Hrvatski rekorder u bacanju kugle, Stipe Žunić hicem od 21,46 metara u drugoj seriji finala bacanja kugle stigao je do svjetske bronce, prve u muškoj konkurenciji.
 
Zadranin Žunić ostvario je veličanstveni uspjeh na svojem prvom svjetskom prvenstvu. I već ulazak u plasman tretiran je kao uspjeh, baš kao i finale na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine.
 
Hrvatski rekorder u bacanju kugle 26-godišnji Zadranin Stipe Žunić hicem od 21,46 metara osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Londonu te tako postao prvim hrvatskim atletičarom koji se popeo na pobjedničko postolje na svjetskim atletskim prvenstvima na otvorenom, a naslov svjetskog prvaka osvojio Novozelanđanin Tom Walsh (22,03 m).
 
Žunić je hitac za medalju, samo dva centimetra kraći od svog hrvatskog rekorda, izveo u drugoj seriji.
 
U prvoj seriji je Žunić bacio 21,01 m, u trećoj je njegova kugla poletjela na 21,04 m, a u četvrtoj 21,08 m. Žunić je u petoj seriji bacio vrlo daleko, možda i na daljinu novog osobnog rekorda, ali ga je silina hica povuka u prijestup. Naš je rekorder prestupio i u šestoj seriji, kad je već bilo jasno da mu nitko od konkurenta ne može oteti brončanu medalju, a nakon toga se u slavlju ispružio na bacalištu.
 
Novozelanđanin Tomas Walsh je do prvog naslova prvaka svijeta došao sa tri najdalja hica, a najduži je bio u posljednjoj seriji, u kojoj je bacio 22,03 m.
Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Joe Kovacs (21,66 m) koji je branio naslov osvojen prije dvije godine u Pekingu.
 
Žunić je dosad imao i četiri finala na Europskim prvenstvima - dva na otvorenom i dva u dvorani. No, ovaj rezultat u Londonu, definitivno mu je najveći uspjeh karijere.
 
Dosad mu je najbolji plasman bio četvrto mjesto na EP u Zürichu 2014., a ove je godine bio peti na Europskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.
 
Ove godine je Stipe dosegao hrvatski rekord od 21.48 metara i trinaesti je na svjetskim atletskim tablicama ove sezone.
 
REZULTATI U BACANJU KUGLE 
 
Tomas Walsh (NZ)           22,03 m
Joe Kovacs (SAD)             21,66 
STIPE ŽUNIĆ (HRV)         21,46 
Tomaš Stanek (Češ)         21,41 
Michal Haratyk (Polj)       21,41
Ryan Crouser (SAD)           21,20
Ryan Whiting (SAD)             21,09 
Konrad Bukowiecki (Polj)     20,89 
Jacko Gill (NZ)       20,82
 
Hrvatski rekorder u bacanju kugle Stipe Žunić postao je prvi hrvatski atletičar koji je osvojio medalju na atletskom svjetskom prvenstvu na otvorenom, čime se pridružio Blanki Vlašić i Sandri Perković, do sada jedinim osvajačicama svjetskih odličja za Hrvatsku.
 
SVE HRVATSKE MEDALJE NA ATLETSKIM SVJETSKIM PRVENSTVIMA NA OTVORENOM  
 
2007. Osaka
Blanka Vlašić zlatna u skoku u vis
2009. Berlin
Blanka Vlašić zlatna u skoku u vis
2011. Daegu
Blanka Vlašić srebrna u skoku u vis
2013. Moskva
Sandra Perković zlatna u bacanju diska
2015. Peking
Sandra Perković srebrna u bacanju diska
2017. London
Stipe Žunić brončani u bacanju kugle
 
Izvor HINA Foto Kai Pfaffenbach/REUTERS