Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nominirao je najtrofejnijeg vaterpolskog trenerom svih vremena i jednog od najtrofejnijih trenera svijeta Ratka Rudića za najuspješnijeg trenera u izboru Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).
 
Ovaj izbor MOO je pokrenuo prvi put ove godine, a nominacija HOO-a je očekivana jer je Ratko Rudić u igračkoj i trenerskoj karijeri osvojio 67 trofeja, od toga 19 klupskih naslova i 48 reprezentativnih medalja, uključujući 19 zlatnih.
 
Na velikim seniorskim natjecanjima poput europskih i svjetskih prvenstava i olimpijskih igara osvojio je 21 medalju, uključujući 10 zlata. Kao igrač i trener je u razdoblju od 1968. do 2016. 12 puta sudjelovao na Olimpijskim igrama, što je apsolutni rekord u povijesti hrvatskog sporta. Jedini je vaterpolski izbornik na svijetu koji je bio olimpijski pobjednik i svjetski prvak s tri države, Jugoslavijom, Italijom i Hrvatskom.
 
Po broju osvojenih trofeja Rudić je sa 36 medalja drugi najuspješniji izbornik u povijesti svih sportova nakon brazilskog odbojkaškog stručnjaka Bernarda Roche de Rezendea, koji u svojoj riznici ima 45 odličja. Godine 2007. uvršten je u međunarodnu Kuću slavnih vodenih sportova na Floridi. Na klupi hrvatske reprezentacije na SP-u u Melbourneu 2007. osvojio je prvo mjesto, a na SP-u u Rimu 2009. broncu. Na EP-u u Zagrebu 2010. osvojio je zlato sa Hrvatskom koja je po prvi put postala europski prvak. Na SP-u u Šangaju 2011. obranio je broncu iz 2009.
 
Na OI 2012. u Londonu hrvatski su vaterpolisti s nikad prije viđenom dominacijom na olimpijskim igrama pobijedili u svih osam utakmica i osvojili prvo vaterpolsko olimpijsko zlato, a Rudić je nakon Italije i s Hrvatskom uspio kompletirati poker četiriju različitih najvećih reprezentativnih trofeja (SP, EP, Svjetska liga, OI). S Hrvatskom je u 8 godina osvojio ukupno 10 medalja uključujući 5 s velikih natjecanja i ukupno 4 zlata uključujući zlatni triplet sa velikih natjecanja (OI, SP, EP).
 
Ratko Rudić je vaterpolo je počeo igrati 1958. godine u Jedinstvu iz Zadra, a zatim je od 1963. do 1971. godine igrač splitskog Jadrana, s kojim 1967. godine osvaja Zimsko prvenstvo Jugoslavije. Nakon odlaska iz Splita deset godina, od 1971. do 1981., igra za beogradski Partizan s kojim osvaja prvenstva Jugoslavije 1972., 1973., 1974., 1975., 1977., 1978. i 1979. godine. Zimsko prvenstvo osvojio je 1972. godine, a kup Jugoslavije 1974., 1974., 1975., 1977., 1978. i 1979. godine. S Partizanom je bio prvak Europe 1974. i 1975. godine.
 
Kao mladi vaterpolist bio je pričuva na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, kada je osvojena zlatna medalja. Srebrnu medalju osvojio je na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi, a sudjelovao je i na Igrama 1972. godinu u Münchenu. 
 
 
Izvor HINA/HOO
 
Završna konferencija projekta SUCCESS u Bratislavi 
 
Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Morana Paliković Gruden, ujedno članica Europske komisije za rodnu ravnopravnost Europskih olimpijskih odbora (EOO), te koordinatorica HOO-a za fondove i programe EU Alma Papić, sudjelovale su 13. rujna 2017. u Bratislavi u Slovačkoj u radu završne konferencije projekta „Upravljanje u sportu i žene u vodstvu“ (SUCCESS) čiji je nositelj bio HOO.
 
U provedbi Projekt SUCCES, inače u punom nazivu „Strengthening good governance in the European sport community by providing women with necessary competencies in order to support gender balance and equality in decision-making in sport structure“ sudjelovali su uz HOO, nacionalni olimpijski odbori iz Francuske, Italije, Litve, Češke i Slovačke čiji je predsjednik Slovačkog olimpijskog odbora u svom uvodnom govoru domaćina konferencije naglasio da je vrijednost ovog projekta obrazovni program koji ženama u sportu daje nova znanja pridonoseći tako strateški važnom cilju stvaranja društva znanja općenito.
 
Dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden u svom je izlaganju istaknula da porast broja sportašica nije praćen porastom broja žena na vodećim pozicijama te da „ženski glas“ nije ni približno zastupljen na rukovodećim i upravljačkim pozicijama u sportskim organizacijama iako su dokazale da mogu odlično odraditi upravo takav posao.
 
Za završnicu ovog međunarodnog projekta kojim je rukovodila Alma Papić, usvojene su ključne preporuke koje sudionici smatraju ključnim za konkretni iskorak u prostoru upravljanja žena u sportu. Među njima su ustrajnost u razvoju modela koji će osigurati ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u svom članstvu te učenja žena o upravljanju i poticanja umrežavanja. Sudionici Konferencije smatraju da nacionalne vlade kao i Europska komisija trebaju osigurati dovoljno financijskim i drugih resursa za provedbu ovih strateških aktivnosti u upravljanju u sportu. 
 
 
Predstavljena nova jesenska shema SPTV-a
                    
 Direktor i glavni urednik Sportske televizije (SPTV), Petar Čavlović i Jura Ozmec predstavili su u  četvrtak 14. rujna u sjedištu HOO-a čelnim ljudima Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i najvažnijim  operativcima HOO-a novu jesensku programsku shemu koja kreće u ponedjeljak 18. rujna na Sportskoj  televiziji. SPTV je najgledaniji sportski kanal u Hrvatskoj, prema istraživanju AGB Nielsen, te jedina  televizija u svijetu s nacionalnom koncesijom koja je u stopostotnom vlasništvu jednog nacionalnog  olimpijskog odbora.
 
 - Radi se o sedmoj programskoj jesenskoj shemi najgledanije televizije, koliko god neki pokušavaju to  osporiti, a na njoj je radio izvrstan tim stručnjaka - kazao je uvodu Čavlović podsjećajući da je ova  "mlada" televizija počela s emitiranjem 4. travnja 2011. godine 
 
 Novosti je predstavio glavni urednik, a najvažnija je obimniji program hrvatskog sporta s oko 15 emisija  o hrvatskom sportu, vrhunskih sportašima i mladim talentima, nacionalnim sportskim savezima koji su  sve prisutniji na međunarodnoj sportskoj sceni, školske lige kao i lokalnim športskim zajednicama koje su sastavnice HOO-a. 
 
- Program će biti bogatiji i u sportskim vijestima koje će se emitirati do 10 puta dnevno, a prostor više dobit će članovi hrvatske olimpijske marketinške obitelji i dokumentarni program u terminima Al Jazeere - kazao je Ozmec.
 
Rezimirajući raspravu predsjednik Mateša je zaključio da su u ovom trenutku za budući razvoj SPTV važna tri elementa; "To su ugovori s jakim gospodarskim partnerima u Hrvatskoj, suradnja s Olympic Channelom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i rad na posebnim emisijama, poput one s uvodom u Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, koja se već emitira na SPTV".  
 
Prenosimo HOO Foto/arhiva HOO/HINA