Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru Mikela Ristoski i osvajač srebra u skoku u dalj na POI u Rio de Janeiru Zoran Talić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2016. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).
 
Ristoski je nagradu za najbolju sportašicu u izboru HPO-a osvojila treći put nakon što je bila najbolja 2012. i 2015. godine, dok je Talić drugi put proglašen najboljim nakon što je slavio i 2014. Ove godine Ristovski je imala jaku konkurenciju jer je zlato na POI u Brazilu osvojila i stolnotenisačica Sandra Paović.
 
- Sretna sam zbog ove nagrade, prošla godina je zaista bila sjajna - kazala je članica AKOI Medulin koja je prošle godine osvojila i srebro u istoj disciplini na europskom prvenstvu u Grossetu.
 
Medalju na EP-u je osvojio i Talić i to zlato, a potom je u Riju doskočio do srebra ponovivši tako uspjeh s POI u Londonu 2012.
 
- Hvala svima na ovom priznanju. Sretan sam zbog nagrade. Za dobar uspjeh osim treninga je potrebno i malo sreće - poručio je Talić.
 
Osvajačice prve ekipne medalje za Hrvatsku, srebra na POI u Riju, stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić najuspješnija su ekipa u protekloj godini i to šesti put, dok je priznanje za najboljeg stručnog djelatnika dobila glavna trenerica ženske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin.
 
Priznanja za najbolje mlade sportaše dobili su skijaši Eva Goluža i Lovro Dokić, atletičar Dominik Počekal, te plivač Matej Petrlić.
 
Nagradu za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima dobio je sportski ribolovac Željko Kljajić, a kod sportašica nagrada je pripala kuglačici Petri Deši.
 
Hrvatski sportaši s invaliditetom su prošle godine osvojili 230 medalja na međunarodnim natjecanjima, pri čemu 101 zlatnu, 65 srebrnih i 64 brončane uz 5 svjetskih rekorda. Svakako najveći sportski događaj prošle godine bile su paraolimpijske igre u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši osvojili pet medalja. Osim zlata Mikele Ristoski i Sandre Paović, te srebra Zorana Talića, medalje su osvojili i stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su bile druge u ekipnom natjecanju, te Velimir Šandor koji je u bacanju diska osvojio boncu.
 
- Iza nas je uzbudljiva godina u kojoj su naši sportaši ponovo pokazali da su među najboljima u svijetu i na svjetskoj karti promovirali Hrvatsku kao državu mogućnosti za osobe s invaliditetom - kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić na svečanosti koja je održana u  Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.
 
- Protekla godina je bila u znaku paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru na kojima su hrvatski sportaši postigli izuzetne rezultate osvojivši ukupno pet medalja - dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu. Prvi put su četiri naša sportaša i jedna ekipa bili uvršteni u izbor Sportskih novosti za sportaša godine, a na naša stolnoteniska ekipa je proglašena najboljom - dodao je Kovačić.
 
Dodijeljena su i posebna priznanja za "izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom". Priznanja su dobili glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko, novinarke sportskog programa HRT-a Tea Rožman Svedrović i Lana Frančić, te urednik i voditelj emisije Sport nedjeljom Z1-tv Ante Breko.
 
Zahvalnice za izvještavanje s paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru dobili su urednik foto agencije HINA-e Damir Senčar, novinar HINA-e Denis Lugarić, te novinar i snimatelj HRT-a Danijel Križ i Bojan Draksler.
 
Hrvatski plivački savez je dobio priznanje za razvoj plivanja osoba s invaliditetom, a priznanje za dugogodišnji rad u sportu osoba s invaliditetom dobili su Lada Jug iz Hrvatskog skijaškog saveza osoba s invaliditetom, Mario Muškardin iz Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, te Hinko Cajzler iz Sportske udruge slijepih Svjetlost.
 
Priznanje za promidžbu sporta osoba s invaliditetom dobili su redoviti profesor Medicinskog fakulteta u Splitu na katedri za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu Tonko Vlak, a posebno priznanje za 60. godina uspješnog rada i djelovanja dobio je Šahovski klub slijepih Polet.
 
HPO je dodijelio i priznanje za pomoć u organizaciji IBSA EP-a u kuglanju za slijepe i slabovidne dobili su ga Grad Koprivnica, te Koprivničko-križevačka županija.
 
Izvor HINA Foto Ronald Goršić/Cropix