U Vili Dalmacija u Splitu Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održalo je 11. sjednicu u mandatnom razdoblju do 2020. godine. No, prije nego su počeli razmatrati bogat dnevni red od 16 točaka, pozdravne govore održali su predstavnici glavnih sportskih institucija u gradu pod Marjanom.
 
DOTRAJALA SPORTSKA INFRASTRUKTURA
 
Nakon što je pročelnik splitske Službe za sport i sportsku infrastrukturu Hrvoje Akrap kao glavnu problematiku istaknuo dotrajalu sportsku infrastrukturu, na njegov govor se nadovezao predsjednik Splitskog saveza sportova Ivan Veštić. Osim činjeničnog stanja u većini sportskih objekata s kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća, Veštić je apostrofirao i fantastične domete splitskih olimpijaca i sporta uopće. Dopredsjednik HOO-a Željko Jerkov, ovom prilikom također u ulozi domaćina, sažeo je sve izgovoreno u jednu rečenicu:
 
- Split je grad ogromnog sportskog potencijala, ali i grad zapuštenog sporta, rak-rana je cijele priče je novac...
 
Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uzvratio je konkretnim obećanjem za pomoć:
 
- Spremni smo sudjelovati skupa s Gradom Splitom u obnovi sportske infrastrukture pa i u stvaranju preduvjeta za Nacionalni olimpijski centar. S Ministarstvom obrane RH razmotrit ćemo mogućnost korištenja njihovih kapaciteta u sportske svrhe, u ovom slučaju, makar u dijelu vojne luke Lora...
 
CENTAR ZA PRAVA SPORTAŠA
 
O gradnji i obnovi sportskih objekata članovi Vijeća HOO-a raspravljali su i pod jednom od najzanimljivijih točaka dnevnog reda - programima EU-fondova. 
 
- Slovenci su izvukli desetke milijuna eura iz EU-fondova, obnovili su više od sto sportskih objekata, među kojima i dva kapitalna - Planicu i Pokljuku. Na tom tragu trebamo djelovati i mi - poruka je Zlatka Mateše koji je još jednom naglasio velike mogućnosti u tom segmentu financiranja sporta te trenutačnu uključenost HOO-a u deset projekata. 
 
Članovi Vijeća prihvatili su prijedlog o osnivanju Centra za prava sportaša. Centar bi trebao okupiti eminentne pravne stručnjake koji bi besplatnim savjetima pomogli našim sportašima u svim pravnim sporovima, pa i u onima kada se radi o optužbama za doping.
 
KORISNICI RAZVOJNIH PROGRAMA
 
Pod točkom izmjene i dopune odluka o sportašima korisnicima razvojnih programa, o kojima je referirao glavni tajnik HOO-a Josip Čop, prihvaćeni su svi prijedlozi stručnih službi. Svjetski gimnastički prvak Tin Srbić od 1. studenoga je uvršten u Olimpijski program Tokio 2020. Budući da nisu ostvarili plasman na ZOI u Pjongčangu 2018. godine, potencijalni olimpijski kandidati Lana Petranović i Laudelin Antonio Souza Kordieru (umjetničko klizanje - parovi) ostali su bez tog statusa s 30. rujna ove godine. U Razvojni program I. s nadnevkom od 1. rujna uvršteni su boksači Antonio Gabrić i Borna Lončarić te Matko Prtenjača (od 1. listopada). Šahist Leon Livaić je početkom rujna uvršten u Razvojni program II./1 pa ga se briše s popisa korisnika RP I., jednako kao i tenisača Duju Ajdukovića koji od 1. listopada participira u Razvojnom programu II./1. U isti program od istog nadnevka ulazi još troje tenisača - Lea Bošković, Roko Horvat i Admir Kalender. 
 
VELIKI DAN HRVATSKOG SPORTA 20. SIJEČNJA 2018.
 
Dva su nova imena u Programu trenera čiji rad sufinancira HOO. Izbornik košarkaša Ivica Skelin zamijenit će Aleksandra Petrovića na listi vrsnih trenera (od 1. listopada), a Lucijan Krce, trener gimnastičara Tina Srbića, od 1. studenoga je u statusu vrhunskog trenera.
 
Vijeće HOO-a prihvatilo je i prijedloge sufinanciranja projekata Komisije za informiranje i izdavaštvo. Radi se o tri knjige-monografije, dvije mrežne stranice i jednom filmu (o Ratku Rudiću u režiji Dejana Aćimovića).
 
Priopćene su informacije o 46. glavnoj skupštini EOO-a u Zagrebu 24. i 25. studenoga, te potvrđen termin održavanja Velikog dana hrvatskog sporta 20. prosinca.
 
Izvor HOO