Komisija za ravnopravnost spolova u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora i Zajednica športova Karlovačke županije organizirali su u Karlovcu, 5. listopada 2017. 8. seminar za koordinatorice za ravnopravnost spolova u sportu iz Hrvatske, a pod naslovom „Muškarci i rodna ravnopravnost u sportu: pomoć ili prepreka“ – piše Marijan Bakić, urednik – novinar KAŠonline.
 
Uvod u seminar s temom "Rodna ravnopravnost - prava šansa za sportašice i sportaše“ održala je predsjednica Komisije, ujedno dopredsjednica HOO-a, Morana Paliković Gruden.
 
Mogućnosti i ograničenja sportskog djelovanja žena izložile su Sanda Čorak i Snježana Boranić Živoder iz Insitututa za turizam, dok je temu korporativno okruženje sportašice u viđenju Ratka Cvetnića iz Zagrebačkog badmintonskog saveza.
 
O tome što treneri misle o ženama u sportu te kakav je položaj trenera i trenerica, govorile su Branka Matković s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Gordana Borko predstavnica HOO-a, ujedno i tajnica Komisije.
 
O umijećima suradnje na ovom području, te kakva su iskustva u rodnoj ravnopravnost obaju spolova, o svojim iskustvima na tom području govorile su vrhunske hrvatske sportašice, sadašnje i bivše, te sportske dužnosnice i dužnosnici: Iva Radoš (Hrvatski taekwondo savez), Danira Bilić (Hrvatski košarkaški savez) Nikša Savin (Ženski vaterpolo klub Bura) Lidija Bojić Ćaćić (Hrvatski rukometni savez) i Karlovčanka Marina Capan (Zajednica športova Karlovačke županije).
 
Prigodnim riječima, sudionicima seminara na početku se obratio u ime HOO-a glavni tajnik Josip Čop, zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan - Dolinar, predsjednica Gradskog vijeća Grada Karlovca Marijana Tomičić i predsjednik Zajednice športova Karlovačke županije Želimir Feitl
 
Feitl je nazočne upoznao o upravljačkim tijelima Karlovačke športske zajednice i Zajednice športova Karlovačke županije za razdoblje od 2012. godine do 2016. iznijevši pritom statističke podatke o broju muškaraca i žena u Skupštini, Upravnom i Nadzornom odboru iz kojih je vidljivo da je dio ciljeva zacrtanih iz Strategije razvoja sporta Karlovca ostvaren – povećana je zastupljenost žena u skupštinama te upravljačkim tijelima, povećana je ponuda za sportove žena i poboljšana je kvaliteta sporta žena u ekipnim sportovima.
 
- To dakako još uvijek nije dovoljno ali u budućnosti ćemo nastojati poboljšati kvalitetu ženskog sporta te zadržati mlade sportašice i omogućiti im iste uvjete kao i sportašima – rekao je na kraju Želimir Feitl.
 
Zaključeno je na kraju da će službeni zaključci sa seminara biti dostavljeni kroz nekoliko dana.
 
Kako je seminar održan u karlovačkoj Aquatici, na kraju seminara, nakon ručka, oko 60 polaznica i polaznika od kojih je bilo 35 koordinatorica iz Hrvatske i 10 predavača te gostiju razgledalo je slatkovodni akvarij Aquatika, zasad jedini u Hrvatskoj.
 
KOMISIJA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA U SPORTU
 
Komisija za ravnopravnost spolova u sportu je osnovana u prosincu 1996. godine kao Komisija za skrb o ženama u sportu, a svoj sadašnji naziv nosi od 2015. godine. Dužnost predsjednice obnašala je do 2000. godine bivša rukometašica, olimpijka i članica Vijeća Katica Ileš. U mandatu Vijeća 2016.-2020. godine predsjednica Komisije je Morana Paliković Gruden, a djeluje u sastavu: Ratko Cvetnić, Danira Bilić, Branka Matković, Jasna Višnjević, Mirna Rajle Brođanac, Gea Barbić, Sanda Čorak, Linda Antić Borak. Tajnica Komisije je Gordana Borko, voditeljica razvojnih programa HOO-a.
 
U lipnju 2006. Hrvatski olimpijski odbor pokrenuo je nacionalni projekt specijalističkog obrazovanja za žene, a 2007. u suradnji s Ministarstvom znanosti obrazovanja i športa uspostavio i mrežu koordinatorica u županijama i nacionalnim sportskim savezima. U studenom 2015. godine, Komisija kao stalno radno tijelo Vijeća, mijenja naziv u Komisija za ravnopravnost spolova u sportu.
 
Program rada Komisije je podizanja svijesti o ulozi žena u sportu, poticanje sustava istraživanja o ženama u sportu, posebno s aspekta zdravstvenog, sociološkog, odgojnog, obrazovnog, ekonomskog i društvenog stajališta, poticanje uključivanja žena u procese odlučivanja, javnih medija na obradu problematike i druga bitna pitanja djelovanja žena u sportu.
 
 PRENOSIMO KAŠonline/KAporta www.kaportal.rtl.hr TEKST I FOTO  Marijan Bakić