Ždrijeb natjecateljskih brojeva htio je da se u prvih pet kola Hrvatski Telekom Prve lige - zapravo u tri jer dva uvodna služila su za zagrijavanje - natiskaju čak četiri derbija: Osijek - Dinamo 1:1, Dinamo - Hajduk 3:1, Osijek - Rijeka 1:0, Rijeka - Dinamo 0:2. Na svakom je bilo burno, s mnogo kompliciranih situacija za sudačku prosudbu, no sve je riješeno na najbolji način pa PNI nisu „faulirana“ ni minimalno – piše Branko Stipković, novinar portala Prvahnl.
 
Oni koji te večeri nisu otišli u kino pratiti pustolovno/akcijsku dramu Četiri mušketira nego požurili na stadion bodriti svoju omiljenu momčad, nisu vidjeli kako Oliver Reed, Richard Chamberlain, Michael York i Frank Finlay glume Athosa, Aramisa, D'Artagnana i Porthosa. Pritom valja spomenuti da su poglavito zakinuti što im se oko nije zaustavilo na kraljici (Raquel Welch). Ali to je tako, njima je kraljica – lopta.
 
U dotičnom raspletu mušketiri su Ivan Bebek, Mario Zebec, Fran Jović i Tihomir Pejić. Kvartet hrvatskih internacionalaca s FIFA-znakom. Imamo još jednog, petog, Duju Strukana, nema sumnje da će i on biti na visini zadatka čim uleti u turbulencije derbija. S obzirom na to da naši suci ove godine zaista blistaju. Dovoljno je sjetiti se proljetne ligaške dionice, dosad najteže, najizazovnije i najuspješnije glede suđenja, a ona se eto proteže i na, uvjetno rečeno, ovojesensku. Normalno da se potkrade kakav propust budući da savršenstvo bez mane ne postoji, bitno je da je posrijedi iznimka koja potvrđuje pravilo, nenamjerni kiks prouzročen i famoznim zakonom velikih brojeva.
 
U nas je vrlo popularno napadati protagoniste sa zviždaljkom i zastavicom. Često i unaprijed. Raznorazna piskarala, koja se lažno predstavljaju bardovima, u svemu vide tu famoznu urotu i zavjeru pa love vještice ne shvaćajući da na metli jašu oni. Nevjerojatna je količina mržnje koja sumnje u hipu preinačuje u optužbe i osude. A navijački puk ionako je zatrovan koliko silnim toliko i apsurdnim neprijateljstvom. Dakako da prošlost duga 26 sezona bilježi i razne afere s dosta iščašenosti, spletki te ciljanih prijevara, iako su to kapi u moru urednoga, vrijednoga, poštenoga, uzornoga. Neka se njima bave i građanski sudovi. Smeta, međutim, kukavičko podmetanje, neargumentirano prozivanje i izigravanje žrtve. Kad se nehotice zgodi pogreška u korist njihova kluba, naprimjer nepostojeće zaleđe poradi kojeg je poništen regularni pogodak Red Bull Salzburga Rijeci ili postojeće zaleđe za neregularni pogodak Hajduka Cibaliji, onda tzv. kroničari uglavnom mudro šute ili sve to minoriziraju. U protivnom bi srušili svijet.
 
Bebek, Zebec, Jović i Pejin nisu dopustili da start prvenstva zacrne i natruhe previda. U redu, može se vještačiti o nekom doznačenom ili nedoznačenom slobodnom udarcu ili (ne)dodijeljenom žutom kartonu, premda oni verzirani za aktualnu struku znaju da štošta ovisi o globalnim kriteriju, da se vađenjem iz konteksta stvara kriva slika. Činjenica je da su dečki bili stabilni i dosljedni, da su ih zanimale samo dvije boje, boje dresova suprotstavljenih sastava. Jedino tako se može, smije i mora. Naravno da se demonstrirani stil i pripadajuća kvaliteta od njih i očekuje, oni su s etablirana vrha. Jasno je i da neće baš uvijek biti na toj razini, što nije razlog da ih se omalovažava i vrijeđa, ocrnjuje i progoni kao da su kriminalci.
 
Komisija za suce HNS-a predvođena dopredsjednikom nacionalne federacije Antom Kulušićem maksimalnim trudom, sustavnošću i ozbiljnošću predočava nebrojena uputstva foruma iz Züricha i Nyona, napose ilustrativne video-zapise. Radi se o parametrima za neprestano educiranje članstva, ne samo prvoligaškog; upravo u Varaždinu traje seminar drugoligaških sudaca i kontrolora, slijede kružoci sudaca s lista sve tri skupine Treće HNL. Malonogometne i ženske također. Kuća nogometa ne škrtari, ni toj branši ništa nije uskraćeno. Zbog toga su učinci sve bolji.
 
Na kritizere se u stvari ne bi trebalo ni osvrnuti. No nije rješenje u tome, da ta nekorektna regimenta ne pomisli kako šutnja potvrđuje to jest priznaje krivnju. U tom smislu izvrsna je Kulušićeva otvorenost, spremnost na bezuvjetno očitovanje. Ništa se ne skriva, ne taji, ne zataškava. Ali je oslobođen koridor i vrlinama. Sve je na stolu, na ekranu. Na dlanu. Dostupno javnosti. Pa svakome prema zasluzi. Bez srama i straha!
 
 PRENOSIMO portal Prvahnl www.prvahnl.hr PIŠE Branko Stipković FOTO Gordan Laušić