Iako je obukao franjevački habit, nije zaboravio trčati. Fra Ivan Malić ponovno je prvak RH – piše Zoran Krešić, novinar VL.
 
Fra Ivan Malić novi je stari prvak na 1500 metara. Ovaj član Hercegovačke franjevačke provincije se nastupajući za Atletski klub Zrinjevac iz Zagreba na prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore ponovno okitio zlatom. Čak dvije godine nije aktivno trenirao i nakon samo mjesec dana priprema ostvario je pobjedu s vremenom 3:59,8 dok je prije dvije godine bio brži za čak 12 sekundi. No i to mu je bilo dovoljno za pobjedu. 
 
Na natjecanju u Zagrebu svećenik, koji je kao dijete potajno ‘pričešćivao’ lutke i držao mise, okitio se zlatom. Bio je prvak Hrvatske, među pet najboljih mladih atletičara Europe, nastupao u SAD-u. Pred njim se smiješila ozbiljna trkačka karijera, a onda se njegov život potpuno “izokrenuo”. 
 
U srpnju ove godine položio zavjete vjernosti franjevačkom redu. Atletski put počinje kada je s obitelji mjesto Kongoru kraj Tomislavgrada u šestom razredu zamijenio Velikom Goricom. Kao mladić osnovao je bend u kojemu je bio pjevač te su slijedile godine, kako ih je on opisao – lutanja. Unatoč svemu, s obzirom na to da je iznimno brzo napredovao, osvajao je prva mjesta na prvenstvima Hrvatske, Balkana, a zapaženi su bili i nastupi na europskim i svjetskim natjecanjima. Tada se dogodio “klik” nakon čega je osjetio poziv da se vrati u život koji mu je usadila obitelj, a posebno baka Ruža. Za televiziju Laudato ovaj je franjevac otkrio kako je u kući doslovno sam sebi napravio crkvicu u kojoj se igrao i govorio misu. 
 
Bio je i frontmen u rockbendu. Ovome mladiću poziv franjevaštva bio je privlačniji od slave.
 
PRENOSIMO Večernji list PIŠE Zoran Krešić FOTO/privatna arhiva