U svečanoj atmosferi pred više stotina uzvanika u srijedu su u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika proglašeni najuspješniji sportaši grada pod Marjanom za 2016. godinu po izboru Splitskog saveza športova (SSŠ) - piše Tanja Gattin Zebić, novinarka SD
Najperspektivnijom sportašicom proglašena je Sanda Lulić iz Jedriličarskog kluba Mornar. To je zaslužila osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu i prvog mjesta na Europskom prvenstvu do 21 godine u kasi Laser Radial. Pokal SSŠ uručio joj je Marko Mišura, član Izvršnog odbora. Dekanica Đurđica Miletić joj je predala laptop, koji je poklon Kineziološkog fakulteta. 
 
Najperspektivniji sportaš je Duje Pejković iz Vaterpolskog kluba Jadran, koji je bio kapetan reprezentacije s kojom je osvojio zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu. Nagradu mu je uručio Albert Pavlović, član Izvršnog odbora SSŠ, a prijenosno računao mu je predao Dražen Čular, prodekan Kineziološkog fakulteta.
 
Vaterpolo klub Bura osvojio je sve što se moglo osvojiti – prvenstvo i kup Hrvatske, a uz to su njihove juniorke osvojile kup, a kadetkinje prvenstvo Hrvatske, i tako su postali najbolja ekipa u Splitu. Nikši Savinu, predsjedniku kluba, nagradu je predao Mario Pepur, član Izvršnog odbora, dok mu je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar dao ček na 10 tisuća kuna, koji je donacija Grada.
 
Baseball klub Nada SSM su najbolja momčad. Osvojili su zlato u Regionalnoj ligi, igrali su polufinale Europskog CEB kupa, te su osvojili prvenstvo i kup Hrvatske. Ivo Zoković, potpredsjednik SSŠ, pokal je uručio Sergiju Vujnoviću, tajniku kluba. Bejzbolaši su dobili i 10 tisuća kuna od Grada.
 
- Presretni smo što je klub nakon 43 godine postojanja osvojio ovakvu nagradu. Nekada smo imali jako Hajduk i Jugoplastiku, a jedini način da ovaj grad postane bude „velik“ je da sport ponovo bude jak – rekao je Vujnović prilikom primanja nagrade.
 
Trijumfirale su splitska atletika i jedrenje, jer je Blanka Vlašić, osvajačica bronce na OI u Riju, proglašena najboljom sportašicom, Tonči Stipanović, osvajač olimpijskog srebra, je najbolji sportaš, a njihovi treneri Bojan Marinović i Joško Vlašić iz ASK-a, te Jozo Jakelić iz Jedriličarskog kluba Mornar, najboljim trenerima u najsportskijem gradu na svitu. U ime Blanke, nagradu je primio njen otac Joško, a u ime Jakelića njegov sin Niko. Nagrade su im uručili Ivan Veštić, predsjednik SSŠ, Robert Radica, član Izvršnog odbora, i Ljubo Runjić, predsjednik Nadzornog odbora, dok su im čekove na 10 tisuća kuna u ime Županije i Splitske banke predali Luka Brčić i Petar Bolotin
 
Najuspješnijom sportašicom s invaliditetom proglašena je stolnotenisačica Anđela Mužinić koja je u ekipnoj konkurenciji na Paraolimpijskim igrama osvojila srebro. Nagradu SSŠ u njeno ime primio je Hrvoje Kujundžić, a predao ju je Mijo Bakić iz Športskog saveza invalida Grada Splita. Najboljim sportašem s invaliditetom proglašen je Ivan Mikulić iz Taekwondo kluba Galeb koji je dobio i 10 tisuća kuna od Grada.
 
Okupljene je pozdravio Ivan Veštić, predsjednik SSŠ, koji ih je pozvao da zaplješću svima koji su slavu splitskog sporta pronosili širom svijeta. Istaknuo je da u Splitu ima više od 15 tisuća sportaša koji su vrijednost koju treba bolje baštiniti. Potom se gradonačelnik Ivo Baldasar u svom govoru ispričao svim klubovima što ih je privremeno financiranje Grada, koje je sada na snazi, bacilo unazad, te im je poručio da izdrže do - lipnja.
 
Na kraju događaja je najavljeno da će se od 1. do 8. travnja u velikoj dvorani na Gripama održati Europsko prvenstvo u dizanju utega koje će osam dana izravno prenositi Eurosport i HRT.
 
PRENOSIMO Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr PIŠE Tanja Gattin Zebić FOTO Vladimir Dugandžić / HANZA MEDIA