Posljednjih godina Šibenik doživljava pravi turistički procvat. Investicije u Krešimirov grad sve su učestalije, drevni dalmatinski grad, koji slavi 950 godina od prvoga spomena, postao je sve veći mamac za različite ulagače – piše Davor Trutin, novinar SN.
 
Svoj poslovni interes i turistički potencijal u Šibeniku su vidjeli i brojni proslavljeni sportaši, kako oni sa šibenskom, tako i s drugih hrvatskih adresa.
 
Prošlo ljeto ugostiteljski objekt na prestižnoj lokaciji na šibenskoj rivi otvorio je Zvonimir Boban. Bivši kapetan Vatrenih razvio je svoj brand ugostiteljskih objekata nazvavši ih po negdašnjim pozivnim brojevima pa je tako šibenski nazvao B059. U njemu se nudi vrlo kvalitetan talijanski sladoled, koji se proizvodi u pogonu u Šibensko-kninskoj županiji, a po istom obrascu je otvoren i lokal u Vodicama.
 
Na jednom od čak 24 aktualna gradilišta u užem i širem gradskom prostoru mjesto je pronašao i Duje Draganja.
 
Draganja se zaljubio
 
Proslavljeni hrvatski plivač, osvajač jedine hrvatske olimpijske plivačke medalje nakon poslovnog pothvata u rodnom Splitu odlučio se za otvaranje lokala koji će nuditi zdravu prehranu. Njegov ugostiteljski objekt nalazi se na Medulićevu trgu, jednom od najljepših šibenskih prostora u strogoj gradskoj jezgri, tik uz palaču Divnić, koja se upravo pretvara u luksuzni hotel sa 5 zvjezdica, na mjestu negdašnje Prve dalmatinske slastičarnice Stevo Mandić.
 
 Draganja se očito zaljubio u Šibenik, a za lokalni portal nedavno je kazao da je imao više ponuda u Dalmaciji za otvaranje lokala, a odlučio se za Šibenik.
 
- Po meni je Šibenik jedno od najljepših dalmatinskih mjesta. Imam samo riječi hvale za grad i njegove građane - kazao je Draganja.
 
Šibenčani pozdravljaju dolazak kapitala u svoj grad, posebice od proslavljenih sportaša.
 
- Svaka čast i Draganji i svima koji svoj pošteno zarađeni novac žele investirati u Šibenik. Time se samo dodatno obogaćuje naša turističko-ugostiteljska ponuda i revitaliziraju devastirani, zapušteni prostori po centru grada - kaže budući Draganjin susjed na Meduliću.
 
Draganja ozbiljno shvaća svoje ulaganje i, doznajemo, često osobno nadgleda radove, a iznajmio je i stan u blizini.
 
Lista ulaganja poznatih hrvatskih sportaša u šibenski turističko-ugostiteljski i sportski sektor time ni izbliza nije zaključena. Tako na šibenskoj rivi popularan restoran već nekoliko godina drži Ivica Žurić, negdašnji košarkaš Šibenke iz njenih slavnih dana, kasnije i reprezentativac i član Cibone, donedavno je lokal imao i Renato Vrbičić, šibenski vaterpolski olimpijac.
 
Na Šubićevcu, pak, u najzelenijem gradskom predjelu, prošle godine sportski kompleks, koji se sastoji od tri igrališta s umjetnom travom i pratećim objektima, otvorila su braća Joso i Ivan Bulat.
 
Šarićeva ljetna oaza
 
- Nakon lokala u Zagrebu odlučio sam uložiti u uređenje  malog nogometnog kompleksa na Šubićevcu. U planu mi je i širenje, ali najvažnije je da djeca iz grada i ostali građani, ali posebice djeca mogu imati mjesto za bavljenje sportom i razvoj svoga talenta - kazao nam je stariji od braće Bulat Joso, bivši nogometaš Šibenika, Hajduka, Zagreba, Bursaspora i tri puta A reprezentativac Hrvatske iz Ćirine ere.
 
Uz to, javnost ga poznaje i kao zastupnika Gordona Schildenfelda i Duje Ćalete-Cara.
 
Za kraj smo ostavili i primjer Darija Šarića, nadajmo se budućeg rookieja godine NBA lige. Njegov otac Predrag, najbolji strijelac Šibenke u povijesti, nakon uspješne košarkaške karijere ušao je u biznis s apartmanima na Jadriji, potom je osnovao i prijevozničku tvrtku. 
 
Popularni Šiši senior nedavno je otkrio da ima namjeru izgraditi i dvoranu u kojoj bi u ljetnim mjesecima u stanci NBA mečeva trenirao njegov sin Dario, ali dvoranu bi mogli koristiti i ostali šibenski sportaši.
 
PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Davor Trutin FOTO Nikša Stipaničev/Cropix