Karlovačkom novinaru i publicistu Zdravku Švegaru njegov je Karlovac posthumno odao priznanje i darovao mu ulicu u centru grada. Naime, inicijativa Sekcije HZSN Karlovac uz potporu središnjice HZSN iz Zagreba i Karlovačke športske zajednice (KŠZ) u Gradskom vijeću pala je na plodno tlo, te se od danas šetnica između Sokolskog doma i košarkaškog igrališta u šancu zove njegovim imenom.
 
Kroničar karlovačkog sporta
 
U Šetnici Zdravka Švegara danas je bilo svečano, ploču je otkrio predsjednik HZSN-a Jura Ozmec te generacijama novinara, posebno onih sportskih u Karlovcu zaželio da budu kao legendarni Zdravko Švegar koji je svojim tekstovima i monografijama, zaslužio naslov najvećeg kroničara karlovačkog sporta u 20. stoljeću.
 
Ozmec je rekao kako je Karlovac jedan od rijetkih gradova koji ima ovakvog kroničara sporta i da bi se svi drugi novinari trebali ugledati na njegov put. 
 
- Ova šetnica je upravo takva, i može biti šetnica prema budućnosti. Samo možemo dodati - kaže Ozmec - Prema lijepoj budućnosti sportskog novinarstva u Karlovcu koji u tome ima veliku tradiciju, zahvaljujući i ljudima poput Švegara.
 
Inicijativa HZSN-a
 
Predsjednik Gradskog vijeća Damir  Mandić rekao je kako nije bilo dvojbi kad je na Gradsko vijeće došla inicijativa HZSN-a. Ovaj je trenutak bio intiman za Švegarove prijatelje, posebno članove njegove obitelji i bliskih prijatelja, novinara koji su i inicirali ovaj trenutak.
 
Zdravko Švegar rođen je 1938. godine, a preminuo je u 73. godini života u Karlovcu 2010. U Karlovcu je djelovao kao športaš, djelatnik u sportu i ugledni istraživač povijesti karlovačkog športa. Zahvaljujući njegovim kapitalnim djelima, dvjema opsežnim monografijama i drugim sportskim knjigama grad Karlovac je dobio potpuno istraženu sportsku povijest od 1800. godine do danas što je dosad bila rijetkost u Hrvatskoj. Dobitnik je priznanja HZSN za publicistiku (2000) i od iste institucije Nagrade za životno djelo (2007), a od Grada Karlovca je primio iste godine (2007) najviše priznanje – Nagradu za životno djelo.
 
 
Mediji o tom događaju: 
 
KARLOVAC DOBIO NOVU DVORANU, PRVU PRIVATNU – VLASNIK KAŽE: “Žena je rekla da nisam normalan, nadam se da sada misli drugačije”
 
– Kada sam krenuo u ovaj projekt, otkupio lokaciju i digao kredit za izgradnju dvorane, žena mi je   kratko rekla da nisam normalan. Nadam se da danas ipak misli drugačije, poručio je danas Želimir - Žiga Feitl prilikom svečanog otvaranja multivalentne dvorane, prve izgrađene u potpunosti privatnim   kapitalom u vrijednosti od 5,0 milijuna kuna, a koja je u rekordnom roku nastala na adresi Borlin Gaj 1.
 
S ovom lokacijom Feitl je i privatno vezan dugi niz godina. Tu je bila tvornica njegova oca, kasnije njegova tvrtka Kaplast, a kada je Kaplast došao pod vlasništvo tvrtke DS Smith, novi vlasnici za ovu lokaciju više nisu bili zainteresirani. Feitl je odlučio opet otkupiti ovu “obiteljsku” lokaciju i na njoj izgraditi – sportsku dvoranu.
 
 Rekordno brza izgradnja
 
 I – ona je sada tu. Kako je i često slučaj kada radovima upravlja privatni kapital, za razliku, nažalost,  od radova koji se provode javnim kapitalom, gradnja i uređenje išli su strelovito brzo. Građevinsku  dozvolu dobio je 14. listopada prošle godine, a dvorana je, eto, ugledala svjetlo dana već pet mjeseci kasnije!
 
Glavna dvorana rukometnih je dimenzija, ali sadrži i teretanu, malu dvoranu za borilačke sportove i posebno atraktivni “indoor golf simulator”. Omogućit će treninge u sedam sportova, a mogući su i paralelni treninzi, što su na svečanom otvaranju zorno pokazale djevojčice Odbojkaškog kluba Karlovac i Rukometne škole Karlovac, koje su okupljenima pokazale svoje umijeće.
 
Neka svi u Hrvatskoj slijede primjer
 
Otvorenju dvorane prisustvovali su i brojni uglednici – uz one lokalne, bili su tu i pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za lokalni sport Siniša Krajač, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Zoran Gobac i glavni tajnik Damir Poljak, predsjednik komisije za razvoj sporta pri HOO i Hrvatskog veslačkog saveza (HVS) Branimir Bašić, izaslanstvo Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) na čelu s predsjednikom Jurom Ozmecom, kao i hrvatske sportske legende Dragutin Šurbek, Vjekoslav Šafranić i Stjepan Božić
 
Siniša Krajač je naglasio oduševljenje ovim projektom i izrazio nadu da će u Hrvatskoj biti još više takvih inicijativa, poželjevši Feitlu da dvorana radi punom parom svakodnevno.
 
Dvoranu je simbolično otvorio karlovački gradonačelnik Damir Jelić, istaknuvši i zanimljiv detalj da je Karlovac sada vodeći grad u Hrvatskoj po broju rukometnih dvorana – ima ih čak pet.
 
 
 PRENOSIMO KAportal/KAŠonline www.kaportal.rtl.hr PIŠE Vedran Gvožđak FOTO Robert Fajt/Cropix