U trenutku dok je kiša neumoljivo natapala travnjak maksimirskoga stadiona, da bi nekoliko sati nakon toga bio prekinut nogometni dvoboj Hrvatske i Kosova, u Budimpešti je, uz slabašnu kišicu Thomas Bach protrčao nekoliko koraka od auta i sklonio se pod krovom u pratnji Mariusa Vizera – piše Jura Ozmec, glavni urednik SPTV.
 
VIZEROV MAKSIMALAN USPJEH
 
Nasmijani i dobre volje, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora i predsjednik Međunarodne džudo federacije su se izgubili u unutrašnjosti hotela. Kao da prije samo nešto više od godinu dana nisu bili na ratnoj nozi, kao da Vizer nije u funkciji predsjednika Sport Accorda (svjetske udruge sportskih federacija) opleo po Bachu i MOO-u kao da su mu najveći neprijatelji.
 
No, u ovoj priči, priči o džudu i Svjetskom prvenstvu u Budimpešti sasvim suvišno. Marius Vizer je u budimpeštansku Laszlo Papp arenu uspio dovući face koje ne možete baš samo tako naći na istom kontinentu, a kamoli ih vidjeti uz sportski događaj poput SP u džudu.  Ili mi u Hrvatskoj to ne razumijemo, da je džudo doista svjetski popularan sport. Posebno od kad ga vodi Vizer, čiji je novi mandat potvrđen baš u Budimpešti. Bez konkurencije. Naime, uz Vizera su dvoranom prodefilirali Putin, Orban, Bach, Hickey, predsjednik Mongolije, još mnogi drugi manje ili više svjetski znani ljudi. Vizerov maksimalan uspjeh.
 
NA STRUNJAČAMA SE DOGAĐALA POVIJEST
 
S druge strane, na strunjačama se događala povijest, rezultati SP-a su cijelo vrijeme bivali dobri, napeti, uzbudljivi, poneki iznenađujući, favoriti su gubili, Japanci dominirali, domaćini i gosti u publici uživali. Dobro, nisu svi favoriti baš poklekli. Na primjer Teddy Riner, Francuz koji je ostvario impresivan niz svjetskih i olimpijskih medalja jednostavno nije dopustio iznenađenja, iako mu nije bilo lako, posebno u borbi za „zlatni bod“ protiv Gruzijca Tušišvilija u polufinalu kategorije preko 100 kg. Deveti put je Riner uzeo svjetsko zlato, nepobjediv u 134 borbe, još tamo od 2010.! Japan je osvojio 7 zlata, 4 srebra i 1 broncu, ispred francuske reprezentacije  s 2 zlata i broncom, te iznenađenja -  Mongolije s 1 zlatom, 1 srebrom i 4 bronce,  koja je na trećem mjestu poretka. A događaj je bio povijesni zato jer je to bilo prvo SP po novim pravilima i zato jer je prvi put održano miješano ekipno natjecanje, 3 muška i 3 ženska člana ekipe u borbi za medalje. Japanci (i Japanke) su ponijeli prvo svjetsko zlato, pobijedivši odličan Brazil s čak 6:0 u finalu. Sve su dobili. Doduše, 3 meča do finala (Ukrajina, Njemačka i Južna Koreja) su Japanci dobili sa „samo“ 5:1, kao da su se samo za finale čuvali, da se maksimalno dokažu. Tim je načinom Vizer lukavo premostio dvije olimpijske rampe za Igre u Tokiju. Naime, u pokušaju da se zbog novih sportova smanji broj sudionika u ostalim sportovima (npr atletika ima 160 natjecatelja manje!), Vizer je uspio sve okrenuti. Dobio je momčadsko natjecanje koje nije imao i otklonio mogućnost smanjenja broja džudaša, te zaradio čak i pohvalu zbog uključenja sportašica u veći broj disciplina. Pa je sadašnje SP u Budimpešti bio prvi test za novi oblik natjecanja. Uspješan. Definitivno uspješan, a još je i Bach sjedio u dvorani i to gledao. Nenadomjestivo.
 
CNN PRATI SVJETSKI DŽUDO
 
Vizer je na posebnoj press konferenciji obznanio i da će CNN početi pratiti džudo na tjednoj bazi, s emisijom od 30 minuta. Baš ovoga tjedna kreću u taj pothvat, s materijalima koje je Rhiannon Jones pripremala i snimala u Budimpešti. Bez obzira na konačan izgled tog, zapravo magazina, važno je bilo Vizeru reći da od sad i CNN prati svjetski džudo. Jako važno. 
 
Gdje je tu bila Hrvatska, koja zadnjih godina sve čvršće korača svjetskom džudo pozornicom? Počelo je odlično – na posebnoj svečanosti Hrvatskom je džudo savezu uručeno Priznanje za najbolji razvoj nacionalnog saveza. Pametnom dosta. Predsjednica saveza je sasvim sigurno to priznanje znala iskoristiti u daljim lobiranjima u korist hrvatskoga džuda. Podsjećam – to je sport koji je u hrvatskim školama (dobro, ne svim) uveden kao pokazni.
 
ŠTO SE DŽUDA TIČE – HRVATSKA JE SIGURNA
 
Na peštanskom tatamiju, krenimo od kraja – u mješovitom natjecanju zadnjega dana, među 21 reprezentacijom bila je i Hrvatska. Dok su nam ženske kategorije odgovarale, muške baš i nisu ( kod žena 57, 70 i preko 70 kg, kod muških 73, 90 i preko 90 kg), pa je Hrvatska ispala odmah protiv Gruzije, ali ne lako – bilo je 3:3, odlučivali su ipponi i waza-ariji. Pojedinačno, opet je sve zapinjalo u prvim kolima, dakle Hrvatska nije imala nikoga u kasnijoj fazi natjecanja. Glavni tajnik Hrvoje Lindi potvrdio je da je sve to, dakako, moglo biti bolje, no da nema nervoze jer se cijeli tim sustavno priprema za OI u Tokiju i da je sve u savezu smireno i na dobrom putu. Tako je i izgledalo u dvorani i oko nje. Barbara Matić i ostatak ekipe ipak su žalili za rezultatom, posebno nakon odličnih priprema, no imat će još prilika. SP u džudu je svake godine... Ukratko: Bernard Azinović i Tena Šikić došli su do drugog kola, Dominik Družeta ispao je nakon čudnog poraza od Gruzijca Rekvijašvilija, Barbara Matić ispala je na početku od viceprvakinje svijeta, a ni Zlatko Kumrić i Ivana Šutalo nisu uspjeli iznenaditi nositelje.  
 
Slijedi GP Zagreb, prvo natjecanje nakon SP, u očima svjetske džudo zajednice već visoko rangirano. S razlogom. Na takvim natjecanjima treba se dobro koncentrirati, nastupiti sa što više domaćih džudoka, osvajati bodove koji vode na OI u Tokio! Odmah potom Hrvatska je preuzela domaćinstvo od Sjeverne Koreje juniorskog SP. Dakle, što se džuda tiče – Hrvatska je sigurna.
 
 PIŠE Jura Ozmec, glavni urednik Sportske televizije www.sptv.hr