Na današnji dan prije 25 godina svečano su u Barceloni otvorene Igre XXV. Olimpijade. Bilo je to prvo ljetno izdanje olimpijskih igara na kojima su hrvatski sportaši nastupili pod vlastitim stijegom.
 
Barcelona je za hrvatske sportaše bila dvostruka „bitka“: prvo za pravo nastupa koje im je pripalo priznanjem Hrvatskog olimpijskog odbora 17. siječnja 1992. godine unatoč kvalifikacijama koje su već bile u tijeku, a u nekim sportovima gotovo završene, a potom i „bitka“ za postizanje najboljeg mogućeg plasmana, po mogućnosti osvajanja odličja. Na kraju, dobili su oboje.
 
Prvi hrvatski sportaši koji su primili olimpijsko, brončano odličje u Barceloni bili su Goran Ivanišević i Goran Prpić, treći u konkurenciji parova. Nakon toga je Ivanišević u pojedinačnoj konkurenciji osvojio brončano odličje. Njegova je medalja prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku. Za taj je pothvat Goran morao na zemljanoj podlozi stadiona Vall d'Hebrona igrati punih 14 sati i šest minuta.
 
Košarkaši, koji su pravo sudjelovanja izborili na dodatnom kvalifikacijskom turniru, plasirali su se u finale gdje ih je čekala reprezentacija SAD-a, glasoviti Dream Team u kojem su igrale najveće NBA-zvijezde. Upravo je zbog prvog nastupa američkih profesionalaca iz NBA-lige na olimpijskim igrama košarkaški turnir u Barceloni bio u središtu zanimanja svjetske sportske javnosti. Izvanredna košarkaška utakmica završila je pobjedom SAD-a 117-85, donijela je Hrvatskoj srebrno olimpijsko odličje, prvo momčadsko, te je bila uvod u veliku hrvatsku sportsku bajku koja je tek počela.
 
U Barceloni je od 25. srpnja do 9. kolovoza 1992. nastupilo 9.356 sportaša (2.704 žene i 6.652 muškaraca) iz 169 zemalja u 28 sportova. U hrvatskoj olimpijskoj delegaciji bilo je 39 natjecatelja (od toga tri sportašice), a nastupili su u 12 sportova: atletika, boks, hrvanje, jedrenje, kajak/kanu, konjički sport (preponsko jahanje), košarka, stolni tenis, streljaštvo, tenis, veslanje i taekwondo. Igre je pratilo 13.082 novinara (5.131 iz tiska i 7.951 iz elektroničkih medija), a sportašima i službenim osobama pomagalo je 34.548 volontera. Igre je otvorio španjolski kralj Juan Carlos I., a olimpijski plamen upalio paraolimpijski streličar Antonio Rebollo. Hrvatski stjegonoša na svečanosti otvaranja bio je Goran Ivanišević a na svečanosti zatvaranja Dražen Petrović.
 
Hrvatski olimpijski odbor obilježit će 25. godišnjicu nastupa hrvatskih sportaša na OI Barcelona prigodnom svečanošću 12. rujna u Panorama Zagreb Hotelu gdje će se okupiti članovi tadašnje hrvatske olimpijske delegacije.
 
Svečano otvoren EYOF Győr 2017.
 
Svečanom ceremonijom na stadionu ETO Park u mađarskom Győru otvoren je u nedjelju, 23. srpnja XIV. Olimpijski festival europske mladeži (EYOF), višesportska priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina. Hrvatsku zastavu u svečanom defileu nosila je judašica Lara Cvjetko, aktualna kadetska prvakinja Europe.
 
- Ponosna sam i presretna što sam dobila priliku nositi hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja. Zaista se tome nisam nadala. Ovo će mi biti lijepa uspomena za cijeli život - kazala je 16-godišnja Samoborka koja se okitila europskim zlatom početkom srpnja u Kaunasu.
 
U Győru će do 29. srpnja nastupiti više od 2,500 sportaša iz 50 zemalja koji će se nadmetati u 10 sportova. Hrvatsku će predstavljati 65 sportaša koji će nastupiti u atletici (11), biciklizmu (2), gimnastici (3), kajak-kanuu (4), košarci (12), judu (8), plivanju (8), rukometu (15) i tenisu (2).
 
Svečanost na stadionu ETP Park pratilo je oko 15,000 gledatelja, u središtu grada je bio postavljen veliki video zid na kojem se mogao pratiti cijeli program, a sve je prenosila i nacionalna televizija. Sportaše je zabavljao DJ Steve Aoki koji je nedavno nastupio na splitskoj Ultri, a tijekom svečanosti vidjeli smo i Adrienn Banhegyi, svjetsku prvakinju u preskakivanju užeta koja se predstavila s nizom nevjerojatnih poteza, baletni ansambl i filharmoniju iz Győra, plesače Nacionalnog kazališta, Vaskakas kazalište lutaka, Kerekes band. Vrhunac večeri bio je trenutak kada je slavna mađarska plivačica i peterostruk olimpijska pobjednica  Krisztina Egerszegi upalila olimpijski plamen.
 
EYOF je višesportska priredba mladih sportaša u dobi od 14 do 18 godina u organizaciji Europskih olimpijskih odbora, a pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog odbora. Ljetno izdanje prvi put je održano 1991. godine u Bruxellesu, a 1993. godine slijedilo je i zimsko u talijanskoj Aosti.
 
Izvor HOO