U Zagrebu je, uz jezero Bundek, održan tradicionalni, 33. po redu (15. obnovljeni), Kros Sportskih novosti koji tradicionalno organiziraju SN i HAS, a ciljem je prošlo preko 3.000 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske te studenata i studentica Zagrebačkog sveučilišta.
 
Kod osnovnih škola najuspješnija je bila OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca ispred OŠ Josipa Lovretića iz Otoka i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice. Kod srednjih škola ponovo je pobijedila Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca, druga je bila III. gimnazija iz Zagreba, dok je treća bila Gimnazija Tituša Brezovačkog također iz Zagreba.
 
 
IZVOR Hrvatski atetski savez
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Brojni uglednici i osobe iz javnog života uveličali sportsko nadmetanje na Bundeku
 
Kolika je istinska “težina” nekog sportskog nadmetanja, najbolje se može zaključiti temeljem posebnih gostiju. Od negdašnjih sportaša do sadašnjih dužnosnika. Svakog proljeća iznova smo ponosni kako na broj gostiju, tako i na različitost sportova i disciplina iz kojih dolaze, u kojima su nas oduševljavali ili to još uvijek čine.
 
- Drago mi je da je naš, zagrebački “dnevni boravak” ovako pun, svaka čast Sportskim novostima, a turistička zajednica se pobrinula da svatko ode kući s jednim našim “srčekom”. Divno je vidjeti ovoliku mladost - rekao je Milan Bandić, gradonačelnih Zagreba, koji je i otvorio 34. Kros SN.
 
Svi su uživali gledajući budućnost kako trči, ali neki se nisu ustručavali priznati da oni u svoje vrijeme baš nisu bili pretjerani ljubitelji ovakve aktivnosti.
 
- Nisam nikad trčao Kros SN, u biti kros uopće iz vrlo jednostavnog razloga. Trčao sam za loptom, a tu lopte, kao što vidite, nema, ha, ha - kaže Dario Šimić, jedan od rekordera po broju nastup za Vatrene s okruglih 100 utakmica, a predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat.
 
Kros Sportskih novosti
 
Iskreno, prije sam mislio da je glupo trčati bez lopte, ali što sam stariji, uviđam zabludu. Manje ozljeda, a za pojam rekreacije i zadržavanje forme gotovo idealno. Danas formu održavam kroz penjanje na Sljeme, tenis i stolni tenis. Nogomet manje, najviše Sljeme. Ova planina koju imamo nadohvat pogleda i ruke povlastica je koju na žalost još uvijek mnogo Zagrepčana ne koristi.
 
Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza, na Kros SN sasvim sigurno nije došao po službenoj dužnosti.
 
- Sportske novosti i Hrvatski atletski savez veći dugi niz godina surađuju u organizaciji. Ovo je najmasovniji atletski događaj u Hrvatskoj! To zaista zaslužuje poštovanje - drži prvi čovjek atletike u Hrvata.
 
- Pohvalio bih gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je za danas najavio predstavljanje projekta atletske dvorane. Bandić i ljudi koji vode sport u Gradu ući će u povijest atletike jer dvorana je ono što toliko dugo čekamo.
 
 Na Krosu SN još jedan iz kruga sportova, koji su sve samo ne trkački. Vaterpolo! Vaterpolisti ne vole trčati.
 
- To je istina, ali zato što su vaterpolisti prvo plivači - kaže i Boško Lozica, negdašnji vaterpolski reprezentativac, osvajač olimpijskog srebra u Moskvi 1980, a u dužnosničko doba poznat i kao “gradski ministar sporta” Zagreba.
 
- Plivanje i atletika su, uz gimnastiku dakako, bazični sportovi, te je čast i veselje uvijek biti na ovakvim manifestacijama. S druge strane, mi, idemo reći, stručnjaci u jednom dijelu, gledamo i uživamo u koordinaciji pokreta, koja je već vidljiva kod djece. Drugim riječima, gledajući ih, već razmišljamo gdje bismo ih, u koji sport mogli usmjeriti. Nadam se da kolege iz atletike neće zamjeriti ako netko od “atletičara” završi u vaterpolu. Kros SN je fenomenalna priča. Osobno je nisam propustio već 17-18 godina sigurno. Prelijepa atmosfera, puno djece, čuo sam navodno više od 4.000 jer ne trče svi, pa vrijeme idealno... ma, milina jedna. Čestitke Sportskim novostima i neka samo potraje još najmanje 4 puta više od dosadašnje brojke - iskreno će sretan Boško Lozica.
 
Ushićenje je dijelio i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, sportskog tijela koje je na najvišoj razini došlo na Bundek, uz predsjednika Matešu, ondje je bio i glavni tajnik Josip Čop.
 
- Iz godine u godinu je sve bolje i bolje - u početnoj će rečenici Mateša.
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Dean Bauer FOTO Cropix