Povodom 25. obljetnice prvog nastupa hrvatskih sportaša na ljetnim OI pod vlastitim, hrvatskim stijegom u Barceloni 1992. godine, HOO je upriličio prigodnu proslavu sa članovima prve Hrvatske olimpijske delegacije Igara koju je predvodio tadašnji direktor HOO-a Marijan Malović.
 
Pozivu domaćina, predsjednika HOO-a Zlatka Mateše odazvala se većina od 41 sportaša među kojima je najuspješniji hrvatski tenisač svih vremena i jedan od najboljih hrvatskih sportaša uopće Goran Ivanišević koji je bio i prvi hrvatski stjegonoša na Igrama u Barceloni. "Čast mi je što sam bio među prvima koji su utrli put dokazano sjajnim generacijama hrvatskih sportaša" kazao je Ivanišević čija je bronca iz Barcelone prvo pojedinačno olimpijsko odličje za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.
 
Svečanoj proslavi pridružili su se članovi stručnih stožera a među njima i olimpijac, tada trener Petar Skansi koji je uz Aleksandra Petrovića, Ratu Tvrdića i Borisa Lalića činio košarkaški stožer u Barceloni. "Jedina ekipa s kojom kao trener nisam imao problema s motivacijom bila je upravo ova pobjednička košarkaška momčad iz Barcelone. Počašćen sam što mogu svjedočiti o tom vremenu ", kazao je Skansi, nositelj srebrnog odličja iz Mexico Citya 1968.
 
Barcelona nije bila samo pitanje prava nastupa nakon privremenog ali ključnog priznanja MOO-a svega nekoliko mjeseci prije nastupa, 17. siječnja 1992. , nego i prilika da se unatoč završenim kvalifikacijama za Igre, napravi najbolji izbor sportaša i postignu maksimalno dobri rezultati. Krajem veljače 1992. godine gotovo pred "vratima" Olimpijskih igara u Barceloni, tadašnje je vodstvo, predsjednik i glavni tajnik HOO-a Antun Vrdoljak i Slavko Podgorelec te članovi Vijeća žurno radilo na projektu nastupa hrvatskih sportaša na Igrama. Prema riječima prvog glavnog tajnika Podgorelca naglasak je stavljan na tri ključna cilja; izbor sportaša koji mogu postići visoke sportske rezultate, koji će svojim ponašanjem pridonijeti promicanju Republike Hrvatske i koji će projekt OI u teškim materijalnim i ratnim uvjetima u zemlji realizirati krajnje racionalno.
 
Prvi predsjednik danas počasni član HOO-a i MOO-a čiji je član bio od 1995. - do 2012. Antun Vrdoljak živo se sjeća vremena u kojima se nadalo i nečemu "više" od dobrog rezultata. Njegovi dojmovi i danas nose pečat tog zanosa s prvog olimpijskog nastupa. " To vrijeme se ne zaboravlja, kazao je prvi predsjednik HOO-a i dodao kako se za nastup u Barceloni "..treba zahvaliti tadašnjem predsjedniku MOO-a Samaranchu, dokazanom sportskom prijatelju hrvatskog sporta i prvom počasnom članu HOO-a dr.Franji Tuđmanu koji je neizmjerno volio i cijenio hrvatski sport i sportaše".
 
Hrvatski košarkaši koji su s lakoćom prošli naknadne kvalifikacije ušli su u finale najvećeg sportskog događaja – dvoboj s legendarnim neponovljivim sastavom najboljih profesionalaca NBA lige tzv. „Dream team I“ osvojili su srebrno olimpijsko odličje. U njihovim redovima bila su dva profesionalca iz NBA lige Dražen Petrović i Stojko Vranković, dva međunarodna igrača iz talijanskih klubova Toni Kukoč i Dino Rađa, redom najveća hrvatska i svjetska košarkaška imena, predvođeni jednim od najvećih, Draženom Petrovićem koji je tragično preminuo u lipnju 1993. godine.
 
Minutom tišine odana je počast Draženu Petroviću po kojem se danas zove najveća nagrada HOO-a mladim darovitim sportašima, nositelju triju olimpijskih odličja, četiri puta proglašenim najboljim europskim košarkašem, igraču najjače lige na svijetu NBA, jednom od najvećih uzora hrvatskih košarkaša kojem je 1995. godine u Lausannei u parku Olimpijskog muzeja otkriven spomenik a 2007. uvršten u FIBA-inu Kuću slavnih u Alcobendasu (Madrid). Hrvatska mu je 2006. godine na Trgu koji nosi njegovo ime otvorila Muzejsko-memorijalni centar, jedan od najposjećenijih muzeja u Zagrebu. Svečani skup prisjetio se, također prerano preminulog Matije Ljubeka, jednog od najuspješnijih hrvatskih olimpijaca, nositelja četiriju olimpijskih odličja, svjetskog i europskog prvaka sa više od 300 odličja koji je na Igrama u Barceloni bio vođa kajakaške ekipe, te Andrije Mijačike, drugog tajnika HOO-a i tajnika Hrvatskog taekwondo saveza  Dražena Mađarevića koji su na Igrama bili treneri u stožeru taekwondo reprezentacije Barcelona 1992.
 
Svečana proslava 25. obljetnice održana je u nazočnosti brojnih bivših vrhunskih sportaša, sportskih djelatnika i dužnosnika među kojima su bili članovi Vijeća i glavni tajnik HOO-a Josip Čop sa pomoćnicima, državna tajnica za šport i nositeljica šest olimpijskih odličja Janica Kostelić te drugi članovi hrvatske olimpijske obitelji.
 
 
IZVOR Hrvatski olimpijski odbor FOTO arhiva HOO