Po peti put zaredom je Hrvatska udruga Nogometni sindikat organizirala i realizirala izbor najboljih nogometnih majstora naše lige i zemlje – piše Branko Stipković, novinar portala PrvaHNL.
 
Pravo glasa imali su svi igrači i članovi stručnih stožera deset prvoligaških klubova. Nema sumnje da su HUNS-ov predsjednik Dario Šimić i glavni tajnik Mario Jurić obavili sjajan posao, a nagrade su dakako u rukama sjajnih, najsjajnijih. Mi ćemo se dakako posebno okrenuti dobitnicima s tuzemnih stadiona. 
 
Dosad se taj trofej zvao Oscar, odsad je Nogometaš. Ovog četvrtka navečer podijeljen je u devet kategorija, kao pečat sezoni 2016./2017. Ovim redom.
 
PRVA - Najbolji travnjak MAXtv Prve lige: Rujevica
Novi dom Rijeke, državnog prvaka i osvajača nacionalnog kupa. Kombinacija prirodne i umjetne trave u omjeru 70:30. Izrazito brza podloga koja od aktera zahtijeva maksimalnu spretnost.
 
DRUGA – Najbolji mladi igrač MAXtv Prve lige: Lovro Majer
Birali su se momci mladi do 23 godine. Pobjednik ima samo 19. Igra za Lokomotivu i vodeći je asistent prvenstva s 11 presudnih dodavanja. Majer je istaknuo:
- Osjećaj je izvanredan. Sretan sam zbog ovog priznanja, koje mi puno znači. Hvala svima koji su glasali za mene, najveća hvala klubu koji mi je sve to omogućio. Sezona je stvarno bila lijepa i uspješna, za mene super jer sam nakraju debitirao i za A-reprezentaciju!
 
TREĆA – Najbolji vratar Hrvatske: Danijel Subašić
Prve „rukavice“ Vatrenih, s Monacom pokorio Francusku, dospio u polufinale Lige prvaka, najuspješniji golman francuskog šampionata. Čudesna dionica zlatnog Zadranina kome je prigodnu statuu dodijelio Svetko Ćustić, otac Hrvoja koji je tragično preminuo na Stanovima u utakmici s Cibalijom, a Danijel na svakoj utakmici nosi podmajicu s njegovom slikom. Prijatelji oduvijek i zauvijek...
 
ČETVRTA – Najbolji sudac MAXtv Prve lige: Bruno Marić
Treći put zaredom je leteći Daruvarac osvojio taj prestižni pokal, što dokazuje koliko ga partneri s terena poštuju. Marić je naglasio:
- Nagrada koju dobiješ zahvaljujući igračima i trenerima svakako je najveća, najdraža. Svima, tako i meni. Zbog nekih razloga (nap. a: napada huligana u stobrečkom restoranu) ovu bih sezonu najradije zaboravio, ali zbog „Nogometaša“ na to nemam pravo. Često se veli da su suci na neki način mazohisti, nije to ni lagan ni ugodan hobi budući da nas stalno stavljaju tamo gdje nam nije mjesto, no mi samo profesionalci. U usporedbi s kolegama iz toliko hvaljene Europe ništa lošiji, dapače, u Hrvatskoj se sudi više nego dobro usprkos pretjeranim kritikama. A i baš radi njih.
 
PETA – Najbolji igrač 1. HMNL: Tihomir Novak
Član Nacionala, ekspert s parketa, kapetan, reprezentativac, vođa na igralištu i izvan njega, na korak od trećeg uzastopnog naslova s uglednim klubom koji vrlo strijepi hoće li se Tihomir oporaviti za novi dvoboj play-offa ovog petka sa Splićanima iz Tommyja.
 
ŠESTA – Najbolja momčad MAXtv Prve lige u formaciji 4-3-2-1: 
Dominik Livaković (Dinamo) - Stefan Ristovski (Rijeka), Marko Lešković (Dinamo), Josip Elez (Rijeka), Borna Barišić (Osijek) – Josip Mišić (Rijeka), Filip Bradarić (Rijeka), Franko Andrijašević (Rijeka) – Mario Gavranović (Rijeka), El Arbi Hillel Soudani (Dinamo) - Marko Futacs (Hajduk).
 
Uime nominiranih snagom vlastita umijeća a izabranih voljom/uvjerenjem suigrača i suparnika prvo se očitovao Bradarić:
- Iznimna je čast biti u idealnoj postavi, ponosan sam što je moj prinos prepoznat. Ne, ne razmišljam o odlasku, ja sam igrač Rijeke, neka tako i ostane.
 
Da. Barem zasad.
 
Mikrofon je bio i Livakovićev:
- Veliki je motiv ovakvo priznanje. Što se tiče nas iz Maksimira, posložit ćemo se i dogodine sigurno biti prvaci. Rijeka je sada bila bolja, ali to joj od srpnja 2017. do svibnja 2018. nećemo dopustiti!
 
SEDMA – Najbolji trener MAXtv Prve lige: Matjaž Kek
O čarobnom Mariborčaninu, koji je Riječane napokon doveo na tron, sve je rečeno i sve se zna. Ne zna se jedino zašto nije svratio do Zagreba i uzeo ono što mu pripada. Vjerojatno uživa u zasluženom odmoru. Nazočni nisu zaboravili podvući da je njegova momčad izgledala briljantno, organizirano i disciplinirano, kompaktno, rastrčano i razigrano, da se trenerova ruka i te kako vidjela; taj rukopis s vrlinama krasopisa!
 
OSMA – Najbolji igrač MAXtv Prve lige: Franko Andrijašević
Još jedno odličje u njegovom posjedu. Autor 16 pogodaka i pet asistencija, nerijetko zabijao i dodavao u odlučujućim trenucima. Andrijaševićeva rečenica:
- Hvala svima, na svemu. Osobito sam zahvalan Rijeci – kolegama igračima, stožernicima i klupskom vodstvu. Ne razmišljam o prijelaznom roku, tako se i ponašam. O svemu ostalom kad i ako dođe vrijeme.
 
DEVETA – Najbolji igrač Hrvatske: Luka Modrić
U pet anketa pobijedio pet puta. Suvišne su recenzije asa Real Madrida, aktualnog prvaka Španjolske i Europe. Luka je, naravno, službeni i neslužbeni predvodnik vodeće hrvatske selekcije, glavni motor i oslonac. Glede ove priredbe dopao se reklamnom porukom djeci: „Edukacija je nužna, ona je istovjetna treningu, važno je početi što ranije jer mozak je poput mišića. Stoga: brže, više, jače i – pametnije!“
 
Dobrim duhom hrvatskog nogometa ove je godine proglašen Stanko Poklepović-Špaco, nogometaš i trener koji je najpopularnijem sportu dao punih 60 godina. I još je vitalan, još mlad. Ovog proljeća ne posve zdrav, zato ga nije bilo na sceni. Svi mu želimo brz oporavak.
 
 PRENOSIMO portal PrvaHNL www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković, FOTO arhiva HNS