, kako reče Brazilac, imala šanse kao pile kod mesara. Bio je igračina, čarobna poteza, zaštitni znak jednog razdoblja Dinama, a vrijeme će pokazati je li kupljen u pekingškom Silk marketu, gdje je sva roba »firmata« - piše Orlando Rivetti, novinar NL
 
Satovi najbolje svjetske marke stanu nakon sedam dana... Toliko je domoljublja u Sammiru, ostavio je milijune i milijune eura da bi se vratio Maksimirskoj šumi.
Plagere (lat.), oteti ili plagijat... Iz Židakova teksta (Nedjeljni JL) s glavom i repom u danima »Samirijade« (veće ludilo od karnevala u Rio de Janeiru...), »ukrast« ću svoju izjavu – Zakočite euforiju, titulu osvaja sustav, a ne pojedinac. Samo je Maradona mogao djelovati bez sustava, ostali to ne mogu, a Sammir nije Maradona.
 
Da je Sammir Maradona od prije trideset godina, Rijeka bi, kako reče Brazilac, imala šanse kao pile kod mesara. Bio je igračina, čarobna poteza, zaštitni znak jednog razdoblja Dinama (u dobru i zlu..., golovima i utapljanju u alkoholu), a vrijeme će pokazati je li kupljen u pekingškom Silk marketu, gdje je sva roba »firmata«. Satovi najbolje svjetske marke stanu nakon sedam dana... Toliko je domoljublja u Sammiru, ostavio je milijune i milijune eura da bi se vratio Maksimirskoj šumi. Zaslužio je mjesto u Saboru. Bio bi svetac u kupleraju...
 
Diego Maradona bio je i ostao jedini igrač koji je mogao igrati sam protiv cijele suparničke momčadi. Uzeti loptu, proći sve prepreke i zabiti gol. O bajkovitim potezima i golovima, napisane su knjige. Oženio sam, naravno, bez razmišljanja izjavu Ruuda Gullita, nekada čudesnog Nizozemca. »Pitali smo se svi, kako ga zaustaviti? Za mene je Maradona bio i ostao najveći. Messi i Cristiano Ronaldo mogu driblati, Diego je morao preskakati prepreke jer na svakom koraku su ga čekali mesari poput onoga iz Bilbaoa, Goikoetxeae. Stavljam ga ispred Messija i C. Ronalda zbog genijalnosti i darovitosti, velikog srca. Tada suci nisu štitili napadače, svirali bi samo kada bi bili srušeni. Messi i C. Ronaldo imaju ekipu koja radi za njih, samo su posljednji prekrasni dio fenomenalnog lanca. Maradona je bio sam, bačen lavovima.
 
Gullitov trener koji je donio revoluciju u nogometu, Arrigo Sacchi, tvrdi da je sustav važniji od igrača. U tome je prednost Rijeke u odnosu na Dinamo. Osim, naravno, onih plus šest bodova. Za koje Rijekin trener Matjaž Kek tvrdi da bi trebali narasti na osam, devet... Sustav je samo način na koji se postiže igra (ne znam koga sam plagirao), Rijeka je to potvrdila u prvom dijelu sezone. Uzbudila se »modra vojska« iz Maksimira, sa Sammirom čelnici Dinama liječe svoje frustracije. Pobijedit ćemo! Viču složno, visoko pozicionirani djelatnici, treneri, igrači... Vinceremo, vikao je i Mussolini.
 
U totalnom nogometu protagonist je momčad, a ne pojedinac. Stariji se sjećaju onog Ajaxa iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sacchi je kazao da je bilo kao ići na – koncert. Jesenas je to, naravno, u hrvatskim okvirima HNL-a, nudila Rujevica.
 
Panika u Maksimiru. Sammir bi trebao biti antibiotik. Na Rujevici se ne uzbuđuju niti ih zanima u ovom trenutku što rade u Mamićevim dvorima. Zacrtali su svoj put do cilja – osvajanja naslova prvaka. Zanimljivo, ne grizu niti na teoriju »dobronamjernika« da će suci napraviti ono što ne mogu Sammir i igrači... Navodno u utorak zasjeda Komisija za suce, valjda će Dušan Kukić podnijeti ostavku!
 
 PRENOSIMO Novi list PIŠE Orlando Rivetti FOTO Darko Jelinek/Novi list