Vijeće HOO-a pod predsjedavanjem Zlatka Mateše, raspravilo je i usvojilo, na 9. redovnoj sjednici, 4. rujna u Zagrebu, niz dokumenata polugodišnjeg izvještajnog razdoblja postolimpijske 2017. godine te više inicijativa iz područja razvojnih programa, marketinga i školovanju vrhunskih sportaša.
 
Tako je jednoglasno prihvaćeno Izvješće o polugodišnjem izvršenju programa javnih potreba sporta državne razine u kojem su razdoblju hrvatski sportaši osvojili 78 medalja te 86 visokih plasmana od 4. do 8 mjesta na 147 svjetskih i europskih prvenstva, 69 kupova i 81 drugih međunarodnih natjecanja visoke razine. Među osvajačima odličja je 25 sportašica.
 
HOO je za razdoblje siječanj - lipanj prihodovao sveukupno 61.436.932 što čini 46 posto ukupno planiranih prihoda iz svih izvora (133.106.948kn) za 2017. godinu. Prihodi marketinga koji je bio posebna tema Vijeća iznose 2.981.520 kuna a odnose se na prihode od donacija i članarina u Hrvatskoj olimpijskoj obitelji. Prihodi od Olimpijske solidarnosti MOO-a zahvaljujući brojnim projektima koje je HOO predložio za sufinanciranje iznose 2.609.473 kuna. Obrazlažući Izvješće HOO-a u ime stručne službe HOO-a, voditeljica odjela plana i analize Tanja Bilić Brener potvrdila je ostvarenje prihoda prema planiranoj dinamici i nužnost tek manjih korekcija u odnosu na Plan, svibanjskim izmjenama i dopunama za potrebe nastupa na Olimpijskom festivalu europske mladeži Gyor 2017. i sporta na lokalnoj razini te za zajedničke programske zadaće. 
 
Raspravljajući o aktivnostima marketinga u ovom razdoblju koje je izložio pomoćnik glavnog tajnika Ranko Ćetković, Vijeće je zaključilo da su intenzivirani pregovari s postojećim i novim partnerima dali pozitivan učinak unatoč problemu pozicije sponzorskih i donatorskih ugovora u poreznom sustavu a koje će trebati redizajnirati, kako je naglasio predsjednik Mateša. Prema ocjeni Vijeća olimpijski marketing, što sugeriraju financijski podaci i novi pregovori s gospodarskim subjektima, izlazi iz krize koja je trajala gotovo desetljeće. 
 
Detaljnom Izvješću HOO-a pripadaju i posebna izvješća o realizaciji razvojnih programa HOO-a, njih šest, koji su u uređenosti sustava praćenja realizacije prema ocjeni Vijeća učinili dobar iskorak u promišljanju strateški važnog područja vrhunskog rezultata. Predstavljajući polugodišnje učinke razvojnih programa za sportaše i trenere, ravnatelj odjela za istraživanje i unapređenje razvojnih programa Neven Šavora predstavio je Vijeću programe za ukupno 211 sportaša u 35, većinski olimpijskih sportova. Među njima je 80 sportašica. Prema pravilima o kriterijima za sufinanciranje rada trenera HOO na listi financiranja ima 69 trenera, šest više nego 2016. godine a razvrstani su u kategorije vrhunskih i vrsnih, trenera, trenera ekipnim olimpijskih sportova, kvalitetnih trenera, trenera mlađih dobnih kategorija i za razvoj pojedinog sporta. Smatrajući rad trenera ključnim za razvoj sportaševa rezultata, nadležni ured upriličio je ove godine prvi seminar na kojem su važnu riječ imali upravo kovači olimpijskih odličja na OI Riju 2016. godine. Drugi dio planiran je za prosinac 2017. Riječi je bilo o iznimno dobroj suradnji s Ministarstvom obrane na projektu zapošljavanja trenutno 29 sportaša, te finalizaciji dogovora o korištenju slobodnih potencijala poput vojarne Kovčanje na Malom Lošinja za pripreme vrhunskih sportaša u borilačkim sportovima, a prema zajedničkom sporazumu HOO - MORH iz rujna 2009. godine.
 
