“Policajaca je 3 puta previše, a angažiranih redara 2 puta premalo na nogometnim utakmicama 1. HNL”. Tako je počela 3. konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama.
 
Rekao je to Krunoslav Borovec, načelnik Uprave policije MUP RH, u svojem izlaganju o najaktualnijim pokazateljima koje je skupila Policija nakon prvog dijela sezone. Nije rekao samo to, sažeo je i informacije o tipu nasilja koje se javljalo ne samo na stadionima, nego i na autocestama (i to usred turističke sezone), ali i o napadima na službene osobe Hrvatskog nogometnog saveza (sudac Marić u Stobreču).
 
HNS je organizator ove Konferencije, koja se 14. i 15. veljače održava u Sv. Martinu na Muri, uz sudjelovanje mnogih relevantnih stručnjaka iz različitih područja, koja se bave nasiljem u sportu, na tribinama i izvan njih. Nakon velike inicijative HZSN-a, posebno tijekom prošle Konferencije na istu temu, organizator je odlučio pozvati i veći broj novinara, a i posebna tema o ulozi medija u zadanoj problematici, uz panel diskusiju, na programu je drugoga dana Konferencije.
 
Mnoge teme, različita mišljenja, dijalozi između ljudi u nogometu, novinara, sudaca, odvjetnika, stručnjaka za sigurnost i djelatnika policije dali su Konferenciji značajnu dinamiku i dobro je da su i medijski predstavnici to slušali.
 
Već prvo predavanje Krune Borovca izazvalo je veliku raspravu, priču o zakonskim okvirima, o stavu prema navijačima, klupskim organizacijama kad su navijači u pitanju, o kaznama i mjerama protiv pojedinaca koji ne mogu na stadione. Sudska praksa očito je različita u pojedinim krajevima Hrvatske, pa je i dalje odgovornost na savezu da se određene mjere provode. Zanimljivo je bilo čuti i na koji se način pojedini huligani ponašaju i što sve, pa i opasno, rade kako bi u stadione unijeli što više zabranjene pirotehnike, ali i mišljenja sudionika konferencije o tome. Možda je najbolja pohvala ovakvom tipu konferencije kratka replika gosta iz Srbije, Željka Todorovića, glavnoga tajnika Balkan FARE-a, da je Hrvatska daleko odmakla u borbi protiv huliganizma, posebno pred srpskim nogometom, gdje vlada potpuna zaostalost, pa nisu rijetka ni ubojstva vođa navijača (čak 16 zadnjih 2 godine!).
 
Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za šport, zajedno s Dubravkom Perecom, voditeljem Odjela za sprječavanje nereda na sportskim natjecanjima MUP RH, informirali su o radu i trenutačnoj poziciji Hrvatske vezanoj za Konvenciju Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama. Hrvatska, zbog tehničkih problema još nije potpisala Konvenciju, ali svi sudionici u procesu, dok se ne potpiše, djeluju po staroj. Osnova za zabranu dolaska pojedincima na utakmice potječe iz prava većine da bude na utakmicama bez da ih se ometa. Spomenuta Konvencija bavi se i uređenjem stadiona, nužnim konforom, kako bi navijači i gledatelji koji žele gledati utakmice i uživati u tome bili sigurni i dobro se osjećali pri tom. Poboljšanje infrastrukture, a ne samo video nadzora i složenih sustava ulaska u stadion, mora biti glavni cilj svih koji u tome mogu pridonijeti kako bi svi gledatelji bili dobro smješteni i imali nužnu uslugu za vrijeme sportskoga događaja.
 
Zoran Cvrk, pomoćnik izvršnog direktora HNS-a je u maniri vrhunskog predavača izložio detalje povijesti procesa sigurnosti na nogometnim utakmicama, budući da je baš on u počecima bio prvi i jedini čovjek u Hrvatskoj koji se bavio samo time. No, ta tematika je bila dio izlaganja o pripremi utakmica, o međunarodnoj suradnji, incidentima i disciplinskim posljedicama vezano uz Euro 2016. Zanimljivo je da je UEFA ustanovila da je u Europi zabilježen lagani porast nasilja o kojem je na konferenciji riječ. A hrvatska je reprezentacija, zapravo HNS u periodu od rujna 2014. do srpnja 2016. (uključujući Euro) platio kazni u vrijednosti 419.000 eura i 150.000 švicaraca, 5 utakmica su igrači igrali u Hrvatskoj bez gledatelja, a na 4 gostujuće utakmice HNS nije vodio Hrvate (što je jedinstvena mjera u Europi!). Dakle radi se o 22 odigrane utakmice i o kaznama za čak 9 utakmica.
 
