Kako ili u kojoj mjeri Republika Hrvatska treba novčano nagrađivati svoje dokazano najbolje veleposlanike - sportaše koji na velikim natjecanjima osvajaju odličja za Lijepu našu? Prema najnovijem prijedlogu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, u budućnosti bi se u te svrhe iz državnog proračuna izdvajao bitno veći novac, a nagrade bi bile gotovo dvostruko veće nego do sada.
 
S obzirom na važeću Uredbu o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, potrebno je detaljnije propisati kriterije za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća i povećanjem novčanih iznosa državnih nagrada poticati mlade ljude na uključivanje u sport i aktivne športaše na postizanje vrhunskih rezultata. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) višekratno je inicirao takav prijedlog prema Vladi RH i Središnjem državnom uredu za šport. Priloženi tekst Nacrta prijedloga nove Uredbe na tragu je HOO-ove inicijative jer predviđa povećanje iznosa državnih nagrada. 
 
Dakle, pozivaju se svi zainteresirani za sudjelovanje u izradi nacrta Uredbe o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća. Uočite li nedostatke u priloženom tekstu ili smatrate da je nešto potrebno izmijeniti u priloženom Nacrtu prijedloga Uredbe, obavijestite pismeno o tome Hrvatski olimpijski odbor ili primjedbu samostalno objavite u sklopu javnog savjetovanja na dolje navedenom linku. Savjetovanje je otvoreno još u idućih desetak dana, krajnji rok je 24. studenoga 2017. godine. Svi prijedlozi i primjedbe mogu se dati/poslati na: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=6343, uz prethodno odrađenu registraciju.
 
Do 24. studenoga traju nominacije za Nagradu za fair play HOO-a
 
 Na svečanosti Velikog dana hrvatskog sporta (20. prosinca) bit će proglašeni najbolji sportaši i   sportašice 2017. godine, a tom prigodom dodjeljuje se i Nagrada za fair play Hrvatskog olimpijskog   odbora (HOO).
 
 Priznanje je namijenjeno osobi (skupini osoba ili udruzi) koja je svojim nastupom, postupkom, gestom   ili činom u tijeku natjecanja ili u svezi s natjecanjem iskazala izrazito korektno i sportsko ponašanje.
 
 Uvjereni da se fair play primjeri postupanja sportaša, trenera i drugih osoba u sportu prepoznaju i   zaslužuju priznanje, pozivamo sportaše, sportske dužnosnike, klubove i saveze, novinare i sportsku   javnost da istaknu nominacije za HOO-ovu fair play nagradu za 2017. godinu. 
 
 Predmetna nominacija treba sadržavati: ime i prezime, odnosno naziv, te kontakt fizičke ili pravne osobe koja podnosi nominaciju; ime i prezime, te kontakt osobe koja se nominira za fair play nagradu HOO-a za 2017. godinu; kratki opis pothvata, ponašanja ili postupka sportaša, trenera ili druge osobe koja se nominira za dodjelu fair play nagrade, te vrijeme i mjesto tog događaja. 
 
Nominacije za dodjelu HOO-ove fair play nagrade za 2017. godinu potrebno je dostaviti HOO-u na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zaključno do 24. studenoga 2017. godine u 14 sati.
 
Svaka nominacija za fair play nagradu HOO-a ulazi i u daljnji postupak nominiranja za fair play nagradu Europskog fair play pokreta i Međunarodnog fair play odbora. 
 
Izvor HOO