Lord Sebastian Coe, predsjednik IAAF-a, Svjetske atletske federacije, bio je gost na Kongresu AIPS-a u Seulu – izvještava Jura Ozmec.
 
Tema o kojoj je govorio pred predstavnicima sportskih novinarskih organizacija iz cijeloga svijeta odlično je pogođena, jer se doticala ne samo otvorenih pitanja u donošenju odluka u današnjem modernom svijetu, nego i preuzimanja odgovornosti, usporedbe određenih načina preuzimanja odgovornosti, lošeg rukovođenja i svega vezano uz moderni sport, rukovođenje i usporedbe sa situacijama iz prošlosti. 
 
Donosimo neke dijelove iz njegovog bogatog i u nekim dijelovima osobnog obraćanja:
 
- Svijet se mijenja. Ubrzao se. Ja sam nekoć prijateljima širom svijeta pisao pisma, jednom mjesečno, pa bih za 10 dana dobio odgovor. Danas moja djeca jednom porukom otvaraju cijeli svijet, sve je postalo globalno, sve je otvoreno 24/7. U takvom svijetu i odgovornost nas koji vodimo sport je drukčija.
 
- Sport je izgubio povjerenje. Posebno atletika. Mi smo ipak prvi olimpijski sport. No, mi smo počeli proces povratka povjerenja. U naš ćemo Statut uskoro uvesti više od 200 promjena kako bismo to postigli.
 
- Može li sav naš trud zaustaviti prevarante? Ne može. Ali možemo ih uhvatiti i kazniti, vratiti povjerenje u čisti sport i sport općenito.
 
- Prošla su vremena dugovječnih "vladara" sportom, poput Samarancha, Ecclestona, Blattera...npr. IAAF je osnovan 1912., a ja sam tek 6. predsjednik. To se mora ubrzati, kao i sve oko nas.
 
- Samo je jedna stvar gora od lošeg rukovođenja u sportu. To je kad nikakvog rukovođenja nema.
 
- Vezano uz OI u Riju, tamo smo doživjeli puno različitih rukovodećih odluka. I MOO i WADA i Ruski olimpijski odbor, mnogi drugi, uključujući medije, posebno one iz SAD-a, ponašali su se na različite načine, donoseći loše odluke, pogrešne, slabe, a neke i dobre. Prije Rija vladala je panika od Zike, od kriminala, od zagađene vode. Niti je  itko od Zike obolio, niti se itko vodom otrovao, niti je itko ubijen. A uz sve te stvari kao da nitko nije primijetio da je Rio bio jedan od najuspješnijih u povijesti OI - srušeno je 27 svjetskih rekorda!
 
- Došlo je vrijeme da sport vratimo na prvo mjesto, da mu vratimo povjerenje, ali smo svjesni da prvo moramo počistiti pred svojim pragom.
 
- Postoji inicijativa da se stari rekordi u atletici arhiviraju, da počnemo s novom erom. To je jako osjetljiva stvar. S novom erom treba početi, ali trebamo biti jako pažljivi prema junacima iz prošlosti. Sasvim sigurno se nikakva promjena neće dogoditi preko noći. Puno razgovaramo, puno toga proučavamo, jako je puno ljudi angažirano ne bismo li našli najbolje rješenje. I na SP u Londonu ćemo o tome razgovarati, ali nećemo, sasvim sigurno, donositi nikakve odluke na prečac.
 
 JURA OZMEC, predsjednik HZSN i član Izvršnog odbora AIPS, FOTO Sonja Nikčević/AIPS