U Hrvatskoj, iako postoji, već se godinu dana nije sastalo Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu, a razlog je doista specifično hrvatski - nisu imenovani novi članovi nakon promjene Vlade! Iz toga izlazi i činjenica da nedostaje nacionalna strategija, zasnovana na analizi učinjenih propusta.
 
Predavanje Tihomira Marjanovića iz PU primorsko-goranske, o usporedbi stanja sigurnosti na utakmicama HNK Rijeka na Kantridi i Rujevici je bilo iznimno zanimljivo, jer su pokazane sve prednosti stadiona na kojem danas HNK Rijeka igra, ali da i dalje ima protupravnih ponašanja, to je činjenica. Ipak, dolazak i odlazak navijača na stadion uz obilaznicu je izveden sjajno, boravak je ugodniji, a razgovorom s domaćim skupinama ukupni se broj ekscesa ipak smanjio. Pozitivno je to, jer se sve dogodilo uz smanjenje zaštitara i policijskih djelatnika tijekom utakmica. U HNK Rijeka se rade i obuke sa zaštitarima, jer - nedavno je jedan od navijača eksplozivnu napravu od 4 cm (ali jakog djelovanja) htio unijeti u stadion - u ustima! Tijekom rasprave o ovoj temi ponovo se problem s infrastrukturom pojavio kao jedan od bitnih u cijelom ovom problemu, a onda, valjda, i jest tako… No, zanimljiv je podatak da problemi s navijačima HNK Rijeka i dalje postoji, a da su na gostovanjima na visokom drugom mjestu po negativnosti ponašanja, iako se radi samo o mlađim navijačima. Stanje na tablici, vjerojatno, ipak utječe na ukupno ponašanje, ali samo u Rijeci.
 
Predsjednik Županijskog suda u Zadru, Boris Babić je, s položaja pravosuđa, zaključio da je pravosuđe zadnje u nizu cijele ove tematike. Puno je teža obaveza na klubovima, savezu, policiji, a suci dolaze tek na kraju. Zakonska regulativa vezana uz sport je u Hrvatskoj vrlo dobro napisana, prema njegovom mišljenju, a u zakonu postoje i odrednice prema novinarima. Suci, barem zadarski vrlo ozbiljno i brzo rješavaju probleme (huligan iz St. Ettiena, s utakmice Hrvatska-Češka na Euru dobio je presudu u roku 5 mjeseci…). Najveći problem, posebno sucima, je dokazni materijal i zato treba inzistirati na prevenciji, što Konferencija u Sv. Martinu sigurno jest. Vrlo često se događa, naime, da i na suđenju neki svjedoci, iz različitih razloga, povlače iskaze i tad je sudstvo bespomoćno. Unatoč shvaćanju da su sudovi prespori, g. Babić, koji je pričao samo o kaznenom zakonodavstvu, a ne i prekršajnom, misli da su sudovi brzi, a u ime državnog odvjetništva, koje osuđuje, teško je izjašnjavati se, pa je to možda dobra tema za iduću konferenciju na ovu temu.
 
Prvi je dan Konferencije završio Ivan Zvonimir Čičak iz HHO-a, o iskustvima te organizacije u praćenju nasilja i govora mržnje na hrvatskim stadionima. Opće je stanje da nasilja, ipak, ima manje. Analiza, dakako, pokazuje i koliko je uzvika, kojih, bilo tijekom utakmica, te uvjerljivo najviše pirotehnike u Poljudu. Miješanje politike u sport je općeprisutan, jer pojedinci iskorištavaju nepostojanje strategije hrvatskoga sporta, a novi Zakon o sport, a ne prekrajanje staroga, je nužnost.
 
Drugoga dana konferencije (15. veljače) bit će održan okrugli stol o ulozi medija u smanjenju nereda, a uvod u temu dat će predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Jura Ozmec. Nataša Muždalo (SDUZS) predstavit će dosadašnje učinke rada Nacionalnog odbora Vlade RH za prevenciju i smanjenje nasilja u sportu, a Miroslav Marković (HNS) govorit će o smanjenju nereda na nogometnim utakmicama kroz izmjene zakonodavstva kao i kroz komunikaciju s navijačima.
 
IZVOR Hrvatski nogometni savez