Wimbledon je omiljeni Grand Slam turnir ljubiteljima tenisa još iz 90-ih godina kada je Goran Ivanišević uvijek bio u uskom krugu favorita za osvajanje, a njegova jedina titula dogodila se 2001. godine. Može li Marin Čilić to ponoviti? – piše Ivan Janković, novinar tportal.hr
 
Čilić je još jednom pokazao da je dostojni nasljednik Gorana Ivaniševića, plasmanom u finale Wimbledona u kojem je upravo legendarni Splićanin igrao jedini u povijesti od hrvatskih tenisača.
 
Teniski put Marina i Gorana definitivno je potpuno različit, pa i temperament, zbog čega su vjerojatno i prekinuli trenersku suradnju, ali sada imaju još jednu stvar zajedničku.
 
Podsjetimo, Ivanišević je u finalu Wimbledona igrao čak četiri puta. Prvi put s 20 godina izgubio je od Andrea Agassija 1992. godine u meču u kojem su ga mnogi vidjeli kao favorita, a onda su uslijedili porazi od vječnog rivala Petea Samprasa 1994. i 1998. godine, no sve je to nadoknadio u legendarnom meču s Patrickom Rafterom u pet setova 2001. godine kojeg je dobio rezultatom 6–3, 3–6, 6–3, 2–6, 9–7.
 
Hoće li i Čiliću trebati četiri finala Wimbledona da ga osvoji? Ako je suditi prema US Openu, neće. Marin ima jedno Grand Slam finale i jednu uvjerljivu pobjedu 6-3, 6-3, 6-3 protiv Keija Nishikorija, a na putu do trijumfa pobijedio je i Tomaša Berdycha i Rogera Federera, igrače koji međusobno odlučuju tko će mu biti protivnik u finalu.
 
U svakom slučaju, dosad smo imali četiri tenisača koji su igrali Grand Slam finale u pojedinačnoj konkurenciji: Nikola Pilić (1973.) i Željko Franulović (1970.) u Roland Garrosu, Goran Ivanišević četiri puta u Wimbledonu (1992., 1994., 1998., 2001.) i Marin Čilić na US Openu (2014.) te sada u Wimbledonu.
 
PRENOSIMO tportal.hr www.tportal.hr PIŠE Ivan Janković FOTO Profimedia