Karlovačka Školska sportska dvorana proslavila je svojih prvih pola stoljeća rada kako i priliči, pa se velik broj uzvanika, sportskih djelatnika i građana u dokumentarnom filmu koji je premijerno prikazan prisjetio brojnih trenutaka u životu ovog pedesetgodišnjaka – piše Vedran Gvožđak, urednik – novinar Kaportal. hr.
 
 
Kad je 1967. godine izgrađena, ŠSD na Rakovcu je tada bila najmodernija i najveća sportska dvorana u Hrvatskoj, te druga u Jugoslaviji, nakon ljubljanskog Tivolija. Stoga ne čudi da je tih godina ugostila brojna značajna sportska događanja, pa čak i dobila nadimak “karlovački Madison”. No cijelo vrijeme je služila i karlovačkim sportašima te učenicima, kao i bila mjesto brojnih kulturnih događanja, koncerata, revija, proslava maturanata i velikih izložbi.
 
Potrebna obnova
 
U filmu koji je napravljen u produkciji Odbora za obilježavanje 50 godina dvorane, direktora Mladosti Tomislava Polića i Želimira Feitla, te Marijana Bakića kao izvršnog producenta i scenaristu, uz montažu Meteora produkcije iz Zagreba, može se vidjeti presjek najznačajnih događaja u prvih 50 godina života dvorane. Uz razgovore s ljudima koji su je tijekom godina koristili i održavali vidi se koliko je ovaj sportski objekt od velikog značaja za grad Karlovac i njegove građane. Film svakako ima veliku dokumentarističku vrijednost, jer u njemu nije sažeto dugo razdoblje u životu građevine ili grada, ali jest za život čovjeka. No treba se okrenuti budućnosti, pa dvorana, koja je veliku devastaciju doživjela i tijekom Domovinskog rata, sada treba detaljnu obnovu.
 
– Dvorana bi trebala ići u temeljnu rekonstrukciju, da se naprave one osnovne stvari koje njoj fale, jer je ipak prije pedeset godina bila druga tehnologija. Nadamo se da će se u ovom narednom periodu nešto uspjeti napraviti po tom pitanju - rekao je direktor Mladosti Tomislav Polić. 
 
Po riječima gradonačelnika Damira Mandića, osim dvorane ima i puno drugih kapitalnih projekata koji su napravljeni u to doba, a sad ih treba obnavljati.
 
Fond za mlade sportaše
 
– Ovo je prioritet i tu nema dileme i prvo što će se morati rješavati je grijanje. To je projekt od 15 milijuna kuna no grijanje mora ići prije svih i zbog učenika koji je koriste, rekao je gradonačelnik Mandić te dodao kako sportaši ne priznaju poraz, uvijek žele pobijediti, a u toj silnoj želji su spremni i na uklizavanje što u stvari baš nije preporučljivo i dobro.
 
– Već sljedeće godine će se u gradskom proračunu vidjeti jedan veći iznos za sport a odluka nas u gradskoj upravi je da taj novac koji će biti veći nego prethodnih godina dijelom ide isključivo za programski fond za mlade. Karlovačka sportska zajednica će ga po kriterijima dijeliti klubovima i to za mlađe uzraste. Moj je stav da svi sportovi od Grada moraju imati osigurane uvjete za rad i mi ćemo se za to zalagati i ulagati, a želio bih sa sportskim klubovima postići suglasje da prije svega ulažu u mlade ljude i igrače. Ako može u bilo kojem sportu u prvoj ekipi igrati Karlovčanin da igra Karlovčanin. Nema razloga da dovodimo igrače sa strane u bilo koji klub a imamo ih u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. To je moje mišljenje, ali opet kaže, sa sportašima je najteže pregovarati - rekao je Mandić.
 
Počast braniteljima – sportašima
 
Prije prikazivanja dokumentarnog filma, ispred dvorane je otkrivena spomen-ploča za sportaše i sportske djelatnike s područja Karlovačke županije koji su dali svoj život u Domovinskom ratu.
 
 – Među braniteljima je bilo puno sportaša   koji su život položili na oltar Domovine da   bismo mi danas  živjeli u miru. U   Karlovačkoj županiji poginula su 43, u   Hrvatskoj još mnogi sportaši i branitelji.   Ova   spomen ploča je sjećanje na njih - rekao je Želimir Feitl, dragovoljac domovinskog rata i   edsjednik  Karlovačke sportske zajednice.
 
 Okupio se velik broj uzvanika, predstavnika braniteljskih udruga, udruga roditelja i djece poginulih  branitelja, a ploču je blagoslovio msg. Ferdinand Vražić.
 
 Na ploči su 43 imena: Tomice Belavića, Nenada Bunčića, Brune Cetinjanina, Željka Čorka, Dražena   Gletića, Denisa Goršića, Vladimira Grginčića, Armanda Hološija, Emila Jagunića, Hrvoja Jelinića,   Mirka Jovića, Roberta Klajnšeka, Nedjeljka Kosanovića, Borisa Kranjčeca, Željka Leskovca, Slavka   Loknara, Brunu Majolija, Branka Maletića, Stjepana Mejašića, Alena Mikšića, Andrije Mrzljaka,   Miroslava Ornika, Miru Ožanića, Nebojšu Parežanina, Andreja Petrića, Damira Pintara, Eduarda   Prandela, Ivana Pregelja, Željka Randečića – Ivčića, Krešu Salaića, Franu Smojvera, Milana Stepića,   Davora Stojakovića, Eduarda Svetića, Zlatka Škrlca, Branimira Špehara, Tihomira Tonžetića, Miku   Topolnjaka, Emila Veljačića, Vladimira Vojnića, Željka Vukovića, Nenada Žellinskog i Dražena Žilića.
 
 Dokumentarni film "Prvih 50 naše dvorane" https://youtu.be/9IZCNBXTlYo
 
 
 
 
 
PRENOSIMO KAportal.hr www.kaportal.rtl.hr TEKST I FOTO Vedran Gvožđak