Sukladno tradiciji, ispred hrama božice Here u grčkoj Olimpiji zapaljen je olimpijski plamen koji će gorjeti tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu (od 9. do 25. veljače 2018. godine).
 
Zbog kišnog vremena paljenje olimpijske baklje nije bilo moguće sunčevim zrakama uz pomoć konkavnog zrcala. Grčka glumica Katarina Lehou u ulozi drevne svećenice boga Zeusa, baklju je zapalila na plamenu iz male keramičke posude koji je upaljen u ponedjeljak za vrijeme generalne probe.
 
Svečanosti u Olimpiji nazočilo je stotinjak gostiju, među kojima su bili i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach, grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos, predsjednik Grčkog olimpijskog odbora Spyros Capralos, južnokorejski premijer Lee Nak-yon, predsjednik Korejskog olimpijskog odbora Lee Kee-heung, te predsjednik Organizacijskog odbora Igara Lee Hee-beom.
 
- Olimpijske vrijednosti mira, poštovanja i razumijevanja važne su u našem krhkom svijetu. Olimpijske igre su simbol nade i mira. To je nasljeđe koje danas cijenimo - kazao je predsjednik MOO-a Bach.
 
Lee Hee-beom je naglasio kako paljenjem baklje 108 dana uoči početka ZOI postaje stvarnost:
 
- Naš san o održavanju Zimskih olimpijskih igara postao je stvarnost. Spremni smo pozdraviti svijet i širiti poruku mira i sklada.
 
Prvi je baklju preuzeo grčki reprezentativac u skijaškom trčanju Apostolos Angelis koji ju je potom predao južnokorejskoj nogometnoj ikoni Park Ji-sungu.
 
Baklja će kroz Grčku putovati osam dana. Za to vrijeme će je nositi više od 500 osoba koje će ukupno prijeći 2129 kilometara. Baklja će biti službeno uručena organizatorima ZOI idućeg utorka na stadionu Panathinaiko u Ateni, mjestu održavanja Prvih Olimpijskih igara modernog doba 1896. godine.
 
Baklju zatim čeka 8500 kilometara dug put do Inčeona u Južnoj Koreji, gdje će se 1. studenoga obilježiti 100 dana do početka ZOI-ja. U Južnoj Koreji će olimpijska baklja proći kroz devet provincija i osam većih gradova. Na Olimpijski stadion u Pjongčangu stiže 9. veljače 2018., na sam dan početka Igara XXIII. olimpijade. 
 
Izvor HINA/HOO