Međunarodna skijaška federacija (FIS) odgodila je do svibnja iduće godine donošenje odluke o nastupu američke skijašice Lindsey Vonn u muškoj konkurenciji.
 
Jedna od najboljih skijašica svih vremena poželjela je prije prekida karijere nastupiti u muškoj konkurenciji, a trebao je to biti spust u Lake Louiseu koncem studenog 2018.
 
Američka skijaška i snowboard federacija (USSA) je ovoga tjedan podnijela zahtjev da se 32-godišnjoj Vonn omogući nastup u muškoj konkurenciji, no FIS je odgodio donošenje odluke do svibnja iduće godine.
 
- Uputili smo formalni prijedlog kao prvi pozitivan korak. Imamo potporu među pojedinim članovima Izvršnog odbora i nadamo se kako će Vonn dobiti priliku - poručio je direktor USSA-a Patrick Riml.
 
Ovo nije prvi put da je Vonn izrazila želju da se natječe s muškarcima. Prije pet godina FIS je odbio sličan prijedlog navodeći kao objašnjenje za svoju odluku zabranu o mješovitim utrkama.
 
Amerikanka godinama trenira s muškarcima iz drugih reprezentacija i prema neslužbenom mjerenjima brža je od mnogih.
 
- Znam da neću pobijediti, ali bih voljela pokušati. Željela bi pobijediti neke dečke i onda reći zbogom - izjavila je Vonn za Denver Post.
 
Amerikanka u karijeri ima 77 pobjeda u Svjetskom kupu i 130 pobjedničkih postolja. Olimpijska je pobjednica u spustu 2010. u Vancouveru, a na istim igrama je osvojila i broncu u superveleslalomu. U Lake Louiseu je pobijedila čak 14 puta.
 
Ona je jedna od šest skijašica koja je ostvarila pobjede u Svjetskom kupu u svih pet disciplina alpskog skijanja: u spustu, super-G-ju, veleslalomu, slalomu i super kombinaciji. To je uspjelo i Šveđankama Anji Parson i Pernilli Wiberg, Austrijanki Petri Kronberger, Slovenki Tini Maze i našoj Janici Kostelić.
 
 Izvor HINA Foto/REUTERS