Velika imena stižu na Hanžekovićev memorijal: Bivši svjetski rekorder i senzacionalni svjetski prvak potvrdili nastupe na atletskom spektaklu.
 
Bivši svjetski rekorder Jamajčanin Asafa Powell i senzacionalni svjetski prvak na 200 metara Turčin Ramil Gulijev potvrdili su svoj nastup na utrci na 100 metara na zagrebačkom atletskom mitingu 29. kolovoza.
 
Privremena startna lista obiluje aktualnim i bivšim svjetskim prvacima i ostalim odličnicima, a uz nekadašnjeg svjetskog rekordera Powella i svjetskog prvaka Gulijeva, gledatelji će na Mladosti pozdraviti i svjetskog prvaka iz 2011. godine Jamajčanina Yohana Blakea.
 
Na zagrebačkoj "stotci" trčat će i članovi zlatne britanske štafete 4x100 metara Adam Gemili i Daniel Talbot, tu je Amerikanac Mike Rodgers, koji je na Hanžeku već trčao ispod 10 sekundi te Ben Meite iz Obale Bjelokosti, koji je u Lausannei istrčao 9.98 sekundi.
 
Hrvatsku atletiku će na ovoj utrci predstavljati Zvonimir Ivašković.
 
HRVATSKA ATLETIKA BIT ĆE NA HANŽEKU JAČA NEGO IKAD 
 
S velikom vjerojatnošću možemo najaviti da će hrvatske atletičarke i atletičari obilježiti ovogodišnji Hanžekovićev memorijal više nego ikad prije. Jamstvo za to su njihovi ovogodišnji rezultati.
 
Naša najbolja sportašica Sandra Perković je, tako, s rekordnih 71.41 metar iz Belizone prva na svjetskoj ljestvici diskašica, a najbolja na svijetu je i Sara Kolak, koja se sa 68.43 bačenih u Lausannei popela na sedmo mjesto svih vremena među bacačicama koplja!
 
Stipe Žunić je s rekordnih 21.48 trenutačno 11. na ljestvici bacača kugle, Filip Mihaljević je s 21.30 15., a među 20 najboljih na svijetu je s 5.70 i naš najbolji motkaš Ivan Horvat.
 
Ne treba zaboraviti ni Andreu Ivančević koja se oporavlja od ozljede, a lani je, podsjetimo se, na Hanžeku trčala 12.88, što je samo stotinku sporije od njezinog hrvatskog rekorda i zauzela drugo mjesto. Odmah iza olimpijske pobjednice iz Pekinga Dawn Harper-Nelson koja je trčala 12.71.
 
JE LI UOPĆE MOGUĆE BOLJE NEGO LANI 
 
IAAF World Challenge miting Zagreb 2017 – 67. Hanžekovićev memorijal održat će se u utorak 29. kolovoza na stadionu  Mladosti. Natjecanje u bacanju kugle – 3. Memorijal "Ivana Ivančića" bit će održano u ponedjeljak 28. kolovoza na bacalištu uz  zagrebačke fontane i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.
 
 Uvijek kada se najavljuje Hanžekovićev memorijal postavlja se pitanje može li biti bolji negoli onaj prethodne godine. Kada je riječ  o natjecanju u bacanju kugle na fontanama – koje od 2015. nosi naziv Memorijal "Ivana Ivančića" – odgovor je: teško, ali može!
 
 Teško jer smo lani gledali najbolje natjecanje u bacanju kugle još od 1988. godine, kada su posljednji puta dva kuglaš na istom  natjecanju bacila preko 22.20. Pobijedio je, podsjetimo, olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira Ryan Crouser s novim rekordom  mitinga – 22.28, čime je za šest centimetara popravio šest godina stari rekord svog sunarodnjaka Christiana Cantwella. Drugi je s  novim rekordom Oceanije bio pobjednik lanjske Dijamantne lige i dvostruki pobjednik zagrebačkog mitinga Tom Walsh, koji je  kuglu bacio 22.21.
 
A da može i bolje jamči pogled na ovogodišnju svjetsku ljestvicu na kojoj je na prvom mjestu Crouser s 22.65, drugi je Joe Kovacs s 22.57, četvrti Walsz s 21.97…, a 11. naš Stipe Žunić s 21.48!
 
Dakle, pogledamo li samo rezultate ove četvorice lanjskih i vjerojatno i ovogodišnjih gostiju Zagreba, i lanjsko je fantastični natjecanje moguće ponoviti.
 
Kao bonus dodajmo i drugog našeg bacača kugle, Filipa Mihaljevića, koji je s 21.30 na 15. mjestu svjetske ljestvice.
 
Svakako treba 28. kolovoza biti pokraj gradskih fontana!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KARLOVAC JE UGOSTIO „HANŽEK“ I OLDFIELDA
 
Iako se ime Hanžekovićevog memorijala vezuje isključivo uz Zagreb, jednom je u svojoj 63-godišnjoj povijesti miting ipak održan izvan glavnog hrvatskog grada. Bilo je to 1981. godine kada se maksimirski stadion uređivao za Atletski kup Europe, pa je 31. izdanje „Hanžeka“ ugostio – Karlovac.
 
Glavna zvijezda mitinga bio je Amerikanac Brian Oldfield, svjetski rekorder u bacanju kugle (njegovih 22.86 bio je neslužbeni svjetski rekord jer je Oldfield nekim svojim marketinškim aranžmanima „narušavao“ tada kruta pravila amaterizma). Atletičar koji je popularizirao rotacijsku tehniku bacanja kugle, u Karlovcu je pobijedio s 20.82 i pritom zabavljao gledatelje svojim osebujnim izgledom (duga kosa i brada) i nekonvencionalnim ponašanjem.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Prenosimo HINA www.hina.hr i AK Dinamo –Zrinjevac  www.ak-dinamo.hr FOTO Ronald Goršić/Cropix