Danas, 6. travnja, obilježavamo 4. Međunarodni dan sporta za razvoj i mir, ali i dan na koji su 1896. u Ateni otvorene prve Olimpijske igre modernog doba.
 
Odluku o godišnjoj proslavi Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir donijela je Glavna skupština Ujedinjenih naroda (UN) u kolovozu 2013. godine sa željom da ukaže na važnost sporta i tjelesne aktivnosti za pojedinca i naciju, ali i za gospodarski, obrazovni i kulturni razvoj jedne zemlje, te spriječio svaki oblik diskriminacije u društvu. Ovaj Dan također poziva države na veća ulaganja u sport, sportske građevine i infrastrukturu te rekreaciju i podizanje kvalitete nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama.
 
U obilježavanje Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir uključili su se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Hrvatska olimpijska akademija (HOA) i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN) sklopivši danas, 6. travnja u sjedištu HOO-a u Zagrebu sporazum o suradnji koji između ostalog predviđa i organizaciju malonogometnog turnira u subotu, 8. travnja 2017. godine u 10 sati na Zagrebačkom velesajmu.
 
- Ovim sporazum zajednički promičemo činjenicu da olimpijska obitelj i Ujedinjeni narodi dijele jednake vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport, te naglašavamo važnost zajedničkog ostvarivanja ciljeva UN-ova Programa za održiv razvoj 2030. Cilj naše suradnje je korištenje sporta i vrijednosti na kojima počiva kao važnog alata k ostvarivanju razvoja i mira promicanjem tolerancije i poštovanja među svim strukturama društva - rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop prilikom potpisivanja sporazuma, koji su uz njega potpisali ravnatelj HOA-e Saša Ceraj i predsjednik HDUN-a Petar Popović.
 
Partnerstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i UN-a započelo je još 1922. godine kada je MOO potpisao sporazum s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) kako bi osigurao bolju dostupnost sporta radnicima. Nakon 1945. godine, kada je ILO postao agencija UN-a, sport je prepoznat kao djelatnost koja omogućava pozitivne promjene u društvu, a uloga MOO-a postala je još značajnija. Glavna skupština UN-a donijela je 1993. godine rezoluciju o daljnjoj i snažnijoj suradnji s MOO-om i oživljavanju drevne grčke tradicije ekecheirie, olimpijskog primirja. Dugogodišnje suradnja rezultirala je MOO-ovim statusom stalnog promatrača pri UN-u. MOO i UN potpisali su u travnju 2014. godine u sjedištu UN-a u New Yorku sporazum s ciljem stvaranja mirnijeg svijeta i poticanja pozitivnih društvenih promjena putem sporta, a u rujnu 2015. godine UN je prihvatio rezoluciju Program za održivi razvoj 2030. koji sadrži akcijski plan za globalni prosperitet, planet i čovječanstvo, a uloga sporta opisana je kao ključna u ostvarivanju razvoja i mira te promicanju tolerancije i poštovanja.
 
Izvor HOO