Naš najproduktivniji pisac knjiga sa sportskom tematikom i službeni kroničar Hajduka Jurica Gizdić, član HZSN, morao je trajektom proći Brački kanal kako bi u Sutivanu uručio najstarijem živućem hrvatskom olimpijcu Vanji Iliću svoju knjigu "Hrvatski olimpijci i odličnici".
 
U toj knjizi Gizdić je napisao biografije svih 933 hrvatska sportaša koji su od 1900. do 2016. nastupili na olimpijskim igrama i prelistavajući njene stranice otkrili smo da je najstariji Hrvat osvajač olimpijske medalje posljednji živući član legendarnog zlatnog Gusarevog četverca iz Helsinkija 1952., 88-godišnji Duje Bonačić, ali da je najstariji Hrvat koji je nastupio na Olimpijskim igrama 90-godišnji Bračanin Vanja Ilić koji je kao član splitskog "Jadrana", koji je tada bio sekcija Sportskog društva Hajduk, plivao na OI 1948.  u Londonu.
 
Nije nikakvo čudo što se malo zna o Vanji Iliću, koji se rodio 10. veljače 1927. u Rijeci, ali su mu preci  iz Sutivana na otoku Braču. Ilić jedan od onih sportaša koji su u ranoj mladosti ustanovili da u socijalizmu nikad neće do kraja moći razviti svoje plivačke i profesionalne kvalitete pa je kao mladi diplomirani ekonomist nakon nastupa za reprezentaciju Jugoslavije na EP-u 1950. u Beču odlučio ostati u Austriji. U to doba se za takav prekršaj često "gubila glava" ali je Ilić dolaskom u strani svijet  zasjao i u plivanju i u svojoj profesiji.  Uspijeva  doći  do Čile gdje je dobio državljanstvo i postigao čileanski rekord na 400 m slobodno i vrlo se brzo svrstao u sam vrh čileanskih plivača. Potom je dugi niz godina „uspješno plivao“ na čelu velike gospodarske kompanije. Kasnije je otišao u Sjedinjene Američke Države i u New Yorku dugo godina bio uspješan direktor tvrtke COOK koja se bavila proizvodnjom spavaćih kola. Kao vrstan stručnjak bio je ekonomski savjetnik u nekoliko poznatih američkih tvrtki. Nakon toga skrasio se u Italiji i zimu provodi na relaciji New York - Trst, a preko ljeto obvezno je u svom Sutivanu.
 
Da bi ispunio obećanje da će u pratnji glavnog urednika knjige Ante Drpića osobno Vanji Iliću uručiti knjigu, Gizdić je još samo trebao sačekati početak natjecanja u 3. Hrvatskoj vaterpolskoj ligi, jer je to vrijeme kada će urednik knjige i sportske redakcije HINA-e Ante Drpić sigurno biti u rodnim Pučišćima iz kojih nije teško skočiti do Sutivana. 
 
Prigodom boravka u gostima kod najstarijeg hrvatskog olimpijca Vanje Ilića Jurica Gizdić mu je uručio i poklon od strane HNK Hajduk - klupski šal. 
 
Susretu s najstarijim hrvatskim olimpijcem nazočili su i Mijo Grabovac, član Uredništva spomenute knjige i Franjo Mlinac, kroničar Sutivana. 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na fotografiji: glavni urednik knjige Ante Drpić, najstariji hrvatski olimpijac Vanja Ilić i Jurica Gizdić. Snimio Franjo Mlinac
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------