Vijeće je prihvatilo dokument "Nacionalni program razvoja karijere i karijere nakon športske karijere 2017 -2020." kao inicijativu u rješavanju otvorenih pitanja školovanja vrhunskih sportaša koju je obrazložila pomoćnica glavnog tajnika za pravna pitanja Biserka Vrbek, suautorica dokumenta uz dr.sc. Romanu Caput Jogunicu. Prihvaćaju dokument, Vijeće je stajališta da je potrebno na ovu temu, iznimno važnom za budućnost sportaša i hrvatskog sporta u cijelosti, treba okupiti sveučilišta, posebice kineziološka i raspraviti provedbu Pravilnika o studiranju studenata sportaša na visokim učilištima RH kojeg je donio Rektorski zbor Republike Hrvatske. 
 
Dobitnici Nagrade Dražen Petrović 2017. 
 
Vijeće je prihvatilo informaciju o izboru najuspješnijih sportaša mlađih dobnih kategorija i dobitnika Nagrade Dražen Petrović za 2017. godinu prema izboru Odbora za Nagradu "Dražen Petrović" pod vodstvom predsjednika, olimpijca Damira Martina, ujedno i dopredsjednika HOO-a. 
 
Najuspješnija sportašica je judašica Helena Vuković/ Svjetsko kadetsko prvenstvo – 1. mjesto/kategorija +70 kg (Santiago de Chile/Čile/9.-12.8.2017.)
Najuspješniji sportaš je u streljaštvu Miran Maričić/ Svjetsko juniorsko prvenstvo – 1. mjesto/zračna puška 10m (Suhl/Njemačka/22.-30.6.2017.). 
 
Najuspješnija ženska ekipa je kuglačka reprezentacija U18 u sastavu; Tea Dragičević, Matea Juričić, Tamara Sinković, Venesa Bogdanović, Ivana Neralić - Svjetsko prvenstvo U18 – 1. mjesto/ekipno (Dettenheim/Njemačka/14.-19.5.2017.); 
Najuspješnija muška ekipa je vaterpolska reprezentacija U18 u sastavu: Luka Podrug, Ivan Krolo, Karlo Kreković, Marko Valečić, Zvonimir Butić, Jacob Merčep, Duje Pejković, Franko Lazić, Lovro Paparić, Matias Biljaka, Petar Bratim, Branimir Herceg i Luka Bajić - Svjetsko prvenstvo U18 – 1. mjesto (Podgorica/Crna Gora /3. rujna 2016.); 
 
Najuspješniji - par, štafeta, posada - je posada juniorskog ženskog veslačkog četverca u sastavu; Ivana Jurković, Josipa Jurković, Bruna Milinović, Izabela Krakić - Svjetsko juniorsko prvenstvo – 1. mjesto/četverac bez (Trakai/Litva/2.-6.kolovoza 2017.) i Europsko juniorsko prvenstvo – 1. mjesto/četverac bez (Krefeld/Njemačka 20.-21. svibnja 2017.) 
 
Najveće nade hrvatskog sporta su karatistica Lea Vukoja/Europsko kadetsko prvenstvo – 1. mjesto/borbe ktg -54 kg (Sofija/Bugarska/2017.); WKF Rang lista 1. mjesto u kategoriji - 4 kg kadetkinje i Paško Božić u taekwondo/Europsko kadetsko prvenstvo – 3. mjesto/kategorija -65 kg (Bukurešt/Rumunjska/2016.)
Prigodna svečanost dodjele održat će se u ponedjeljak, 11. rujna 2017. u Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u Zagrebu u 12 sati. Dan nakon, 12. rujna u 13 sati u hotelu Panorama u Zagrebu HOO je pripremo svečanu proslavu 25. obljetnice nastupa hrvatskih sportaša na prvim ljetnim Olimpijskim igrama pod vlastitim stijegom. Obje priredbe posvećene su proslavi Hrvatskog olimpijskog dana, 10. rujna kada je 1991. godine u Zagrebu osnovan Hrvatski olimpijski odbor. 
 
Prenosimo HOO