Hrvatski nogometni savez, uključujući i sve županijske saveze unutar njega, morat će uskladiti sastave svojih skupština po Zakonu o sportu na način na koji to do sada nisu napravili, a koji je propisan rečenim zakonom! – piše Marko Bilić, novinar SD
 
Mišljenje je ovo Središnjeg državnog ureda za šport na čijem je čelu legendarna skijašica Janica Kostelić, a koje je SDUŠ jučer poslijepodne odaslao Hrvatskom nogometnom savezu i svim županijskim savezima, kao i Sportskoj inspekciji.
 
U SDUŠ-u smatraju da je u hrvatskom nogometu ispunjen osnovni uvjet Zakona o sportu da "barem polovina klubova koji sudjeluju u najvišem stupnju nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status" te da, shodno tomu, svi nogometni savezi u državi moraju uskladiti sastave svojih skupština prema odredbama rečenog zakona.
 
U prijevodu, skupština Hrvatskog nogometnog saveza birat će se i slagati drugačijim sustavom od dosadašnjeg, a sve u skladu sa Zakonom o sportu. I to na svim razinama, počev od županijskih, do same skupštine HNS-a.
 
Ako smo vas umorili terminologijom koju niste navikli čitati na sportskimstranicama i koja vam je, možda, nerazumljiva i složena, pokušat ćemo vam zakonske odredbe, članke i stavke predočiti onako "po narodsku".
 
Dakle, najbitnija su dva članka Zakona o sportu: članak 46. (stavak 7.) i članak 47. (stavak 8.). Sukladno članku 46., ukoliko se radi o sportu koji u najvišem rangu natjecanja ima barem polovinu profesionalnih klubova trebaju se po Zakonu o sportu uskladiti svi županijski savezi, a sukladno članku 47. i nacionalni savez u istome sportu.
 
U slučaju skupštine Hrvatskog nogometnog saveza to bi značilo dvije velike promjene: prva se odnosi na način biranja skupštinara po županijama, a druga je način glasovanja unutar same skupštine HNS-a.
 
1. IZBORI PO ŽUPANIJAMA
Do sada je bio princip "jedan klub, jedan glas". U prijevodu, glas Lavande, neka se ne uvrijede Hvarani što baš njih uzimamo za primjer, vrijedio je jednako kao i glas – Hajduka. Na taj se način neutralizirao utjecaj jačih klubova kao što je to u ovome slučaju Hajduk. Uspješnim lobiranjem po malim mjestima mogao si priskrbiti dovoljan broj glasova za ono što ti treba neovisno o stavu najjačih klubova kao što su to Hajduk ili Split.
 
Ovo je primjer iz Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, prve i za sada jedine županije koja je svoju skupštinu formirala temeljem Zakona o sportu. Na način da Hajduk i Split kao prvoligaši imaju po 32 glasa u ovome tijelu, drugoligaš Solin 16, i tako dalje do klubova Hvarske lige koji imaju po jedan glas.
Sada će na isti način skupštine morati formirati i nogometni savezi svih ostalih županija. A to će već, u dobroj mjeri, promijeniti krvnu sliku društva koje stoluje u zagrebačkom hotelu Westin. Neće biti samo face lifting.
 
2. SKUPŠTINA HNS-A
Provedba Zakona o sportu u županijskim nogometnim savezima definitivno će promijeniti sastav skupštine HNS-a. No, to nije jedina novost, mijenja se i sustav glasanja unutar same skupštine HNS-a. Sve promjene imate predočene u izdvojenom okviru uz ovaj tekst, ovdje ću spomenuti samo najvažnije: od sada će delegati županijskih saveza imati po jedan glas, a svaki prvoligaški klub, dakle njih deset, po dva glasa. 
 
S tim da prvoligaški klubovi do sada nisu ni imali predstavnike u skupštini HNS-a, po ključu, jedino ako bi ih uspjeli ugurati među delegate svoje županije.
Promjene su velike. Nije tajna, dosadašnji način biranja skupštinara po županijama i način glasovanja u samoj skupštini HNS-a proteklih je godina betonirao uglavnom isto društvo imena i prezimena koje se rijetko mijenjalo. I koje nije bilo sklono (važnim) promjenama, svim problemima koji potresaju hrvatski nogomet usprkos.
 
Zadnjih mjeseci Hrvatski nogomet savez prozivan je gotovo svakodnevno da ne provodi Zakon o sportu. Prozivan je i vrh hrvatske politike. Narod zamjera političarima zbog čega s obećanja ne prijeđu na djela i ne "uvedu reda u HNS". S druge strane, Davor Šuker i ostali predstavnici Saveza tvrde suprotno: da HNS (jedini) provodi Zakon o sportu...
 
Sporna su različita tumačenja već rečenih članaka 46. i 47. - u HNS-u tvrde da oni nisu sportski savez koji u najvišem rangu ima barem polovinu profesionalnih klubova jer, kažu, to nisu ženski, a ni futsal prvoligaši, oni imaju nekoliko najviših rangova natjecanja, pa kad ih sve zbrojiš nema ih pola profesionalnih...
 
No, različitim tumačenjima sada bi trebao biti kraj, Janičin slalom kroz šumu članaka i stavaka pokrenut će promjene na svim razinama, od županijskih do samog HNS-a. Za Središnji državni ured za šport nema dvojbe, Hrvatski nogometni savez mora se uskladiti po postojećem Zakonu o sportu. Kao što je to već napravio Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije. 
 
PRENOSIMO Slobodna Dalmacija PIŠE Marko Bilić FOTO/Cropix