Spektakularnim ždrijebom u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" počele su svečanosti 13. eura rukometaša, kojem će od 12. do 28. siječnja biti domaćin Hrvatska. Bila je to dobra zabava jer ždrijeb nam je donio takvu zabavu da će siječanj vjerojatno biti nezaboravan – piše Dražen Pinević, novinar SN.
 
Imat ćemo paklenu grupu u Splitu, iz koje će trebati prenijeti što više od maksimalna četiri boda, a onda će nam na putu prema polufinalu u Zagrebu smetati finalisti Svjetskog prvenstva iz siječnja ove godine zlatna Francuska i srebrna Norveška.
 
Veliki korak naprijed
 
Po izboru reklo bi se gore nije moglo, no, to je doista relativna stvar jer Euro nosi 16 ekstra jakih sastava koji su u stanju svaki pobijediti svakoga. Ključ će biti spremnost, odlučnost, iste glave, a svega nam je toga nedostajalo u posljednje vrijeme. I bolje da je teže jer barem znamo na čemu smo, nema kalkuliranja, a kada ga nema, onda smo jedino jaki. U svemu drugom se gubimo, to je jednostavno tako.
 
Ovaj ždrijeb bio je velik korak naprijed. 2000. godine prvi euro-ždrijeb bio je u maloj dvorani u Panorami, 2003. za žensko SP u Sheratonu, 2009. opet u studiju, pa onda 2017. Lisinski. Svečano. Vani stolovi, koktel, garda na konjima, dobrodošlica, toalete, sve je izgledalo vrlo posebno kako baš i nije svaki dan i zaključak je - napredovali smo.
 
Velika dvorana Lisinskog puna, vidjelo se i na licima čelnika EHF-a da su ugodno iznenađeni, a to je svakako plus jer da nije bilo nas, teško bi i oni bili toliko uspješni.
 
I sam predsjednik EHF-a Michael Wiederer je u pozdravnoj riječi zaključio:
 
- Prvi puta da jedna zemlja drugi puta organizira euro u ovih 13 pokušaja od 1994. u Portugalu. I to dovoljno govori samo po sebi.
 
Došli su i mnogi uzvanici iz svih 16 zemalja koji će igrati, a bilo je i posebnih gostiju. Recimo, Tomislav Mađar bio je izaslanik predsjednice Republike, bila je tu Janica Kostelić državna tajnica za sport, Milan Bandić zagrebački gradonačelnik...
 
 U umjetničkom programu vidjeli smo plesnu koreografiju Larise Lipovac, nastup Maksima Mrvice i u konačnici koncert Nine Badrić. Vidjeli smo i film o Hrvatskoj, gradovima domaćinima. Poreču, Varaždinu, Splitu i Zagrebu.
 
Prvi je bubanj bio broj 4 i vukao ga je Kristian Saeveras, mladi norveški vratar, velika buduća zvijezda europskog rukometa. Imao ja najlakši zadatak samo dvije kuglice, Island i Austriju jer su Slovenija i Mađarska svoja mjesta našla ranije kao nositelji u Zagrebu i Varaždinu. Saeveras nam je poslao u Split Islanđane, dok je Austrija otišla u Poreč. I tako ćemo mi prvu utakmicu Eura igrati s Islanđanima u Spaladium Areni 12. siječnja.
 
Srbija u Spaladiumu
 
Drugi je vukao Gergely Harsany. Mađarskom desnom krilu pripao je bubanj 3. Norveška je već bila parkirana u Poreč, a on je prvo Crnu Goru poslao u skupinu C u Zagrebu, a onda nama u Split ni manje ni više ni Srbiju, što će sasvim sigurno biti nezaboravan spektakl. I na kraju su Česi otišli u Varaždin, no, to neće bitno utjecati na isto.
 
Pomladili smo se
 
 Gašper Marguč, slovenski pakleni krilni igrač iz Veszprema, vukao je elitu iz bubnja 1. Kako smo mi  već u Splitu od prije, bitno je bilo doznati tko će nam doći iz skupine B u drugom krugu kada se  spajamo. Nijemce je Marguč poslao u skupinu C, Španjolce u Varaždin, a nas je počastio dolaskom  Francuske u Zagreb, pa kad je bal, nek’ je bal. Bolje i tako nego da se moramo sresti kasnije jer, htjeli  ne htjeli priznati, traume su ostale.
 
 I na kraju je na red došao Igor Vori, koji je vukao četiri kuglice iz bubnja 2. To je bio ključni bubanj.
 
 - Rekli su da smo pomladili reprezentaciju, pa sam se i ja pomladio, hvala Bogu - počeo je u svom  stilu Vori, koji je mijenjao kapetana Duvnjaka, ali i Čupića, koji je izostao zbog krštenja djeteta, a bio  je prvi u planu EHF-a kao dvostruki europski klupski prvak u posljednje dvije godine.
 
 Ključ je bio po mogućnosti promašiti Dansku i Švedsku, poslati ih u drugi dio ždrijeba. Prvo je Vori  izvukao Makedoniju u skupinu C i donio nam lagani problem, a on se pokazao većim kada je u  sljedećem pokušaju izvukao Švedsku u Splitu, pa će skupina biti doista teška. No, tako je, kako je.
 
Sretna okolnost je što su Danci otišli u skupinu D, a Bjelorusija u naš dio ždrijeba u Poreč, pa se tako može reći da smo bili relativno dobre sreće. Dosad smo bili dobre kada je bio ždrijeb, a loše kada je se događao rasplet, a sada će biti drukčije. Uopće ne sumnjamo.
 
Želimo biti europski prvaci, za to moramo dobiti sve. Pa, ništa - dobit ćemo ih!
 
 PRENOSIMO Sportske novosti PIŠE Dražen Pinević FOTO Damir Krajač/Cropix