Svaka je dvojba o ishodu utakmice koja naslov znači otklonjena nakon 15 minuta. Mario Gavranović je dvama pogocima pokazao da nije zaboravio davati golove. Dva gola u manje od pet minuta, dva gola kao mala umjetnička djela. Pridružio mu se još jedan apstinent – Bezjak. Do odmora je serviran »švedski stol« loptačkih delicija, golova!
 
Pjesma kolektivne euforije slijevala se sinoć s Rujevice prema gradu... Šampionskom gradu. Rijeka sretnih ljudi dočekala je svoj susret sa snovima. Naslovom prvaka Hrvatske. Čarolija na Rujevici, sjajna atmosfera, očekivani rasplet. Na biljarskom stolu Rujevice smo još jednom gledali riječku nogometnu akademiju.
 
Na utakmicu je htjelo pola Rijeke, ali... Šest tisuća sretnika pričat će budućim generacijama kako je u posljednjem činu Rijeka dotukla Cibaliju i kolo prije kraja i gostovanja kod Dinama osvojila naslov prvaka. U 25. jubilarnom prvenstvu Hrvatske. Osim Dinama, Hajduka i Zagreba (jednom) odsad će i Rijeka biti upisana zlatnim slovima besmrtnosti. U drugom poluvremenu je iz svoje »crvene baze«, lokalnih izbora, stigao i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel. Otkazao je televizijske nastupe na temu »izbori« i dojurio na Rujevicu. Svjedočiti trijumfu, povijesnom uspjehu. Rijeka je zaludila cijelu Rijeku... Igrama i rezultatima. U proljetnom nastavku branila je kao terijer svoju kost jesenskih šest bodova prednosti i projurila kroz cilj kolo prije kraja HNL-a. Dinamovci im u idućem kolu u Maksimiru predaju naslov koji su osvojili jedanaest puta zaredom. Najbolji dokaz o tome koliko je grandiozan uspjeh Rijeke. Dinamovci su ostali praznih ruku bez obzira na to što imaju triput veći budžet od Riječana... Otrcana je fraza da nije sve u novcu, ali u ovom slučaju je zaista tako. Sve je u Miškoviću, Keku, njihovim suradnicima i, prije svega, nogometašima, koji su na terenu pokazali šampionski sjaj. Jer su radili, radili... U slobodno vrijeme – radili.
 
Rijeka ja igrala najljepši nogomet i kada su kritičari oštrili sablje. Jesenas je najavila da će osvojiti naslov prvaka Hrvatske. Oni koji su vrtjeli glavom, »prijetili Mamićima, sucima i močvarama«, ostali su razočarani. Rijeka je jednostavno igrala nogomet. Zdrav nogomet kojemu nije mogao nauditi nikakav karcinom... Čak je i posljednju utakmicu sudio čovjek (Ante Vučemilović) zbog kojega je predsjednik HNK Rijeka, Damir Mišković, podnio ostavku na sve funkcije u HNS-u nakon njegova suđenja u Maksimiru (Dinamo – Rijeka 1:1). Rijeka bolja od svih suparnika, naglasak je na Dinamu, Rijeka razigrana i moćna. Okomita i maštovita. Brzo bi izlazila iz povremenih »mentalnih kriza« jer je trener Matjaž Kek sjajan »trener za glavu«. O slaganju taktike ne treba trošiti riječi u trenucima sveopćeg ludila. Za Juventus govore da igra u rasporedu 5-5-5, dobro ste pročitali. Isto vrijedi i za Rijeku, jer zahvaljujući trčanju, popunjavanju prostora u oba pravca, pomaganju suigračima, momčad kao da je često igrala s većim brojem igrača. U odnosu na standardni raspored 4-2-3-1... Rijeka gladna uspjeha i – naslova.
 
Sinoć je na Rujevici upaljen božićni bor radosti i veselja nakon što su cijelu godinu Rijekini nogometaši nosili loptice i ukrasne kuglice žetve bodova. Svjetlo koje se nikad neće ugasiti. Svjetionik svim budućim sastavima Rijeke i svim Kekovima... Tajna uspjeha? Imati vjeru i raditi.
 
Svaka je dvojba o ishodu utakmice koja naslov znači otklonjena nakon 15 minuta. Mario Gavranović je dvama pogocima pokazao da nije zaboravio davati golove. Dva gola u manje od pet minuta, dva gola kao mala umjetnička djela. Pridružio mu se još jedan apstinent – Bezjak. Do odmora je serviran »švedski stol« loptačkih delicija, golova!
 
Dobru je psihološku pripremu napravio Kek. Za Rijeku su, očekivano, bili topovska hrana. Igrajući pošteno, koliko su mogli i znali, uveličali riječku povijesnu feštu. Sinoć je svi reflektori bili upereni na Riječane.
 
Na slikanju prije utakmice nedostajao je jedan igrač – Marko Vešović. Izostao je zbog trećeg žutog kartona, borac koji se cijelo proljeće borio s nožem u zubima. Zabijao i asistirao. Kao što je Župarić, veliko pojačanje, jučer pogodio mrežu svojih...
 
 PRENOSIMO Novi list PIŠE Orlando Rivetti FOTO Roni Brmalj