Dugogodišnjeg predsjednika nacionalnog saveza Zdeslava Barač mnogi su pokušavali svrgnuti, ali nije uspjelo nikome, sad se to navodno promijenilo, iako su službeno razlozi – zdravstveni – piše Zlatko Karlo, novinar SN.
 
 
Kako su nas već naviknuli u Hrvatskom odbojkaškom savezu, vijesti, ako uopće dolaze, dolaze kasno i šturo. Dakle, održan je sastanak Izvršnog ili možda Upravnog odbora, tko će ga znati - jer na službenim stranicama HOS-a nema ni spomena o tome, a ne može se čak niti saznati tko sve sjedi u Predsjedništvu Saveza - nakon kojega je procurila vijest, a one uvijek nekako procure, da je predsjednik Zdeslav Barač podnio ostavku zbog - zdravstvenih razloga.
 
Dan kasnije stigla je potvrda toga u pisanom obliku na memorandumu Saveza, s dodatnom rečenicom, valjda kao pojašnjenjem. U kojoj stoji: “temeljem članka 44. Statuta HOS-a predsjednika zamjenjuje zamjenik Ante Baković”. Koji je već jednom bio predsjednik.Šturo? Šturo!
 
Nepovjerenje članova
 
Zdeslav Barač čovjek je koji već desetljećima u hrvatskoj odbojci na neki način, u nekoj funkciji i vodio je kroz sve “Scile i Haribde”. Smjenjivali su ga mnogi, rušili i pokušavali svrgnuti, ali nije uspjelo nikome. Do sada, dok nije navodno sam odstupio, zbog navodnih zdravstvenih razloga. Dosta neuvjerljiva teorija, u svakom slučaju.
 
Barač je bio nedostupan za razgovor u utorak, kao i većina članova njegova boarda, koji se “zasad ne bi htjeli izjašnjavati ni o čemu”. Dapače, zamjenik Baković je u Beču na službenom putu, tako da ostaje nejasno je li spomenuta sjednica održana telefonski, što običava i Hrvatska vlada, ili su se ipak našli “oči u oči”. Prema nekim informacijama, do sastanka je ipak došlo i neki članovi Baračeve odbojkaške vlade nisu bili blagi prema njemu.
 
No, sve su to zasad, dok se javnosti ne prezentiraju sve činjenice, koje i te kako zanimaju ljubitelje odbojke, samo špekulacije. Za sada ostaju tek mnoga otvorena pitanja, a među prvima je kako će Savez nadalje funkcionirati, u ovom sastavu ili će se uskoro morati sazvati nova Izborna skupština. Također, i tko je kandidat za novog predsjednika, neka nova osoba ili netko iz sadašnjeg sastava. Nadalje, što je sada s Baračevim funkcijama u CEV-u i MEVZA-i...
 
Da u HOS-u nema pravih informacija za javnost, svjedoči i nedavna ostavka direktora svih reprezentacija Frane Žanića na sve funkcije u Savezu, koje je obavljao volonterski, što nije doprlo do javnosti legalnim putem, već zaobilaznim kanalima.
 
Smijenjen i izbornik?
 
I Zrinka Petrović je iz HOS-a prešla u Zagrebački odbojkaški savez bez objašnjenja. Slična je i priča, koja se već provlači neko vrijeme, da je izbornik muške reprezentacije Igor Šimunčić smijenjen i da je novi trener Ivan Rančić. Priča koju su mnogi već čuli, ali službene potvrde nema. I sve tako u nedogled, transparentnost nikad nije bila jača strana HOS-a.
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Zlatko Karlo FOTO Cropix